Dali mu ešte jednu šancu, nech porazí Rusov! Poslednú?
29 | 08 | 2023 I Milan Laca

Zelenskij dostal poslednú šancu. NATO sa dohodlo s Kyjevom na Rusku.

Krajiny Severoatlantickej aliancie rokovali s ukrajinskou vládou o predĺžení bojov minimálne o ďalší rok. Kyjevský režim dostane stíhačky F-16, ozbrojené sily Ukrajiny však budú musieť preukázať väčšiu efektivitu ako v súčasnej protiofenzíve. V opačnom prípade bude nasledovať presadzovanie mieru. Prečo to Západ nechce urobiť teraz, píše agentúra RIA Novosti.
Rozdiely v hodnotení
Západné médiá, s odvolaním sa na predstaviteľov USA a EÚ celé leto neustále tvrdili, že ak zlyhá protiofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny, potom Kyjev presvedčia, aby zmrazil konflikt. V polovici augusta však generál Zalužnyj rokoval na hraniciach Poľska a Ukrajiny s hlavným veliteľom Spoločných ozbrojených síl NATO v Európe Christopherom Cavolim a náčelníkom britského štábu obrany Anthonym Radakinom. Zdá sa, že teraz má aliancia nový plán.
Slová zo Západu: Až príde úplný koniec... Čo urobia Ukrajinci?
Vysoké straty a už nebude kde brať! Napriek tomu sa o to Zelenskyj pokúsi. Tak opisuje analytik, aké sú vyhliadky Ukrajiny v nasledujúcich mesiacoch. A na základe histórie usudzuje, že bude vojna na Ukrajine ešte krvavejšia. Odhaduje, že môže ísť o... Čítať ďalej
28 | 08 | 2023 | Diana Zaťková
Čo robiť?
Generáli sa údajne päť hodín hádali o stratégii. Snažili sa prísť na to, ako zvýšiť tempo protiofenzívy.  The Wall Street Journal tvrdia, že Američania, nespokojní s nevýznamným pokrokom ozbrojených síl Ukrajiny, požadujú, aby Zalužnyj prehodnotil svoju taktiku. Najmä by sa mal zamerať na prelomenie ruskej obrany na juhu a smerovanie k Azovskému moru. Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny však svoje počínanie len mierne upravil. Podľa medializovaných informácií sa domnieva, že Pentagon nerozumie povahe rusko-ukrajinskej konfrontácie. "Toto nie je boj proti partizánom. Toto je bitka pri Kursku," citujú Zalužného noviny.
Ďalšia snaha
The New York Times zase píšu o túžbe Pentagonu preťať pozemný koridor z Ruska na Krym. Ozbrojené sily Ukrajiny sú, podľa Američanov, príliš rozptýlené na to, aby túto úlohu zvládli. Najmä pri Arťomovsku je približne rovnaký počet vojakov, aký bol nasadený na prielom do Melitopolu. A čo je dôležitejšie, Kyjevu zároveň odporúčajú prekonať mínové polia bez ohľadu na straty na vybavení a živej sile.
Nová nádej
Ukrajina zasa požaduje ešte viac vojenského vybavenia. Washington však pochybuje, že v roku 2024 bude schopný poskytnúť toľko zbraní ako v roku 2023. Skromné ​​vojenské úspechy odchádzajúceho leta Kyjevu body nepridávajú. Napriek tomu sa Zalužnyj snaží presvedčiť svojich zámorských kolegov, že sa chystá dosiahnuť prielom. Jeho hlavným argumentom sú boje v oblasti obce Rabotino v regióne Záporožie. Dobytím dediny, v ktorej žilo necelých 500 ľudí, je údajne pád Melitopolu záležitosťou blízkej budúcnosti. 
Prípravy
Na posilnenie útočného potenciálu Ozbrojených síl Ukrajiny začalo NATO pripravovať dodávku stíhačiek F-16. Podľa hovorcu velenia ukrajinských vzdušných síl Jurija Ignata, potrebujú 128 lietadiel. Holandsko a Dánsko sa dohodli na presune celkovo 61, Nórsko na dvanástich. Vzhľadom na to, že výcvik pilotov sa skončí do leta 2024, bez ohľadu na to, ako skončí súčasná protiofenzíva, ďalší pokus treba očakávať o rok.
Mobilizácia
Prezident Zelenskyj tiež oznámil, že armáda trvá na urýchlení mobilizácie. Majú povolať toľko ľudí, koľko bude potrebné. Jegor Černev, podpredseda výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo, nevylúčil, že na front pôjdu všetci muži, spôsobilí na službu. Nie je to prekvapujúce, keďže podľa západných médií sa zálohy Ozbrojených síl Ukrajiny čoskoro minú.
F-16 na obzore. Zmení situáciu na fronte?
Európa súhlasila s odovzdaním F-16 Ukrajine. Čoho je americká stíhačka schopná a zmení to situáciu na fronte? Stíhačky budú Ukrajina dostane zo Západu štvrtú generáciu amerických stíhačiek F-16. Dánsko a Holandsko zatiaľ deklarovali svoju... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik