Odkaz Slovákov ústavným činiteľom! (VIDEO)
30 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

Aj v tomto roku sa vedenie štátu rozhodlo, že oficiálne oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania budú neverejné. Ľudia sa preto stretli vo Zvolene. Oslavy za účasti emeritného prezidenta Ivana Gašparoviča zorganizovali spoločne Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a strana Smer-SSD.

Portál Online tu a teraz uskutočnil anketu, ktorej výsledky hovoria o dvoch veciach – oslavy SNP v Banskej Bystrici by mali byť verejné a voľby by mala vyhrať opozícia.

„Myslíte si, že oslavy SNP by mali byť neverejné, ako minulý rok a tento rok v Banskej Bystrici?“

Tak znela jedna z anketových otázok, na ktorú zaznelo jednoznačné NIE. Ľudia, mnohokrát potomkovia priamych účastníkov SNP si myslia, že ani pokus odignorovať vtedajšiu Červenú armádu, ako osloboditeľa Slovenska, nie je správny.

„Je to hanba. Naša strana a vláda nemá ani žiadne príhovory? My sme sem prišli preto, aby sme si svojou účasťou uctili SNP,“ zhodnotil jeden z oslovených.

„Tešíte sa na voľby?“

Medzi ľuďmi vládne obava z toho, že by vyhral niekto iný, ako možná črtajúca sa koalícia pronárodných strán. Jeden z účastníkov to zhrnul do parafrázy – dúfam, že príde k zmene a niekto konečne prestane rozprávať o tejto krajine, ale začne niečo robiť pre Slovensko. Odpovede všeobecne sa niesli v duchu potreby zmeny v spoločnosti.

Nie len predstavitelia Smeru

Okrem emeritného prezidenta SR Ivana Gašparoviča sa osláv ako hostia zúčastnil predseda Českého zväzu bojovníkov za slobodu plukovník Jaroslav Vodička, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian, ale aj zástupcovia veľvyslanectiev Maďarska, Kuby, USA a Kazachstanu na Slovensku, primátor Zvolena Vladimír Maňka, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, poslanci Národnej rady SR a predstavitelia strany SMER – slovenská sociálna demokracia. Na námestie vo Zvolene prišlo niekoľko tisíc účastníkov z celého Slovenska, ktorí si po kultúrnom programe vypočuli príhovory prevažne predstaviteľov Smeru.

Jaroslavovi Naďovi nastavili zrkadlo! Neuveriteľné, čo vytiahli z jeho minulosti
Zvláštna doba, píše na sociálnej sieti Tomáš Taraba, kandidát z kandidátnej listiny SNS. Jaroslavovi Naďovi ale nastavil zrkadlo aj niekto iný. Kto sa skrýva za pisateľom pod profilom Aukupro Sro nie je známe, ale Naďovu minulosť zrejme pozná... Čítať ďalej
29 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová

Strach ústavných činiteľov

„Hovoriť o podstate SNP v roku 2023 má význam vtedy, ak posolstvá z povstania pretavujeme do odkazov do budúcnosti,“ povedal v úvode Robert Fico. Upozornil, že ako Kollár, tak Ódor či Čaputová si zorganizovali vlastný gala večer s hosťami rovnakého zmášľania,, aby sa nemuseli pozrieť ľuďom do očí. Dôvodom je strach z toho, ako by ich ľudia odmenili za to, čo tu za posledné tri roky robili.

Pripomenul, že odpoveď dostanú 30. septembra, pretože dianie v ostatnej dobe je neakceptovateľné.

Skonštatoval, že na gala večere sa stretli vojnoví štváči, ktorým je jedno, koľko ľudí na Ukrajine zomrie, pričom vedia, že aj tak nevyhnutne príde na rad rokovací stôl a dohoda. Upozornil tiež na potrebu dobrých vzťahov Slovenska „na každú svetovú stranu“.

Nacizmus či fašizmus nepotrebujeme

„Ako je možné, že v západných médiách sa otvorene hovorí o tom, že v radoch ukrajinskej armády sú čistí fašisti? Zoberte si pluk z Azova, ktorý je fašistický pluk. Na Slovensku je povedané, že banderovci a takíto všelijakí, ktorí bojujú, sú iba nejakí  uliční bitkári na okraji spoločnosti, ja som ale ešte nevidel uličného bitkára so samopalom a s delom,“ uviedol predseda Smeru s tým, že vyzval aj slovenskú prezidentku a ostatných ústavných činiteľov k odsúdeniu používania nacistických symbolov.

„Kto nemo a účelovo podporuje takéto javy v roku 2023, ide proti odkazu SNP. My musíme klásť hrádze fašizmu a nacizmu vo všetkých podobách,“ dodal Fico.

Najväčším odkazom SNP je podľa Fica potreba suverenity, z ktorej nám v ostatných rokoch veľmi ubudlo. Znakom toho je, že náš vzdušný priestor chránia susedné štáty, nemáme žiadnu obranu a nemáme ani suverénny hlas v euroatlantických inštitúciách, čo sa musí po voľbách znemiť. Za všetko hovorí len o tom, že nová slovenská vláda bude proti zrušeniu práva veta (právo veta – právo vznášať námietky, odporovať, pozn. red.), takisto odmietne prerozdeľovanie migrantov.

Nevyhol sa Ukrajine

O Ukrajine hovorí, ako o najskorumpovanejšom štáte v Európe a ak sa toto zmení, bude možné začať hovoriť o jej pristúpení do EÚ. Tiež sa dotkol potreby zrušenia sankcií proti Rusku, ktoré škodia len EÚ. Takisto oznámil, že nová slovenská vláda, ak v nej bude Smer, sa nebude cítiť viazaná záväzkom Ódorovej vlády v súvislosti s nákupom nepotrebných vrtuľníkov a zbraní.

Fico svoj prejav ukončil citáciou z Chalupkovej básne Mor ho! a pred záverečnou piesňou Na kráľovej holi bola vypustená holubica mieru.

Hlas ľudu: Veronika, že ťa h..a nebolí!
Veronika, že ťa huba nebolí! Píše Hlas ľudu, Hlavného denníka. To by si nebola ty, keby si opäť neútočila na Fica. Ešte aj to, že si Povstanie uctil, ako sa patrí, zneužiješ proti nemu. Ani vo sviatočný deň mu nedáš pokoj! Veľa zla a nenávisti je... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik