Sadnite si, aby ste neodpadli! Toto sú PLATY ČLENOV EURÓPSKEJ KOMISIE
27 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Na stretnutí Svetového ekonomického fóra v Davose v roku 2021 oxfordská profesorka Ngaire Woods povedala: „V Davose nám pred niekoľkými rokmi dotazník spoločnosti Edelman odhalil dobrú správu, a to že si elity vo svete viac a viac veria, takže sa môžeme spojiť a spoločne vytvárať krásne veci. Zlá správa je tá, že v každej krajine, kde prebiehal výskum, väčšina ľudí verí elitám menej.“ A podľa našich zistení občania neveria ani európskym elitám.

Podľa  Centra pre výskum verejnej mienky  (CVVM) dôveruje dnes Európskej únii (EÚ) menej ako polovica občanov Českej republiky. V tohtoročnom prieskume CVVM sa  uvádza , že štyridsať sedem percent respondentov nedôveruje Európskej komisii a päťdesiat percent Európskemu parlamentu. V prípade všetkých sledovaných európskych inštitúcií a ich predstaviteľov od roku 2021 nedôvera významne vzrástla.

V prieskume sa tiež dočítame, že menej ako tretina občanov Českej republiky dôveruje predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi či šéfovi únijnej diplomacie Josepovi Borrellovi.

 

Koľko nás stojí úrad Európskej komisie

Minulý rok sa kvôli vysokému platu dostala do paľby kritiky predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Tá si podľa indického denníka  The Economic Times  zarobí mesačne okolo 33 000 eur . Taliansky europoslanec Antonio Maria Rinaldi to nazval "fackou občanom Európskej únie", ktorých životná úroveň aj kvôli pandémii výrazne poklesla.

Európske inštitúcie zamestnávajú viac ako šesťdesiat tisíc osôb . Platy úradníkov a ostatných zamestnancov sú odstupňované podľa tabuliek základných mesačných platov pre každú platovú triedu a platový stupeň v rôznych funkčných skupinách (administrátor AD, asistent AST, sekretárske pozície SC).

Napríklad vo funkčných skupinách administrátor a asistent, v najvyššej platovej triede 16 a najvyššom platovom stupni 5, je možné dosiahnuť mesačne na 20 768 eur. V najnižšej platovej triede a platovom stupni si administrátori a asistenti zarobia okolo 3 000 eur  mesačne

Sekretárske pozície sú v rozmedzí 2 976 až 4 878 eur mesačne ( zdroj : tab. č. 2). Základné platy sa upravujú ročne podľa vývoja inflácie a kúpnej sily platov úradníkov členských štátov EÚ.

 

 

Platy úradníkov nezahŕňajú ďalšie príspevky a odmeny

K platu zamestnancov európskych inštitúcií je nutné pripočítať rôzne príspevky a odmeny. Tí, čo opustili domovský štát, majú napríklad nárok na odlučné vo výške 16 percent základného mesačného platu. Podľa rodinnej situácie majú ďalej úradníci nárok na rodinné prídavky, ktoré zahŕňajú príspevok na domácnosť, príspevok na vyživované dieťa, príspevok na vzdelanie dieťaťa a príspevok na umiestnenie dieťaťa do predškolského zariadenia.

Podľa  Európskej asociácie pre žurnalistiku a vzdelávanie  (EJTA) môžu  príspevky  pre úradníka s dvoma deťmi školou povinnými, pracujúceho mimo svojej krajiny, navýšiť jeho základný plat 20 219 eur  o viac ako 4 000 eur mesačne. Táto čiastka nezahŕňa cestovné.

Nedohľadali sme, koľko úradníkov a zamestnancov pracuje v akej funkčnej skupine. Avšak podľa článku nemeckých novín  Die Welt  z roku 2013 si vyše štyri tisíc vysoko postavených zamestnancov EÚ  zarobilo  priemerne 16 358 eur mesačne. Keď ich platy spočítame, dostaneme sa na čiastku viac ako 1,5 miliardy Sk mesačne.

Úradníci inštitúcií EÚ sú vyňatí z platenia dane vo svojej domovskej krajine

Zamestnanci európskych inštitúcií nemajú povinnosť platiť daň z príjmu vo svojom členskom štáte. Na tento plat sa uplatňuje daň v prospech Spoločenstva. Tá sa oficiálne  pohybuje  medzi 8 až 45 percentami. Avšak vďaka odpočítateľným položkám, skutočná miera zdanenia nepresahuje 22 percent. Pri ročnom zárobku menšom ako 60 000 eur táto daň činí približne 8 percent. Ďalej odvádzajú európski úradníci späť do rozpočtu EÚ tzv.  odvod spolupatričnosti  vo výške 6 percent zo zdaniteľnej časti platu.

S dôchodkom alebo s odchodom z funkcie výhody pre európskych komisárov nekončí
Európska únia ponúka nielen vysoké platy, ale aj nezvyčajne vysoké dôchodky. Podľa nemeckého  denníka  Bild náklady na dôchodky pre bývalých európskych úradníkov v roku 2022 predstavovali 2 398 miliónov eur. Európsky kariérny poriadok  stanovuje  hornú hranicu starobného dôchodku na sedemdesiatich percentách posledného platu v stupni, do ktorého bol úradník naposledy zaradený, a to najmenej po dobu jedného roka.

Vysoko postavení európski úradníci navyše dostávajú po odňatí z funkcie  odmenu  na prechodnú dobu šiestich mesiacov až troch rokov. Podľa nemeckých novín  Die Zeit  v roku 2016  dostal každý zo šestnástich bývalých európskych komisárov okolo 100 000 eur ročne, hoci niektorí z nich už mali v novom zamestnaní dobre platené pozície.

AUTOR: Radovan Dluhý

ZDROJ

Veronika, Veronika, TOTO nemyslíš vážne! Taraba si ju VYCHUTNAL
Bože môj! Líderka Za ľudí a bývalá vicepremiérka Veronika Remišová má na krku ďalší brutálny prešľap. Najnovšie všetkých šokovala predvolebným videom, v ktorom predviedla svoje slabé vedomosti z matematiky. Takéto prešľapy sa v politike... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik