Slová zo Západu: Až príde úplný koniec... Čo urobia Ukrajinci?
28 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Vysoké straty a už nebude kde brať! Napriek tomu sa o to Zelenskyj pokúsi. Tak opisuje analytik, aké sú vyhliadky Ukrajiny v nasledujúcich mesiacoch. A na základe histórie usudzuje, že bude vojna na Ukrajine ešte krvavejšia. Odhaduje, že môže ísť o pokus vtiahnuť NATO do boja obrázkami civilistov brániacich vybombardované mestá. Lenže ten podľa neho zlyhá, pretože hlavný cieľ NATO je poškodiť Rusko, nie zachrániť Ukrajinu. A keď toho nebude schopná, tak ju opustí, píšu české Parlamentní Listy.

Leto sa pomaly chýli ku koncu. A s ním aj letná ofenzíva ukrajinskej armády, ktorá mala byť pôvodne jarná. Istého postupu skutočne dosiahla. Podľa analytika verejne dostupných dát Emila Kastelhelmiho sa Ukrajinci pri Robotyne prebojovali k prvej ruskej obrannej línii, ku ktorej sa snažili dostať od začiatku júna, teda dva a pol mesiaca. Rusi už podľa neho pripravili svoje pozície a majú na nich aj bunkre, takže ukrajinských vojakov čaká ťažký boj.

Siahne Zelenskyj k totálnej mobilizácii?

Podľa ďalšieho analytika, vystupujúceho pod prezývkou Armchair Warlord, je ukrajinská jarná/letná ofenzíva katastrofou. A pretože Západ nezasiahne, tak Zelenskyj siahne k totálnej mobilizácii. Ale ani to Ukrajinu nezachráni. Pripomína, že na mobilizácii Ukrajina závisí od prvého dňa vojny a že povolanie väčšieho množstva vojakov bola ukrajinská metóda, ako vyrovnať ruskú palebnú presilu. Čo však viedlo k značným stratám. Analytik hovorí o 300 tisícoch zabitých a pokladá to za rozumný odhad. Americký plukovník Douglas McGregor uviedol číslo 400-tisíc zabitých. Že ukrajinské straty sú značné napovedá aj rozsah nového vojenského cintorína, ktorý má na Ukrajine vzniknúť.

Podľa analytika sú tieto straty také, že Ukrajina už bude mať problém zohnať kvalitné mužstvo, čo bude začiatok kolapsu. To však nebude znamenať, že straty budú menšie. Na stretnutí tzv. Krymskej platformy prezident Zelenskyj uviedol, že ho vojenské velenie požiadalo, aby mohlo rozšíriť mobilizáciu. Náborové centrá boli „vyčistené“ od skorumpovaných dôstojníkov, ktorí si účtovali tisíce dolárov za to, že niektorých ľudí nechávali doma zo „zdravotných dôvodov“. Tí boli nahradení spoľahlivejšími. Z toho analytik usudzuje, že Zelenskyj chce „vyškriabnuť, čo je na dne“.

Analytik pripomína, že by to nebolo prvýkrát, čo by bol taký rozkaz vydaný, a pripomína, ako v nacistickom Nemecku vznikol Volkssturm, teda milícia, ktorá mala pomôcť spojenecké armády zastaviť. V súvislosti s tým v poslednom roku vojny mali Nemci taktiež najväčšie straty, až 40 % z celkových strát. „Jednoducho povedané, čísla samotné netvoria bojovú silu,“ konštatuje a pripomína, že na tú je potrebná určitá kvalita mužstva, výcviku a vybavenia.

Jedna vojna nestačí?
EÚ plánuje nasadiť novú vojenskú misiu v Afrike. Welt am Sonntag: EÚ rozmiestni novú vojenskú misiu v západnej Afrike. Na vojnu sa nájde vždy! Európska únia má v úmysle rozmiestniť v západnej Afrike novú vojensko-civilnú misiu, píše Welt am... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Milan Laca

Systém výcviku na Ukrajine sa podľa analytika zrútil

Podotýka tiež, že väčšina kvalitného mužstva už povolaná bola a veľké množstvo bolo zranených či zabitých. "Aj povolať mladé ženy by teraz bolo ťažké vzhľadom na to, koľko ich utieklo, rovnako tak vracať utečencov do nebezpečenstva (čo nie je legálne)," myslí si. Systém výcviku na Ukrajine sa podľa jeho informácií zrútil a prichádzajú správy o vojakoch zabitých len pár dní potom, čo boli odvedení. Ako „výcvik“ prebiehal, prezradil aj inštruktor streľby Ján Šafařík, ktorý o ňom tiež nemal valnú mienku. Ale ani výcvik v krajinách NATO vraj nezaistil dostatočnú kvalitu a hlavne dostatočné množstvo vojakov.

Podľa analytika sú v NATO po tom, čo dodali „tretiu armádu“ a videli, ako s malým efektom na Rusov bola rozstrieľaná pri Záporoží, obozretní, čo sa týka dodávania ďalších zbraní. K dispozícii sú iba „staré tanky a pár F-16“.

Štvrtá armáda z detí a starcov?

„Takže po strate tretej armády sa Zelenskyj snaží vytvoriť štvrtú z detí a starcov, aby bojovali s Rusmi, ale nebudú mať dostatočný výcvik ani vybavenie na modernú vojnu. Tento ‚ukrajinský volkssturm vojnu nepredĺži, ale bude viac krvavá,“ usudzuje a dodáva, že je to možno pokus dostať NATO do boja cez príbehy, ako ozbrojení civilisti odrážajú Rusov vo vybombardovaných mestách. Ale nevsádza na to, že by to vyšlo.

Naopak sa domnieva, že až sa ukáže, že Ukrajinci nemajú žiadnu šancu vyhrať a už nespôsobujú Rusom straty, tak ich NATO odstrihne, pretože NATO podporuje Ukrajinu len ako spôsob ako poškodiť Rusko. „Všetka vznešená rétorika o slobode a demokracii, boji s autokratmi a podobne, ktorá zo Západu vychádza, je určená na spotrebu obyčajnými ľuďmi, ale nemala by byť vnímaná ako potvrdenie politického prístupu. Západ s radosťou podporuje režimy oveľa autokratickejšie ako Rusko, ak hrajú jeho hru. Niektoré západné krajiny porušili práva svojich občanov tak, že by sa aj Putin červenal, nehovoriac o tom, čo porušujú Ukrajinci,“ hovorí.

Americký novinár chce rozhovor s Putinom
Tucker Carlson požiadal Putina o rozhovor. Bývalý moderátor Fox News Tucker Carlson požiadal o rozhovor s Vladimirom Putinom. Oznámila Margarita Simoňanová, šéfredaktorka mediálnej skupiny Rossija Segodnja a televízneho kanála RT.... Čítať ďalej
28 | 08 | 2023 | Milan Laca

Ukrajinu Západ nebráni kvôli princípom

A vyvodzuje z toho, že Ukrajinu Západ nebráni kvôli princípom, ale dáva jej peniaze a zbrane, aby mohla útočiť na Rusko, ktoré má NATO správne vyhodnotené ako skutočne nebezpečného nepriateľa. Tu nie je od veci spomenúť komentáre niektorých politikov, napríklad amerického senátora Lindseyho Grahama, ktorý v Kyjeve vyhlásil, že len za tri percentá amerického rozpočtu na obranu bola Ukrajina schopná znížiť ruské bojové schopnosti o polovicu. Alebo poľského prezidenta Andrzeja Dudy, ktorý v rozhovore pre Washington Post vyhlásil: „Teraz sa dá ruský imperializmus zastaviť lacno, pretože americkí vojaci neumierajú.“ Dodal, že táto cena bude potom vyššia.

Podľa analytika sa „demokratický Západ“ v skutočnosti neidentifikuje s ukrajinskými cieľmi a nezáleží mu na tom, ako Zelenskyj dopadne. „Lenže to Ukrajinci buď nevedia a ak vedia, tak tomu nechcú uveriť. Koniec koncov ich na verejnosti (a poväčšine aj v súkromí) vyhlasujú za hrdinov slobody a demokracie už rok a pol. V takomto prostredí sa ľahko stane, že si niekto ako Zelenskyj bude myslieť, že jeho sponzorom na ňom záleží viac, než tomu tak v skutočnosti je, a že keď sa situácia veľmi zhorší, tak že kvôli nemu budú riskovať svoje bezpečie, aby ho zachránili . Nebude tomu tak,“ zakončil analytik svoju úvahu.

Ukrajina začína pripomínať Nemecko v neskorej fáze druhej svetovej vojny

Analytik nie je jediný, kto si myslí, že Ukrajina začína pripomínať Nemecko v neskorej fáze druhej svetovej vojny. Doug Bandow, kritik amerického zapojenia na Ukrajine a odporca rozširovania NATO, si tiež myslí, že Ukrajina sa začína spoliehať na „wunderwaffe“, teda zázračné zbrane. Pripomína, že Nemecko na konci vojny bolo schopné produkovať balistické strely aj prúdové lietadlá, ale to mu nepomohlo proti početnej prevahe Američanov, Britov a Sovietov.

Rovnako si myslí a opiera sa o vyhlásenie Bidenovej vlády, že stroje F-16 a ďalšie strely nepomôžu Ukrajincom preraziť obranné línie. Dodáva, že skeptické sú aj americké tajné služby, ako zverejnil denník Washington Post. A zatiaľ čo iní porovnávajú ukrajinskú ofenzívu s bitkou pri Kursku, Bandow ju pripodobňuje k bitke v Ardenách. Vtedy aspoň v Berlíne nemali zahraničných generálov, ktorí by „kibicovali“ do ofenzívy a sťažovali sa, že ide veľmi pomaly a že sú Ukrajinci veľmi citliví na straty, podotýka Bandow.

V súvislosti s tým, ako na Západe začínajú počítať s tým, že sa vojna pretiahne a že bude aj ďalšia ofenzíva, usudzuje Bandow: „Ciele Washingtonu sa zdajú byť viac škodiť Rusku ako pomáhať Ukrajine.“ A už sa vraj vypúšťajú balóniky, ktoré majú verejnosť pripraviť na to, že Spojené štáty Ukrajinu opustia. Podľa Bandowa už by americká vláda mala Zelenského informovať, že "neobmedzená" pomoc skončila. A že aj keď Kyjev má právo rozhodovať o svojej budúcnosti, nemá nárok na bezvýhradnú podporu pri akomkoľvek rozhodnutí. Washington má podľa neho záujem zachovať nezávislosť Ukrajiny, ale jej konečné hranice pre neho také dôležité nie sú.
 
F-16 na obzore. Zmení situáciu na fronte?
Európa súhlasila s odovzdaním F-16 Ukrajine. Čoho je americká stíhačka schopná a zmení to situáciu na fronte? Stíhačky budú Ukrajina dostane zo Západu štvrtú generáciu amerických stíhačiek F-16. Dánsko a Holandsko zatiaľ deklarovali svoju... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Milan Laca
Zaujímavý prieskum na Ukrajine

Zaujímavý je v tomto ohľade aj prieskum, ktorý získal magazín The European Conservative. Pochádza z konca júla a bol vykonaný vo všetkých regiónoch Ukrajiny, ktoré nie sú obsadené Rusmi. Podľa neho vidí 84 % respondentov budúcnosť Ukrajiny nádejne. Avšak 71 % opýtaných odpovedalo, že NATO a EÚ sledujú svoje vlastné ciele a využívajú k nim Ukrajinu. 61 % uviedlo, že NATO a EÚ podporujú Ukrajinu len preto, že sa im to oplatí, a vedú tajné vyjednávania s Ruskom. Len 29 % si myslí, že budúci rok Ukrajina vstúpi do NATO.

Väčšina respondentov si myslí, že vojna skončí v roku 2024. Ale nevedia ako. A 56 % sa domnieva, že Ukrajina bude zadlžená voči Západu za zbrane a ďalšiu pomoc počas vojny.

Veľmi pozitívny je vzťah Ukrajincov k Poľsku. 81 % tiež považuje USA a Veľkú Britániu za „dôveryhodných spojencov“. 57 % si tiež myslí, že vojna bola nevyhnutná, avšak to je názor, ktorý prevláda predovšetkým na západe krajiny.

Blíži sa koniec vojny?
Autor: Kiril Strelnikov Nie je možné vyhrať: Západ sa pripravuje na kapituláciu Ukrajiny. Otázka víťazstva nad kyjevským režimom pre nás nikdy neexistovala. Určite vyhráme a všetky ciele špeciálnej operácie sa skôr , či neskôr dosiahnu. Ale... Čítať ďalej
28 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik