Vyjadrenie Jelinkovej Dudzíkovej k verejným prejavom predsedu súdnej rady Mazáka
28 | 08 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vyjadrenie Jelinkovej Dudzíkovej k verejným prejavom predsedu súdnej rady a vládnej nominantky v súdnej rade. V nadväznosti na zverejnené výstupy predsedu súdnej rady Jána Mazáka v denníku SME dňa 22. augusta 2023 a vládnej nominantky v súdnej rade Kataríny Javorčíkovej na Aktuality.sk dňa 25. augusta 2023 k predmetu prejednania na súdnej rade vo veci sudcovskej etiky a opatrnosti vo vzťahu sudca - novinár, je potrebné zdôrazniť, že je nepochopením postavenia člena súdnej rady v rámci kolektívneho orgánu, pokiaľ sa tento namiesto vecných argumentov uchýli k verejným osobným útokom a napadnutiam iného člena súdnej rady.

Argumentum ad hominem je argumentačnou kľučkou a manipulatívnou technikou, ktorá má zakryť neschopnosť diskutéra postaviť sa vecne k názorom iného. Poukazovanie na domnelé nedostatky oponenta je snahou na odklonenie pozornosti od merita veci a k zavedeniu diskusie k osobe oponenta.

Všeobecná kriminalizácia názorových oponentov je typickým znakom totalitných režimov. Takýto počin nemožno ničím ospravedlniť. Verejne šírené hodnotiace úsudky bez dostatočného skutkového základu, založené na nepodložených domnienkach a zavádzaniach, sú verejne šírenými konšpiračnými teóriami.

Sudcom už s Mazákom došla trpezlivosť, budú robiť poriadky
Hoci sa verejnosti môže zdať, že po zasadnutí Súdnej rady, na ktorom vystúpila aj sudkyňa Pamela Záleská, ktorá tu vysvetľovala svoj postoj k afére Tatragate s novinárkou Monikou Tódovou, ostalo akési ticho, „na pozadí“ sa dejú veci, ktoré môžu mať... Čítať ďalej
25 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Pokiaľ je navyše ich cieľom difamácia názorového oponenta a podnecovanie k verejnej nenávisti či iným emočne silným negatívnym pocitom, takto realizovaná sloboda prejavu nemôže požívať žiadnu ochranu.

Opakované siahanie po argumentácii ad hominem je spôsobilé zasiahnuť do demokratickej diskusie nerešpektovaním plurality názorov. Riziko verejného osočenia každého, kto by mal iný názor na prejednávanú vec, prináša nežiadúci odstrašujúci efekt pre toho, kto by sa chcel verejnej diskusie zúčastniť a mal by opačný názor ako mediálny agresor.

Para píše Hrubalovi, Mazák chráni rodinný vzťah novinárky a sudkyne
Po tom, ako Martin Daňo zverejnil video, svedčiace o spoločnom víkende elitnej sudkyne a novinárskej špičky, sa ozval aj advokát Marek Para. Ten zastupuje mnohých klientov práve v kauzách, o ktorých rozhodovala sudkyňa Pamela Záleská a informovala... Čítať ďalej
09 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Zasahovanie do výkonu mandátu, rozdielny prístup členov súdnej rady k informáciám, uprednostňovanie len vybraných členov v súdnej rade pri predkladaní návrhov, ktoré ani nespĺňajú zákonné náležitosti, a naproti tomu verejné osočenie iných členov súdnej rady, sú nielen prejavmi rezignovania na úlohu súdnej rady v právnom štáte, ale aj prejavmi mobbingu a bossingu na ústavnom orgáne sudcovskej legitimity. Takéto javy je potrebné odsúdiť a odstrániť.

O čo ide v kauze mimopracovného vzťahu sudcu a novinára
"O čo ide v kauze mimopracovného vzťahu sudcu a novinára", vysvetľuje vo svojom komentári na portáli Trend členka súdnej rady a sudkyňa Dana Jelinková Dudziková. Jej názor prinášame v plnom znení. Sudcovia musia byť v ich vzťahoch s novinármi... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik