VEĽKÁ AKCIA v Škótsku: Stovky ľudí pátrali po bájnej LOCHNESSKE! A mali úspech!
28 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Stovky dobrovoľníkov sa v nedeľu zapojili do dvojdňového pátrania po legendárnej škótskej lochnesskej príšere.

Podľa organizátorov ide pritom o najväčšiu pátraciu akciu po nepolapiteľnej „Nessie“ za uplynulých 50 rokov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Lochnesské centrum sa spojilo s dobrovoľníckym pátračským tímom Loch Ness Exploration, aby zorganizovalo víkendovú udalosť. Podľa organizátorov je pritom pri pátraní použité aj vybavenie, ktoré doposiaľ nebolo vyskúšané pri prehľadávaní jazera. Ide napríklad o termálne drony.

Stovky ľudí v akcii

Pátrania sa zúčastnili dobrovoľníci z celého sveta, pričom niektorým boli pridelené posty pozdĺž celého 37 kilometrov dlhého jazera, odkiaľ mali striehnuť na akékoľvek náznaky o prítomnosti Nessie. Ďalší sa zase vydali na jazero v člnoch.

Pri pátraní bol použitý i hydrofón na detegovanie zvukov pod vodou. „Niečo sme počuli… Boli sme nadšení a utekali sme sa uistiť, že bolo zapnuté nahrávanie,“ uviedol líder pátracej akcie Alan McKenna.

Nadšenci pátrania po lochneskej príšere, ktorí sa nemohli na akcii v Škótsku zúčastniť, boli pozvaní, aby ju sledovali prostredníctvom live streamu. Zároveň boli vyzvaní, aby počas prenosu taktiež striehli na akékoľvek náznaky prítomnosti bájnej príšery.

Prvé zmienky o Nessie

Prvá písomná zmienka o lochnesskej príšere je spájaná s írskym mníchom svätým Kolumbom, ktorý údajne v 6. storočí vykázal do hlbín rieky Ness „vodnú príšeru“.

Najznámejšia fotografia Nessie pochádza z roku 1934 a je na nej zachytené, ako spod vody jazera vytŕča hlava a dlhý krk neznámeho tvora. O 60 rokov neskôr sa však zistilo, že fotografia nebola pravá a že išlo o model vodnej príšery, ktorý bol umiestnený na hračkárskej ponorke, píše Reuters.

Jazero Loch Ness je so svojou dĺžkou 37 kilometrov a hĺbkou dosahujúcou 240 metrov z hľadiska objemu najväčším sladkovodným jazerom v Británii.

Podľa Lochnesského centra so sídlom v škótskom Drumnadrochite bolo oficiálne nahlásených doposiaľ vyše 1100 pozorovaní Nessie. Príšera a s ňou spojené jazero sú pritom turistickou atrakciou, ktorá škótskej ekonomike prináša každoročne milióny libier, uvádza agentúra AFP. (tasr)

Sadnite si, aby ste neodpadli! Toto sú PLATY ČLENOV EURÓPSKEJ KOMISIE
Na stretnutí Svetového ekonomického fóra v Davose v roku 2021 oxfordská profesorka Ngaire Woods povedala: „V Davose nám pred niekoľkými rokmi dotazník spoločnosti Edelman odhalil dobrú správu, a to že si elity vo svete viac a viac veria, takže sa... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik