Bývalý prezident USA Donald J. Trump strávil 20 minút vo väzení v Georgii, potom ho prepustili na kauciu. Aké sú jeho väzenské záznamy?
27 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Online záznamy úradu šerifa okresu Fulton ukazujú, že Donald Trump bol zadržaný na základe 13 bodov obžaloby týkajúcej sa obvinenia zo zasahovania do výsledkov volieb 2020.

Bývalý prezident Donald Trump bol vo štvrtok formálne zaprotokolovaný v atlantskej väznici okresu Fulton County v štáte Georgia po tom, čo sa okolo 19:36 miestneho času vydal úradom.

Bývalý prezident strávil vo väznici asi 20 minút a potom ho prepustili na kauciu v hodnote 200.000 dolárov. Boli mu odobraté odtlačky prstov a urobená fotografia, čo je historický prvý „mug shot“ prezidenta Spojených štátov (mug shot je snímka tváre zatknutej).

FOTO TASR/AP | Na snímke fotografia amerického exprezidenta USA Donalda Trumpa, ktorú zverejnili úrady v meste Atlanta v americkom štáte Georgia v noci na piatok 25. augusta 2023. Fotografiu zhotovili vo väznici v okrese Fulton pre policajné účely po jeho formálnom zatknutí. Ide o vôbec prvú policajnú fotografiu bývalého prezidenta Spojených štátov v histórii.

Online záznamy úradu šerifa okresu Fulton ukazujú, že Donald Trump bol zadržaný na základe 13 bodov obžaloby týkajúcej sa obvinenia zo zasahovania do výsledkov volieb 2020.

Vo väzenskom zázname prezidenta Trumpa bolo uvedené aj číslo väzňa (P01135809) a ďalšie identifikačné údaje. Jeho popis je uvedený ako „biely muž“ s výškou 190,5 cm a hmotnosťou 97,5 kg, vlasy má „blond alebo jahodové“ a oči „modré“.

Trumpov záznam:

Trump dostal lehotu na dobrovoľné prihlásenie do 25. augusta do 12 hodín, aby predišiel prípadnému zatknutiu. Väznica neskôr zverejnila Trumpov väzenský film.

Prípad v okrese Fulton je štvrtým trestným konaním proti Trumpovi od marca tohto roku, kedy sa stal prvým bývalým prezidentom Spojených štátov, ktorý bol obvinený.

Po opustení väzenského zariadenia prezident Trump odcestoval rovno na letisko, kde krátko vystúpil pred médiami.

„To, čo sa tu odohralo, je paródia na spravodlivosť, nič zlé sme neurobili, nič zlé som neurobil. A všetci to vedia. Nikdy som nemal takú podporu. A to platí aj pre tých ostatných,“  povedal s odkazom na ďalšie tri obvinenia, ktorým čelia.

Stíhanie následne označil za manéver svojich politických protivníkov, ktorý má ohroziť jeho volebnú kampaň v roku 2024.

„To, čo robia, je zasahovanie do volieb. Snažia sa zasahovať do volieb,“  povedal. „Niečo také v našej krajine ešte nebolo. Je to ich spôsob vedenia kampane.“

Korupčník?
Americká kongresmanka vyzvala na vyšetrenie Bidenovej korupcie na Ukrajine. Členka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Marjorie Taylor Greenová vyzvala na okamžité vyšetrenie korupčných aktivít prezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera na... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Milan Laca

Exprezident Spojených štátov Donald Trump v noci na piatok na sociálnej sieti X, predtým Twitteri, prvýkrát od januára 2021 zverejnil príspevok. Je ním jeho fotografia z väznice v štáte Georgia, ktorú tamojšie úrady zaobstarali vo štvrtok, keď sa im Trump vydal kvôli obvineniu z nelegálnych zásahov do posledných prezidentských volieb.

Sedemdesiatdvaročný politik fotografiu doplnil dátumom jej urobenia a slovami o zasahovaní do volieb a nevzdávaní sa. Zverejnil pod ňou aj adresu webu, na ktorom je možné prispieť na jeho kampaň pred prezidentskými voľbami v budúcom roku. Jeho stránku nájdete TU.

Slovami o zasahovaní do volieb naráža Trump na svoje tvrdenia o tom, že jeho obvinenia v Georgii aj trojicu ďalších prípadov sú politicky motivované a majú zabrániť jeho návratu do Bieleho domu.

Svoj doposiaľ posledný tweet Trump zverejnil 8. januára 2021, teda dva dni po tom, čo jeho priaznivci vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone.

 

Trump, ktorý odmietol uznať svoju porážku vo voľbách v roku 2020, v ktorých ho pokoril Joe Biden, nedlho pred útokom na Kapitol svojich priaznivcov okrem iného vyzval, aby „bojovali ako o život  .

Po útoku na Kapitol sociálna sieť vtedy ešte zvaná Twitter Trumpovi zakázala publikovať ďalšie príspevky a zrušila mu účet. Nový majiteľ sociálnej siete Elon Musk vlani v novembri exprezidentovi účet znovu obnovil. Trump vtedy povedal, že nemá záujem sa na Twitter vracať a namiesto toho krátke odkazy publikoval na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Jeho príspevky na X, kde má 86,5 milióna sledujúcich, ale majú podľa všetkého oveľa väčší dosah.

Poradca bývalého Francúzskeho prezidenta o Ukrajine a bez okolkov
"Európa potrebuje nájsť riešenie na Ukrajine s územnými ústupkami" – vyhlásil Arno Klarsfeld. "Európa musí vypracovať kompromis, čo najspravodlivejší a najrozumnejší, s cieľom ukončiť ukrajinský konflikt, ktorý prináša smrť jeho účastníkom a veľký... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik