Prečo sa KĽDR vyhráža úderom na Spojené štáty a Japonsko?
27 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

V posledných týždňoch dosiahlo napätie na Kórejskom polostrove najvyšší bod od konca nepriateľských akcií medzi Severom a Juhom v roku 1953. Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde, aby sa "pripravila na vojnu", posilňuje vojenskú spoluprácu s Ruskom a Čínou, vykonáva pravidelné testy balistických rakiet a dvakrát, aj keď neúspešne, sa pokúsil vypustiť vojenský prieskumný satelit.

Nedávny samit vedúcich predstaviteľov Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska bol tiež venovaný rastúcej aktivite KĽDR: spojenci sa dohodli, že budú pokračovať v boji proti severokórejskej hrozbe, ale zároveň vyhlásili svoju pripravenosť na rokovania s Pchjongjangom. Aké plány má Kim a jeho sprievod, či môže po 70 rokoch opäť vzplanúť vojna na Kórejskom polostrove a aká je pravdepodobnosť, že táto kríza bude prekonaná za rokovacím stolom?

Vojenské prípravy

V auguste Kim Čong-un navštívil niekoľko veľkých tovární na výrobu ručných zbraní, delostrelectva, riadených striel a dronov a "exponenciálne" nariadil zvýšiť výrobu zbraní. Niektoré z vyrobených rakiet okamžite idú do akcie - frekvencia odpaľovania rakiet Severnej Kórey dosiahla najvyššiu úroveň od roku 2017.

100+ počet rakiet odpálených KĽDR od začiatku roka

Niektoré z odpálených rakiet sú schopné dosiahnuť Washington za menej ako 30 minút. Okrem toho sa KĽDR zjavne podarilo dosiahnuť úspech v jadrovom programe. Súdiac podľa marcových obrázkov v severokórejských médiách, miestni vedci dokázali vytvoriť zníženú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť vybavená taktickými raketami schopnými zasiahnuť ciele v Južnej Kórei.

10. augusta severokórejský vodca uskutočnil reorganizáciu vojenského velenia krajiny, nariadil zlepšiť vojenské plány a podpísal rozkaz na posilnenie frontových jednotiek severokórejskej armády. V prípade potreby musia byť schopní "zničiť nepriateľov s istou vojensko-strategickou a taktickou prevahou".

Артиллерийские учения армии Северной Кореи, 9 марта 2023 года

 

Obavy Severnej Kórey sú neopodstatnené. Koncom júla vstúpila druhá americká jadrová ponorka do juhokórejského prístavu a prezident republiky Yoon Suk-yeol pred niekoľkými mesiacmi povedal, že jeho krajina by mohla rýchlo vyvinúť svoje vlastné jadrové zbrane, ak Spojené štáty odmietnu rozmiestniť svoje hlavice na Kórejskom polostrove. Americké taktické jadrové zbrane boli umiestnené v Južnej Kórei v rokoch 1958 až 1991 a konzervatívne sily v Soule, vrátane súčasného prezidenta, opakovane vyzývali Washington, aby buď znovu rozmiestnil jadrové rakety v krajine, alebo naučil juhokórejskú armádu v prípade potreby ich odpáliť.

 

O niekoľko dní neskôr juhokórejské úrady stiahli prezidentovo vyhlásenie, ale "sediment zostal" - zo Severnej Kórey aj od medzinárodných pozorovateľov. Autoritatívny časopis Chicagskej univerzity, Bulletin of the Atomic Scientists, ktorý monitoruje globálne jadrové riziká, považoval Yoonovo vyhlásenie - aj keď stiahnuté - za dosť alarmujúci signál. "Svetoví lídri by mali byť opatrnejší, aby sa vyhli jadrovej rétorike. V opačnom prípade by komentáre ako Yoon mohli viesť ku koncu éry nešírenia jadrových zbraní a začiatku niečoho oveľa vážnejšieho," varovala publikácia.

Súčasná situácia, keď sa bezohľadná vojenská konfrontácia nepriateľských síl proti republike stáva otvorenejšou, si vyžaduje, aby naša armáda mala vôľu reagovať aktívnejšie, aktívnejšie a drvivejšie na vojnu, dôslednú a dokonalú vojenskú bojovú pripravenosť

Kórejská ústredná telegrafná agentúra (KĽDR)

Pchjongjang je obzvlášť znepokojený posilnením trojstrannej aliancie Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska. 18. augusta sa ich lídri stretli na americkej vojenskej základni Camp David, dohodli sa, že budú spoločne čeliť rastúcej hrozbe zo Severnej Kórey a vyjadrili nádej na "zjednotený Kórejský polostrov, slobodný a mierový". Pchjongjang uviedol, že summit naopak zvyšuje riziko vojny v regióne - a termojadrovej energie.

Situáciu len zhoršili spoločné cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré sa začali krátko potom. Severokórejské vedenie ich považovalo za skúšku invázie do svojej krajiny a reagovalo obvyklým spôsobom - ďalším štartom rakety. 21. augusta, v deň začiatku vojenských manévrov, Kim Čong-un skontroloval najnovšiu korvetu severokórejskej flotily a dohliadal na spustenie riadenej strely z jej strany.

Тестовый запуск Hwasong-18 ICBM, 12 июля 2023 года

 

V skorých ranných hodinách 24. augusta sa KĽDR pokúsila vypustiť vojenský prieskumný satelit do vesmíru, ale rovnako ako pri prvom pokuse v máji zlyhala. Test vážne znepokojil susedné Japonsko: úrady nariadili obyvateľom Okinavy, aby sa skryli v prístreškoch, nad ktorými raketa preletela. A v Južnej Kórei sa konali prvé celoštátne cvičenia leteckého varovania za šesť rokov, ktorých cieľom bolo vypracovať evakuáciu celého civilného obyvateľstva do bunkrov v prípade raketových útokov na územie krajiny.

Problémy nie sú také hrozné, keď máte priateľov

Severokórejské orgány zároveň budujú vzťahy so svojimi kľúčovými partnermi - Pekingom a Moskvou. 27. júla sa ruský minister obrany Sergej Šojgu zúčastnil vojenskej prehliadky v Pchjongjangu venovanej 70. výročiu prímeria v kórejskej vojne v rokoch 1950-1953.

V Pchjongjangu sa ruský minister osobne stretol s Kim Čong-unom - išlo o prvé stretnutie severokórejského vodcu so zahraničným hosťom od začiatku pandémie koronavírusu. Na špeciálne organizovanej recepcii jeho severokórejský náprotivok Kang Soon-nam vyjadril podporu "spravodlivému boju ruskej armády a ľudu za ochranu suverenity a bezpečnosti krajiny" a tiež ubezpečil Šojgua, že severokórejská armáda "ďalej posilní spoluprácu a solidaritu v jednom zákope protiimperialistického boja".

Лидер Северной Кореи Ким Чен Ын, член политбюро Коммунистической партии Китая Ли Хунчжун и министр обороны России Сергей Шойгу приветствуют участников военного парада в честь 70-летия перемирия в Корейской войне. Пхеньян, Северная Корея, 27 июля 2023 года

 

Veľký koncert bol usporiadaný pre Shoigu, kde severokórejskí speváci predviedli pieseň "Poďme vstať" v ruskom jazyku a ukázali vedúcemu Ministerstva obrany Ruskej federácie novinky vojensko-priemyselného komplexu KĽDR - čerstvé modely balistických rakiet a dronov. Ten sa však niektorým divákom zdal kópiou American Reaper a Hawk.

Návšteva ruského ministra na výstave zbraní upozornila západných pozorovateľov: v médiách sa pravidelne objavujú informácie, že Rusko nakupuje od Severnej Kórey muníciu, ktorú potom používa pri nepriateľských akciách na Ukrajine. Moskva aj Pchjongjang tieto informácie popierajú. Ruský veľvyslanec v KĽDR Alexander Matsegora povedal, že Pchjongjang nedodáva Moskve žiadne granáty, pretože sám je v "predvojnovej situácii".

Súčasne so Šojguom bola v Pchjongjangu čínska delegácia na čele s Li Chung-čong-čongom, podpredsedom Stáleho výboru Národného ľudového kongresu. Strany sa dohodli, že sa "nezávisle vyrovnajú s komplikovanou medzinárodnou situáciou a neustále pozdvihnú priateľstvo a kamarátsku spoluprácu do nových výšin". V polovici augusta minister obrany KĽDR uskutočnil spiatočnú návštevu Ruska. Severokórejský predstaviteľ sa zúčastnil na Moskovskej bezpečnostnej konferencii, kde urobil dosť alarmujúce vyhlásenie: Spojené štáty sú maniakálne posadnuté jadrovou vojnou a majú v úmysle zmeniť Kórejský polostrov a celú severovýchodnú Áziu na svoje nové ohnisko.

Jadrová vojna na Kórejskom polostrove už nie je otázkou, či sa stane, ale otázkou, kto ju začne a kedy

Kang Sun NamMinister obrany KĽDR

Posilnením vojensko-technickej spolupráce s Pekingom a Moskvou sa Severná Kórea snaží vytvoriť protiváhu rastúcej trojstrannej aliancie Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska, povedal pre Lenta.ru Sansu Lee, vedúci výskumník Štokholmského inštitútu pre bezpečnostnú a rozvojovú politiku (ISDP), vedúci Štokholmského kórejského centra. "Kimovo vzdorovité, správanie v posledných rokoch a jeho zmienka o potenciálnych nepriateľských akciách boli dohodnuté s Pekingom a sú súčasťou strategickej spolupráce medzi Čínou a KĽDR zameranej na boj proti vojenskému zblíženiu medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou," povedal.

Okrem toho by spojenectvo medzi Severnou Kóreou a Čínou mohlo hrať dôležitú úlohu v prípade konfliktu v Taiwanskom prielive: Pchjongjang by mohol koordinovať svoje vojenské provokácie s operáciou Pekingu, navrhol Lee. Robert Winstanley-Chesters, prednášajúci na univerzite v Leedse a na univerzite v Edinburghu, zase zdôraznil, že "severokórejská hrozba" znižuje zdroje, ktoré môžu Spojené štáty použiť na obranu Taiwanu - alebo v akomkoľvek potenciálnom konflikte v regióne.

Лидер Северной Кореи Ким Чен Ын наблюдает за испытаниями стратегической крылатой ракеты на борту военного корабля, 21 августа 2023 года

 

"V Južnej Kórei bude v dohľadnej budúcnosti potrebných niekoľko desiatok tisíc amerických vojakov, a nie na pomoc napríklad Taiwanu," vysvetlil v komentári pre Lenta.ru. - Nakoniec, pre Rusko je Severná Kórea cenným zdrojom vojenského vybavenia a technológií v čase, keď pre ňu môžu byť uzavreté iné cesty. A pre Severnú Kóreu sa Rusko teraz pravdepodobne stalo neočakávaným a ziskovým kupcom nového vybavenia a možno aj opravárenských zariadení.

Britský výskumník tiež poukázal na dôležitosť ekonomickej zložky spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Pripomenul, že severokórejský prístav Rason poskytuje Rusku cestu do Tichého oceánu bez ľadu. Zároveň to slúži ako dôležitý zdroj príjmov pre Pchjongjang: medzinárodné sankcie sa nevzťahujú na tranzit ruského uhlia cez Rason do iných krajín.

Čakanie na starého priateľa

Na tom istom samite v Camp Davide Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko naznačili, že sú pripravené rokovať s Pchjongjangom bez predbežných podmienok. V záverečnom komuniké sa samostatne spomína "odvážna iniciatíva" predložená juhokórejským prezidentom Yoon Suk-yeolom, ktorá zahŕňa vzdanie sa KĽDR jadrových zbraní výmenou za balík humanitárnej pomoci: dodávky potravín, rozvoj energetickej infraštruktúry a zvýšenie produktivity severokórejského poľnohospodárstva.

Humanitárny uhol pohľadu nebol zvolený náhodou: pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla severokórejskú ekonomiku, ktorá je už vyčerpaná rokmi sankcií. V roku 2021 Kim vyzval spoluobčanov, aby sa pripravili na "náročnú kampaň" - tento eufemizmus použil jeho otec na označenie strašného hladomoru v roku 1990.

Tri milióny ľudí zomrelo od hladu v Severnej Kórei začiatkom 1990-tych rokov

18. augusta osobitná vyslankyňa OSN pre ľudské práva v KĽDR Elizabeth Salmonová oznámila hladomor vo viacerých regiónoch krajiny a podľa BBC Severokórejčania zomierajú celé rodiny kvôli podvýžive. Vzhľadom na blízkosť Severnej Kórey je mimoriadne ťažké overiť tieto informácie: jej hranice sú stále uzavreté pre väčšinu cudzincov vrátane humanitárnych pracovníkov a pracovníkov OSN.

Napriek všetkým vojenským prípravám je nepravdepodobné, že Kim rozhodne o vojenskej akcii, ktorá by mohla eskalovať do novej vojny na Kórejskom polostrove, povedal Sansu Lee, šéf Štokholmského kórejského centra. Úmyselná eskalácia vojenského napätia na Kórejskom polostrove je však technika, ku ktorej sa Kim opakovane uchýlil a snažil sa prinútiť Spojené štáty, aby rokovali o pohodlnejších podmienkach pre seba. Predchádzajúci vrchol napätia v roku 2017 predchádzal zmierneniu napätia medzi Washingtonom a Pchjongjangom, počas ktorého sa Kim a vtedajší americký prezident Donald Trump stretli trikrát.
Дональд Трамп (слева) и Ким Чен Ын (справа) посещают демилитаризованную зону Корейского полуострова, 30 июня 2019 года

 

Hoci sa vodcom nepodarilo dosiahnuť dohodu o denuklearizácii Kórejského polostrova, vyvinuli pomerne teplý osobný vzťah a severokórejský vodca uložil dobrovoľné moratórium na jadrové skúšky a za prítomnosti zahraničných novinárov vyhodil štartovacie silá - väčšina podzemných tunelov však zjavne prežila a môže byť opäť použitá.

Je možné, že súčasná séria odpaľovania rakiet a bojová rétorika sú navrhnuté tak, aby pripravili pôdu pre rokovania so Spojenými štátmi. Odborníci, s ktorými sa Lenta.ru rozprával, sú však veľmi skeptickí, pokiaľ ide o vyhliadky na rokovania pred americkými prezidentskými voľbami. "Nemyslím si, že Kim Čong-un má záujem rokovať s Joeom Bidenom. Skôr bude čakať na Trumpov návrat do prezidentského úradu Spojených štátov," navrhol vedúci výskumník ISDP Sansu Lee.

Britský výskumník Robert Winstanley-Chesters s ním súhlasí: podľa experta Pchjongjang chápe, že od Bidenovej administratívy nedostanú to, čo chcú - je príliš politicky slabý na to, aby získal podporu Kongresu pre akékoľvek ústupky Severnej Kórei. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou Kim počká na prezidentské voľby v Spojených štátoch, po ktorých môže krajinu opäť viesť Donald Trump, pretože severokórejský vodca s ním už nadviazal dialóg. Medzitým môže Pchjongjang súhlasiť napríklad s rokovaniami o vydaní 23-ročného amerického vojaka Travisa Kinga, ktorý bol zadržaný po prekročení medzikórejskej hranice, Winstanley-Chesters navrhol: "Severná Kórea môže dostať niečo na oplátku a z pohľadu Pchjongjangu to môže byť oveľa významnejšie v čase zvýšeného napätia."

Pchjongjang by sa tiež zdráhal rokovať so súčasnými vládami Japonska a Južnej Kórey. V prípade Južnej Kórey by KĽDR radšej počkala na koniec Yoonovej vlády a následné všeobecné voľby

Robert Winstanley-Chesters, prednášajúci na Univerzite v Leedse a Univerzite v Edinburghu

Zároveň, aj keby sa Trump vrátil do Oválnej pracovne, je nepravdepodobné, že by Severnú Kóreu presvedčili, aby sa vzdala jadrových zbraní. Najprijateľnejšou možnosťou pre Pchjongjang je začať proces rokovaní nie o ničení, ale o kontrole zbrojenia, a tento mechanizmus sa bude musieť vzťahovať na americké strategické zbrane aj na potenciálny vývoj vlastných jadrových zbraní v Južnej Kórei, domnieva sa expert ISDP Sansoo Lee.

Winstanley-Chesters sa zase domnieva, že jedinou možnosťou, v ktorej môže Kim súhlasiť s jadrovým odzbrojením, by bolo, keby Spojené štáty uzavreli "jadrový dáždnik" nad svojimi ázijskými spojencami a stiahli americkú armádu z Južnej Kórey. "Konečným cieľom Severnej Kórey je bezpečnosť a prežitie jej režimu v dlhodobom horizonte a Pchjongjang pre to urobí všetko, čo je v jeho silách," povedal expert. Zatiaľ však takýto scenár vyzerá veľmi nereálne, najmä vzhľadom na tendenciu Spojených štátov budovať svoj jadrový arzenál v pretekoch s Ruskom a potenciálne Čínou. A ak Soul získa svoje vlastné jadrové rakety, potom sa Pchjongjang určite nevzdá zbraní, ktoré považuje za hlavného garanta svojho prežitia.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik