Vyjadrenie ÚŠP ku kauze Očistec a Súmrak
29 | 08 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Keďže viaceré osoby, ktoré sú obvinené a obžalované v trestných veciach vedených na Úrade špeciálnej prokuratúry, sa v médiách (aj v predvolebných diskusiách) zavádzajúcim spôsobom vyjadrujú o súdnych rozhodnutiach v exponovaných trestných veciach, vrátane vyšetrovania tzv. inšpekčného antitímu a procesnej použiteľnosti obrazovo-zvukových záznamov z chaty v katastri obce Veľký Ďur, dávame verejnosti do pozornosti nasledovné súdne rozhodnutia.

K vyšetrovaniu tzv. inšpekčného antitímu sa nevyjadril len Krajský súd v Bratislave (v rámci preskúmavanie dôvodnosti trestného stíhania vyšetrovateľov NAKA), ale v trestnej veci Očistec aj Špecializovaný trestný súd, ktorý uviedol: "Indície o údajnom ovplyvňovaní výpovedí niektorých osôb či o inom manipulovaní vyšetrovania zatiaľ nedosiahli takú úroveň podozrenia, ktoré by snáď mohlo byť impulzom na prehodnotenie opakovane vysloveného záveru o predbežnej dôvodnosti trestného stíhania týchto obvinených ... Odhliadnuc od toho však možno poukázať na pripojený spis ČVS: PPZ-205/NKA-BA1-2021, z ktorého naopak vyplýva, že tu mohla existovať snaha iných osôb vyvolať zdanie nezákonného postupu OČTK vo veci ČVS: PPZ-331/NKA-BA-2020." (uznesenie ŠTS zo dňa 4. 10. 2021, sp. zn. 9Tp/4/2020, s. 15). Rovnako sa k danej veci vyjadril aj Najvyšší súd Slovenskej republiky vo svojom uznesení zo dňa 18. 10. 2021 (sp. zn. 5 Tost 55/2021), kde zamietol obhajobnú argumentáciu obvinených (PaedDr. T. G. a Mgr. M. Z.) o manipulácii vyšetrovania a uviedol, že z pripojeného vyšetrovacieho spisu ČVS: PPZ-205/NKA-BA1-2021 "vyplýva skôr opačná snaha účelovo vyvolať zdanie nezákonného postupu orgánov činných v trestnom konaní v prejednávanej veci."

Špecializovaný trestný súd a Najvyšší súd Slovenskej republiky sa zároveň dvakrát vyjadrili (v trestnej veci Súmrak a vo veci obvineného advokáta Mgr. M. P.) k procesnej použiteľnosti obrazovo-zvukových záznamov z poľovníckej chaty.

V trestnej veci Súmrak Špecializovaný trestný súd vo svojom uznesení zo dňa 23. 4. 2022 (sp. zn. 6Tp/5/2022) uviedol, že "opísaný skutok vo vydanom príkaze (pozn. na vyhotovenie obrazovo-zvukových záznamov) tak pravdepodobne napĺňa všetky zákonné znaky skutkovej podstaty prečinu pytliactva podľa § 310 ods. 1, ods. 2 písm. b), ods. 3 písm. c) Trestného zákona s hroziacou trestnou sadzbou 1 rok až 5 rokov. Z tohto dôvodu sa javí, že boli splnené zákonné podmienky podľa § 114 ods. 1 Trestného poriadku na vydanie príkazu na vyhotovenie obrazovo-zvukových záznamov."

V trestnej veci obvineného Mgr. M. P. sa Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsiahlo venoval použiteľnosti obrazovo-zvukových záznamov (a to aj z hľadiska judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva), pričom vo svojom uznesení zo dňa 2. 5. 2022 (sp. zn. 5 Tost-š 10/2022) prišiel k jednoznačnému záveru, že "získané dôkazy sú legálne a použiteľné s poukazom na § 114 ods. 7, § 115 ods. 7 Trestného poriadku a stanovisko trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky č. 22/2020." Zároveň uviedol, že "považuje za potrebné (pre prokuratúru a pre generálnu už opakovane) zdôrazniť, že o zákonnosti (a procesnej použiteľnosti) dôkazov majú s konečnou platnosťou rozhodovať len súdy, a to zvlášť v prípadoch, ktoré majú celospoločenský dosah a vplyv na rozhodovaciu činnosť orgánov presadzujúcich právo."

Obvinené a obžalované osoby, ako aj ich obhajcovia a osoby im blízke, samozrejme nie sú povinné zverejňovať pravdivé informácie, ktoré sa týkajú exponovaných trestných stíhaní. V takom prípade však stručnou citáciou právoplatných súdnych rozhodnutí je potrebné, rešpektujúc zásadu zdržanlivosti, uviesť veci na pravú mieru.

TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová.

Právnička Krajníková vysvetľuje incident, keď ju HAMRANOVI POLICAJTI GESTAPÁCKY ZBALILI v centre Košíc (VIDEO)
Polícia v sobotu 26. augusta 2023 násilným spôsobom predviedla na policajné oddelenie advokátku JUDr. Adrianu Krajníkovú. Gestapácke vystupovanie niektorých príslušníkov Hamranovho Policajného zboru SR sú zdvihnutým varovným prstom, keď svojvôľa... Čítať ďalej
28 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik