Dostali ste predvolanie na súd? DOBRE si ho prezrite, možno ide o podvod
31 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

Hovorí sa, že všetko tu už bolo a o tomto podvode to platí tiež. Podvodníci ho však ešte o kúsok zdokonalili a použili dokonca logá ako štátnych inštitúcií, tak Interpolu. Pred týmto hoaxom varuje aj policajná stránka Hoaxy a podvody, a tak sa niekedy zdá, že sa dokážu venovať aj užitočným informáciam.

Stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR upozorňuje, že zneužité bolo aj meno PZ SR a ľudia dostávajú výhražné podvodné predvolania. Policajti tiež upozorňujú, ako má také predvolanie vyzerať a že určite nepríde mailom. Pred podobnými podvodmi varuje aj Slovenská pošta. Obe inštitúcie radia – nič neplatiť a obrátiť sa na oddelenie policajného zboru.

Polícia upozorňuje

„Po zneužívaní log bánk alebo doručovateľov poštových zásielok oprášili logá ministerstva spravodlivosti, policajného zboru a Interpolu. Aby toho nebolo málo, zneužívajú aj meno policajného prezidenta,“informuje stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Políciu po celom Slovensku kontaktovalo niekoľko takto „predvolaných“. Každé predvolanie je niečím iné, jedno majú spoločné – podobný podvod sa opakuje cyklicky, zhruba raz za pol roka.

Kde sú korene dnešného multichaosu v bezpečnostných zložkách
Z dažďa pod odkvap. Asi tak sa dá charakterizovať výmena vlády koalície OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina (predtým aj SaS) za prezidentkinu vládu úradníkov. A to v máji ako Čaputová, tak Ódor vyhlasovali, že ich cieľom do volieb je spojiť rozhádanú... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Ako to funguje

„Najprv vám zašlú predvolanie, kde sa vám vyhrážajú súdnym konaním a trestom za "pornografické trestné činy“. Vraj budete vypočutí cez e-mail a máte napísať dôvody, prečo ste nevinní. Ak im odpíšete, postupne si vás spracujú tak, aby ste im zaplatili prevodom na účet alebo sa budú od vás snažiť získať údaje z platobnej karty,"  píše polícia.

Facebook / Hoaxy a podvody - Polícia SR

Ako teda vyzerá skutočné predvolanie

Aby ste nepodľahli podvodníkom, stránka, vyvracajúca hoaxy a podvody vysvetľuje, čo všetko musí obsahovať reálne predvolanie na políciu.

  • hlavičku konkrétneho útvaru PZ, ktorý vec vyšetruje
  • riadny podpis predvolávajúceho policajta
  • jeho pečiatku

Predvolanie vám v žiadnom prípade nepríde cez e-mail a už vôbec sa vám v ňom OČTK nebudú vyhrážať väzením. Ak ste skutočne predvolaní, zásielka vám príde poštou a do vlastných rúk.

Mail som dostal, čo s tým?

V prvom rade si v mailovej pošte zablokujte užívateľa bez toho, aby ste na čokoľvek v ňom klikli, či nebodaj stiahli do svojho zariadenie – príloha môže obsahovať vírus, či program, ktorý získa údaje z vášho počítača.

No smola, naletel som...

„Na podvodné e-maily neodpisujte a nikdy neposielajte peniaze, ak vás podvodníci požiadajú o platbu v súvislosti s takýmto predvolaním. Ak sa tak stalo a vy ste zaplatili, odporúčame ísť na políciu, pretože ste sa stali obeťou trestného činu. Ak ste nebodaj podvodníkom poslali aj údaje z karty, odporúčame kontaktovať vašu banku a zablokovať kartu. Potom utekajte na políciu podať oznámenie,“radí polícia.

Dráčik varuje! Pozor na hru na opatrenia, falošnú pomoc a kšefty
Čo ak sa blíži skutočná, nebezpečná pandémia? Je otázka, ktorú si v blogu zverejnenom na stránke hračkárstva Dráčik, kladie autor textu. Názor zverejnený na webovej stránke preberáme v plnom znení Čo ak sa blíži skutočná, nebezpečná... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová

Na podvody pravidelne upozorňuje aj pošta

Podvodníci okrem bánk radi zneužívajú aj logo Slovenskej pošty s tým, že balík určený pre vás bol pozastavený a doručia vám ho po zaplatení poplatku do 5 eur.

„Odosielateľ používa zdeformované logo Slovenskej pošty a od adresátov pýta poplatok za doručenie zásielky. Ich odosielateľom nie je Slovenská pošta, a preto by ste nemali na takéto maily reagovať. Ide o podvod, kde je zneužité meno Slovenskej pošty, preto sa Slovenská pošta obrátila na orgány činné v trestnom konaní,“informuje pošta na svojej stránke s tým, že každú zásielku je možné sledovať. Pritom aj podvodné správy od „pošty“ vyzerajú inak – neobsahujú podacie číslo balíka (vo forme dve písmená, 9 číslic a kód krajiny) a hlavne pošta žiada o vyplatenie prípadného poplatku až pri preberaní zásielky.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme