Cestu dúhovému sprievodu v Košiciach skrížili kotlebovci
27 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

V centre Košíc sa v sobotu konal dúhový sprievod. Pochod mladých ľudí v čudnom oblečení a  dúhovými vlajkami s hlasitým prejavom prekvapil nič netušiacich hostí posedávajúcich na terasách Hlavnej ulice v Košiciach. Na pokojný priebeh akcie dozerali policajti  a nechýbali ani Kotlebovci, ktorí sa pohybovali v blízkosti pochodu a uskutočňovali svoju vlastnú „antidemonštráciu”

Obedujúcich Košičanov ale i turistov v centre mesta na Hlavnej ulici prekvapil hlučný sprievod prevažne mladých ľudí držiacich v rukách dúhové vlajky pričom zaznelo aj skandovanie hesiel „láska” či  „Slovensko je naše”.

Zdroj: FB Pride Košice
Zdroj: FB Pride Košice
Zdroj: FB Pride Košice
Zdroj: FB Pride Košice
Zdroj: FB Pride Košice

„Slovensko dlhoročne stagnuje v prijímaní zákonov, ktoré by LGBTI+ ľuďom poskytli rovnaké práva a ochranu pred zákonom. V uplynulých rokoch sa navyše zhoršuje ochota väčšinovej spoločnosti akceptovať LGBTI+ ľudí ako rovnocennú súčasť spoločnosti. Zodpovednosť za to nesú predovšetkým pasívni verejní činitelia a politici, ktorí na nenávisti voči LGBTI+ komunite vytĺkajú lacné politické body,” povedal riaditeľ Pride Košice Robert Furiel. Podujatie preto tento rok nesie slogan Naše životy sa počítajú, ktorým apeluje na spoločnosť i kompetentných v štáte, aby si uvedomili a prijali, že LGBTI+ ľudia tu vždy boli, sú aj budú a majú právo na dôstojný život bez násilia a v rovnoprávnosti so zvyškom spoločnosti.

Podľa riaditeľa Pride Košice Roberta Furiela, sa na pochode zúčastnilo zhruba 1500 ľudí.

Počas celého dňa mali prítomní  v areáli možnosť bezplatne sa otestovať na HIV a ďalšie sexuálne prenosné infekcie. V posledný deň festivalu v nedeľu (27. 8.) sa uskutoční ranný beh kvír športového klubu Lotosové kvety. Signum – Dúhoví kresťania ponúknu nielen veriacim LGBTI+ ľuďom ekumenický program. Nebude chýbať Pride bohoslužba – ako jediná svojho druhu na východnom Slovensku.

V blízkosti Pride pochodu sa pohybovali aj Kotlebovci –  ĽS NS, ktorí vyjadrovali svoj nesúhlas s pochodom.

Poradca bývalého Francúzskeho prezidenta o Ukrajine a bez okolkov
"Európa potrebuje nájsť riešenie na Ukrajine s územnými ústupkami" – vyhlásil Arno Klarsfeld. "Európa musí vypracovať kompromis, čo najspravodlivejší a najrozumnejší, s cieľom ukončiť ukrajinský konflikt, ktorý prináša smrť jeho účastníkom a veľký... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme