Toto si o SNP musíme povedať (VIDEO)
29 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

Hnutie Republika bolo v minulosti častokrát obviňované z akéhosi prekrúcania histórie a spochybňovania Slovenského národného povstania. Generál vo výslužbe Jozef Viktorín hovorí, že tento sviatok nepatrí elitám, ale patrí ľuďom. Čo si teda treba o sviatku SNP podľa neho povedať, objasnil vo videu na sociálnej sieti.

Podľa Viktorína si Republika váži každého, kto svoj život nechal v boji za Slovensko. Zároveň pripomenul, že sviatok SNP nesmie byť určený len elitám tak, ako tomu bolo počas oficiálnej časti osláv pred rokom. SNP je medzník, ku ktorému sa všetci musíme hlásiť – aby sme sa vedeli poučiť z histórie.

Historický medzník so silnou tradíciou

O SNP Viktorín hovorí, ako o dejinnom medzníku s hlbokou tradíciou ako v bývalom Česko-Slovensku, tak aj v samostatnej Slovenskej republike.

„Bez ohľadu na to, kto si čo myslí o hnutí Republika, musím povedať jednoznačne, že si vážime každého, kto nechal svoj život za to, aby Slováci ukázali, že im je milá sloboda a samostatnosť,“ vysvetľuje Viktorín s tým, že všetci tí, ktorí padli v SNP si zaslúžia úctu všetkých nás.

Robert Fico a Andrej Danko vence napokon položili
Na čele zástupu ľudí, ktorí chcú položiť vence k Pamätníku SNP a pokloniť sa pamiatke padlých stoja Andrej Danko a Róbert Fico. Svoj úmysel vysvetľujú aj policajtom, ktorí im stoja v ceste. Odpustite nám túto hanbu, požiadal metaforicky Andrej... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Nie je to sviatok politických elít

„Slovenské národné povstanie nepatrí žiadnej politickej strane. Tak, ako to bolo v minulosti, tak aj v súčasnosti. Nepatrilo to komunistom a nemôže to patriť ani liberálom, ako si to predstavuje Naď a prezidentka Čaputová. V minulom roku sprivatizovali SNP a nepustili na oslavy verejnosť.

Pred rokom bez verejnosti

Oficiálna časť programu celonárodných osláv bola určená len pre pozvaných hostí, priamych žijúcich účastníkov Povstania, ktorých prišlo do Banskej Bystrice deväť na rozdiel od vlaňajška, keď boli štyria, a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Verejnosť sa nedostala ani pred areál Múzea SNP. Vstup do priestoru Pamätníka SNP bol pre širokú verejnosť možný až od 13.30 h.

Oficiálna časť programu celonárodných osláv SNP je určená len pre pozvaných hostí
Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa v pondelok v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Konajú sa v areáli Múzea SNP a zúčastňujú sa na nich... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Komu teda patrí SNP

„Slovenské národné povstanie patrí vám. Patrí všetkým občanom Slovenskej republiky a to bez ohľadu na to, aký naň máte názor. SNP je totižto historickým medzníkom, ku ktorému sa musíme hlásiť. Musíme využiť každú historickú skúsenosť k tomu, aby sme sa z nej vedeli poučiť,“ uzatvára Viktorín s tým, že hnutie Republika tento sviatok nijako nemieni spochybňovať.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik