Ukrajina ostro kritizuje pápeža Františka!
29 | 08 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ukrajina kritizuje pápeža Františka, ktorý mal vo videopríhovore v skupine mladých katolíkov, ktorí sa zišli v kostole v Petrohrade velebiť Rusko. Rusko pápežovo vyjadrenie víta, vyjadril sa aj Vatikán.

Ukrajina pápeža Františka obvinila zo šírenia "imperiálnej propagandy".

Pápež minulý týždeň prehovoril ku skupine mladých katolíkov, ktorí sa zišli v kostole v Petrohrade a povedal, že sú „deťmi veľkého Ruska, významných svätcov a kráľov, Petra Veľkého a Kataríny II.“ ako aj významných Rusov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj kultúry.

"Nikdy nezabudnite na toto významné dedičstvo. Ste dedičmi veľkej Matky Rusi,“ povedal František.

Pápež František nemal v úmysle velebiť ruský imperializmus, keď vo videopríhovore k ruským mladým katolíkom spomenul ruského cára a cárovnú, ktorí prispeli k rozšíreniu Ruskej ríše. Uviedol to v utorok Vatikán po tom, čo Ukrajina Františka obvinila zo šírenia "imperiálnej propagandy".

Ukrajinci pobúrení

„Práve takouto imperialistickou propagandou… ‚potrebou‘ zachrániť ‚veľkú matku Rus‘ Kremeľ obhajuje vraždu tisícov Ukrajincov a deštrukciu stoviek ukrajinských miest a obcí,“ uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka.

Kremeľ príhovor Františka víta 

„Pápež pozná ruskú históriu. To je veľmi dobré,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Reakcia Vatikánu

„Pápež mal v úmysle povzbudiť mladých ľudí, aby zachovávali a šírili všetko pozitívne z veľkého ruského kultúrneho a duchovného dedičstva. Určite nevelebil imperialistickú logiku a predstaviteľov vlády, ktorých spomenul,“ reagoval v utorok hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Podľa Vatikánu išlo o improvizovaný výrok, čo nie je u Františka neobvyklé.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik