Naleštiť ďalekohľady, priatelia, vo štvrtok nad ránom to príde!
29 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

Už v noci zo stredy na štvrtok sa milovníci hviezd môžu tešiť na najväčšiu astronomickú udalosť leta 2023 – Modrý supermesiac. Kto ho chce vidieť v plnej kráse, bude si vo štvrtok musieť privstať.. Ak sa  vo vašom okolí poobzeráte po partii astro nadšencov, budete si ho určite môcť vychutnať aj cez kvalitnú techniku.

Ak sa však tešíte na mesiac modrej farby, budete zrejme sklamaný – Modrý mesiac slúži len ako pomenovanie pre istý jav. Rovnako, ako pomenovanie supermesiac hovorí o určitom postavení Mesiaca voči Zemeguli. Pozorovať tento jav sa chystajú na viacerých miestach Slovenska.

Prečo „superspln“, alebo „supermesiac“

Mesiac okolo Zeme krúži po elipsovitej dráhe. Ak sa stane, že spln mesiaca padne na deň, kedy bude Mesiac k Zemi bližšie, hovorí sa o supersplne, alebo o supermesiaci. My zo Zeme ho teda vidíme ako výrazne väčší. V tomto augustovom splne bude v tomto roku vzdialenosť medzi oboma vesmírnymi telesami najmenšia - 357 344 kilometrov. Prejavuje sa to už v týchto dňoch, mesiac je väčší a jasnejší, ako počas iných dorastajúcich Mesiacov.

BUDETE SA REHOTAŤ: Ani tropické horúčavy nám zmysel pre humor nevzali (GALÉRIA)
Slovenský internet je plný tzv. memečiek - obrázkov s vtipným, mnohokrát satirickým textom. Uznáte, že dianie na Slovensku takýchto vtipných postavičiek produkuje dosť. Hoci pri čítaní spravodajstva škrípeme zubami, nasledujúce obrázky vás určite... Čítať ďalej
28 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Prečo ale Modrý mesiac?

„Vo všeobecnosti máme za rok 12 splnov, jeden v každom kalendárnom mesiaci, ale približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. Z tohto dôvodu sa 13. spln v roku nazýva Modrý mesiac (z angl. Blue moon − pozn. red.). Na označenie druhého splnu, ktorý nastane v jednom kalendárnom mesiaci, sa teda vo svete používa prívlastok modrý,“informuje stránka imeteo.sk. Pre astronómov to preto bude výnimočná udalosť, ktorá nastáva zhruba raz za desať rokov. Mesiac modrej farby preto nečakajte – ide len o pomenovanie.

Nie len v hvezdárňach

Pozorovať tento jav – Modrý supermesiac sa chystajú aj račianski vinohradníci. Račanský vinohradnícky chodník si z Modrého mesiaca urobil spoločenskú udalosť a pozval všetkých svojich priaznivcov na jeho pozorovanie. Dátum si síce trošku prispôsobili, stretnú sa až v piatok, ale isté je, že rôzne astronomické združenia, miestne hvezdárne si takúto príležitosť na pozorovanie Modrého mesiaca nenechajú ujsť. Veď výraz „raz za modrý mesiac“ sa v angličtine používa podobne, ako u nás slovné spojenie „raz za uhorský rok“.

Facebook / Račanský vinohradnícky chodník

Na SIAF 2023 uvidíme mnoho zaujímavostí, predstaví sa aj nová vojenská technika
Odpočítavanie začína. Posledný prázdninový víkend poteší všetkých nadšencov letectva. Medzinárodné letecké dni SIAF 2023 prinesú bohatú nádielku leteckej i pozemnej techniky a tiež zábavno-vzdelávacie atrakcie pre deti. Organizátori sa spolu s... Čítať ďalej
28 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik