Český prezident: Rusko nesmie vyhrať!
30 | 08 | 2023 I Milan Laca

Pavel: Ruská agresia hrozí nabúrať platný medzinárodný poriadok.

Ruská agresia i rastúca asertivita hrozí nabúrať doteraz platný medzinárodný poriadok, vystavaný na dohodnutých pravidlách a spolupráci. V prejave k českým veľvyslancom na Pražskom hrade to povedal prezident Petr Pavel. Je hrdý na to, s akou silou a jednotou sa Česko postavilo za napadnutú Ukrajinu a poskytlo útočisko utečencom. Zároveň sa dokázalo vymaniť zo závislosti na ruských energiách, hoci sa to mohlo zdať nemožné.

Sľubuje nemožné?
Americký prezidentský kandidát Ramaswamy sľubuje, že akceptuje ruskú kontrolu nad novými regiónmi. Republikánsky kandidát na prezidenta USA Vivek Ramaswamy povedal, že Washington akceptuje ruskú kontrolu nad novými regiónmi a zruší reštriktívne... Čítať ďalej
29 | 08 | 2023 | Milan Laca

Nedovolíme!

Víťazstvo Ruska vo vojne, podľa Pavla, nemožno dopustiť. Nikdy sa podľa neho nezmierilo so stratou politického vplyvu nad Českom.  Podľa hlavy štátu sa všeobecne oslabuje dôvera v demokraciu a jej inštitúcie, silnejú kybernetické útoky proti základným inštitúciám štátu. "Spoločne tiež čelíme veľmi intenzívnej vlne dezinformácií, ktoré prehlbujú nedôveru a rozleptávajú nielen našu spoločnosť zvnútra," povedal Pavel.

Znepokojený aj za Slovensko

Prezident uviedol, že vníma aj dopady vojny a migračnej vlny na mnohých slovenských občanov nielen v ekonomickej, ale aj sociálnej rovine. "Vnímam aj to, ako sú tieto dopady cielene a necitlivo zneužívané na šírenie extrémizmu a v niektorých prípadoch aj xenofóbie. Tomu sa musíme postaviť. Sám tomu budem venovať veľkú pozornosť". Pri snahe o zachovanie sveta, postaveného na práve a jeho vymáhaní, nemožno rezignovať na boj proti klamstvu, manipuláciám a šíreniu nenávistí, myslí si prezident.

S Ukrajinou a nikdy inak!

Súčasťou všetkých Pavlových rokovaní zostane podpora Ukrajiny, čo považuje nielen za solidárne a morálne správne, ale aj za prezieravé, strategické a kľúčové pre zaistenie bezpečnosti Česka. Podpora musí zostať čo najširšia, Ukrajina potrebuje humanitárnu, vojenskú, ekonomickú, politickú i rekonštrukčnú pomoc, myslí si prezident. Apeloval tiež na vytvorenie podmienok na to, aby sa Ukrajina po skončení vojny a splnení potrebných kritérií mohla stať plnohodnotným členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Rusko - hrozba

Ruské víťazstvo by, podľa Pavla, potvrdilo neprijateľné bezprávie na Ukrajine a jej obyvateľoch. Zároveň by Rusko povzbudilo k ďalším nepriateľským krokom voči iným európskym krajinám, vrátane Česka. "Skúsenosť už máme a netreba zvlášť špekulovať o tom, že sa Rusko so stratou politického vplyvu nad našou krajinou nikdy nezmierilo. A je tiež zrejmé, že takýto výsledok by inšpiroval ďalšie krajiny uvažujúce podobne ako Rusko," podotkol český prezident.

Ukrajina ostro kritizuje pápeža Františka!
Ukrajina kritizuje pápeža Františka, ktorý mal vo videopríhovore v skupine mladých katolíkov, ktorí sa zišli v kostole v Petrohrade velebiť Rusko. Rusko pápežovo vyjadrenie víta, vyjadril sa aj Vatikán. Ukrajina pápeža Františka obvinila zo... Čítať ďalej
29 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme