Laššáková odkazuje novinárovi Vagovičovi(VIDEO)
29 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Aktuálne video Judity Laššákovej sa venuje niekomu, kto rozumie prokuratúre lepšie, ako právnik. Nevedno, o kom to Marek Vagovič povedal, ale právničke na to, aby novinárovi tieto jeho sebavedomé slová vyvrátila, nebolo treba veľa. Len otvoriť patričné zákony.

Vagovič, ktorý sa profesne venuje prokuratúre 20 rokov, tvrdí, že Smer plánuje podriadiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúre. Laššáková však cituje zákon z roku 2003, ktorý na minimálne piatich miestach hovorí o tom, že pod GP patria všetky zložky prokuratúry, vrátane tej špeciálnej. Nechápe preto Vagovičove tvrdenia, pokiaľ to nie je účelové klamstvo, alebo manipulácia. Lenže aj pán novinár môže dopadnúť tak, ako dekan Eduard Burda – ten navrhol Lipšica na jeho post, aby o ňom práve Lipšic neskôr v podstate povedal, že je právnik spred TV obrazovky. Právnickú „dokonalosť“ pána Vagoviča si nedávno všimol aj bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek.

Ako je to s tou prokuratúrou?

Podľa slov Mareka Vagoviča, keby sa k vláde dostali Smer, Hlas a Republika, mnohé kauzy by zamietli pod koberec. „Na minútu“ odvolajú policajného prezidenta a netaja sa ani tým, že sa budú snažiť odstrániť špeciálneho prokurátora a Špeciálnej prokuratúre zviažu ruky.

„Buď ju podriadia pod generálnu prokuratúru, možno úplne zrušia, alebo len urobiť nejaké zmeny v zákonoch,“ hovorí novinár v Laššákovej dokrútke. Tá si u človeka, ktorý sa viac, ako 20 rokov venuje prokuratúre, všimla tvrdenie o tej Špeciálnej prokuratúre, ktorú podriadia Generálnej.

Marek Vagovič. FOTO TASR - Martin Baumann

Čo ale hovorí zákon?

Laššáková cituje zákon 458/2003 Zbierky zákonov, ktorý hovorí, okrem iného, o vzniku Špeciálnej prokuratúry. Podpisovali ho Rudolf Schuster (prezident), Pavol Hrušovský (predseda NR SR) a Mikuláš Dzurinda (premiér). Ministrom spravodlivosti bol vtedy Daniel Lipšic (2002-2006).

Zákon o prokuratúre ale hovorí, že generálny prokurátor riadi činnosť prokuratúry na všetkých stupňoch. Iný paragraf tohto zákona hovorí o Generálnej prokuratúre, ako o ústrednom štátnom a najvyššom orgáne prokuratúry, nadriadenom ostatným orgánom prokuratúry. Ďalší paragraf zákona hovorí o tom, že generálny prokurátor priamo, alebo prostredníctvom vedúcich prokurátorov riadi činnosť generálnej prokuratúry a činnosť ostatných prokuratúr.

„Paragraf 53, ods. 1, písm. a. Bezprostredne nadriadeným prokurátorom je generálny prokurátor, ak ide o námestníka generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora. Takže šéfom Daniela Lipšica je Maroš Žilinka,“cituje Laššáková ďalšie a ďalšie paragrafy, ktoré platia už 19 rokov.

UŽ AJ ČAPUTOVÚ DESÍ LIBERÁLNA PREDVOLEBNÁ KAMPAŇ (VIDEO+GALÉRIA)
Neplánuj tu deti, ak neprídeš voliť! Kampaň časopisu .týždeň pod názvom Ak neprídeš voliť zdvihla mandle dokonca aj Čaputovej. Prezidentka nie je spokojná s niektorými kampaňami a bilbordmi, ktoré vidí popri cestách. Podľa nej šíria strach. Možno... Čítať ďalej
28 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

V koho prospech?

„Takže pán Vagovič, vaše znalosti sú buď nedostatočné, alebo klamete verejnosť, alebo účelovo manipulujete v prospech niekoho,“ konštatuje Laššáková a dáva aj malú radu. Ak totiž platí tá tretia možnosť, môže pán novinár dopadnúť ako ten, kto Daniela Lipšica do funkcie nominoval.

Bol to dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Burda. Ten si dovolil Lipšica a Špeciálnu prokuratúra kritizovať a skonštatoval, že z jeho úradu vychádzajú nezákonnosti a Slovensko sa blíži ku dnu v rámci problematiky zneužívania trestných konaní.

„Je dobré počúvať kritiku, ktorá je vecná, ale od ľudí, ktorí majú aspoň nejaké minimum praktických skúseností. Ktorí videli pojednávaciu miestnosť aj zvnútra, nie len v televíznej Súdnej sieni, ktorí videli vyšetrovací spis, reálne. A takéto hodnotenia ja považujem za hodnotenia skôr politické,“ reaguje Lipšic na Burdovu kritiku s tým, že by mohol poznať aspoň judikatúru ESĽP. Laššákovej však v jeho vyjadrení chýba vyjadrenie sa ku kritike, teda k nezákonnostiam.

Zaujal aj Šáteka

Niekdajší elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek sa nedávno, pri rozhodnutiu sudca Branislava Harabina, ktorý odmietol vydať povolenie na vykonanie domovej prehliadky, pozastavil nad Vagovičovým vyjadrením, podľa ktorého je nepochopiteľné, že Harabin príkaz na domovú prehliadku nevydal, hoci penzista mal legálne držanú zbraň.

„Je treba v tejto súvislosti pripomenúť, že tieto výroky určite nie sú investigatívnou žurnalistikou ale sú vyslovené ako laické hodnotiace úsudky a to bez poznania aspoň základných informácií o trestnej veci a pravdaže aj bez nevyhnutnej podmienky zodpovedajúceho vzdelania a praxe," vyjadril sa Šátek na adresu novinára, ktorý je v prokuratúre lepší, ako právnik.

Šátek kritizuje hlúpu bohorovnosť mainstreamu
"Utajenie dokumentov vzťahujúcich sa v trestnom konaní k nariadeniu a výkonu domovej prehliadky bytu sa automaticky ruší po jej vykonaní resp. po súdnom zamietnutí takéhoto návrhu. Označenie písomnosti o zrušení utajenia je už potom len formálnym... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni