Rus v americkej rakete do vesmíru! (VIDEO)
27 | 08 | 2023 I Milan Laca

Raketa s Crew Dragon odštartovala k ISS z kozmodrómu v Spojených štátoch.

Nosná raketa Falcon 9 s pilotovanou kozmickou loďou SpaceX Crew Dragon odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) z kozmodrómu v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. 

Štart rakety

Medzinárodná posádka

Na palube lode je posádka v zložení kozmonaut Roskosmosu Konstantin Borisov , astronautka NASA Jasmine Mogbeliová, astronaut Európskej vesmírnej agentúry Dane Andreas Mogensen a astronaut Japonskej vesmírnej agentúry Satoši Furukawa. Nosná raketa bola odštartovala  o 03:27 východného pobrežia USA.

Elon Musk vyhlásil vojnu Sorosovským nadáciám po celom svete
Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov amerických podalo žalobu na SpaceX, v ktorej tvrdí, že spoločnosť Elona Muska diskriminuje utečencov a žiadateľov o azyl pri zamestnávaní. Informuje o tom CNBC. Musk pripravuje ráznu odpoveď. Tentoraz... Čítať ďalej
25 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Smer ISS 

Pripojenie kozmickej lode k ISS je naplánované na popoludnie 27. augusta. Pôvodne bol štart Crew Dragon s posádkou misie Crew-7 plánovaný na 15. augusta, ale už bol niekoľkokrát odložený, aby sa vykonali dodatočné testy systémov lode a nosných rakiet.

Nie je prvý

Borisov sa stal tretím ruským kozmonautom, ktorý letel k ISS na kozmickej lodi Crew Dragon, v rámci rusko-amerického programu krížových letov. V októbri 2022 pricestovala na ISS Ruska Anna Kikinová ako súčasť posádky misie Crew-5 a v marci kozmonaut Roskosmosu Andrej Feďajev ako súčasť posádky misie Crew-6 .

Spolupracujú

15. júla 2022 Roskosmos oznámil podpísanie dohody o spoločných krížových letoch ruských kozmonautov a amerických astronautov na ISS, z čoho vyplývajú tri lety Rusov na amerických lodiach. Na jar tlačová služba Roskosmosu oznámila, že program krížových letov bol rozšírený o jednu misiu. Očakáva sa , že v prvej polovici roku 2024 pôjde na orbitálnu stanicu ruský kozmonaut Alexander Grebenkin v rámci misie Crew-8.

Spojené štáty už riešia rébus čo so Zelenským po porážke Ukrajiny
V Spojených štátoch už kalkulujú s porážkou ozbrojených síl Ukrajiny kvôli neochote Zelenského rokovať o ukončení bojov. Bývalý spravodajský dôstojník Ritter: Zelenského neochota priznať svoju osobnú porážku povedie k porážke celých ozbrojených síl... Čítať ďalej
25 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme