FARKAŠOVSKÝ: Treba nastaviť PRÍSNEJŠIE LIMITY pre činnosť mimovládnych organizácií
27 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Mainstreamoví novinári zabudli na nezávislosť a nestrannosť a nahradili ju lokajskou nadprácou, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník  Karol Farkašovský (SNS).

Hlavný denník: Ako vnímate nedávne medializované zásahy NAKA – v prípade Tibora Gašpara, členov policajnej inšpekcie, či v súvislosti s Michalom Aláčom a Vladimírom Pčolinským?

Farkašovský: Zásahy tohto typu najmä v predvolebnom období a vo vyhrotenej spoločenskej situácii považujem za podozrivo účelové. Vždy sa udejú akosi teatrálne v prítomnosti médií, ktoré tému náležite rozvíria. Lenže, keď hlavných aktérov po pár hodinách v tichosti prepustia, mediálny záujem sa zázračne vytráca. A verejnosť sa o prepustení dozvie iba náhodou.

Vládna moc tu dlhodobo hlása, že polícia má rozviazané ruky. Znie to veľmi pekne a ľúbivo. Lenže rozviazané ruky neznamenajú, že polícia môže konať mimo mantinelov zákona. V polícii pracujú tiež iba ľudia, ktorí môžu robiť aj chyby, či omyly. Preto keďže ide o silovú zložku, je nadovšetko jasné, že konajúca polícia musí mať nad sebou dôslednú a prísnu kontrolu. Musí vopred zvážiť kompetentnosť svojho konania – či existujú preň dostatočné dôkazy. Zatýkaniu by mali predchádzať nespochybniteľné dôkazy. A tiché prepustenia potvrdzujú, že v skutočnosti to nie je vždy tak.

Hlavný denník: Je podľa Vás možné, že dôjde k závažným manipuláciám parlamentných volieb?

Farkašovský: Konšpirácie nie sú mojím kamarátom. Ale - pri súčasných politických turbulenciách – sa to vylúčiť nedá. Ide totiž o veľa. Slovensko stojí na vážnom rázcestí. Je to nielen hodnotová križovatka, ale hrozí tu aj vážny medzigeneračný konflikt. Vychádza z rozdielneho vnímania a predstáv života u mladej a zrelej generácie. Mladí sú prirodzene rebeli a veľkí kritici všetkého čo sa im nepáči. Chýbajú im však životné skúsenosti, úcta i osobnostná zrelosť, ktorá je zase doménou staršej generácie. Tá vyrastala v prostredí tradičných hodnôt a nie je ochotná upúšťať z dedičstva otestovaného stáročiami. Na rozdiel od mladých, starší už majú svoj vlastný názor, svoj rozum a vedia veci vyhodnocovať na základe skúseností. Mladí sú viac zraniteľní liberalizmom, ktorý sa nebezpečne rozmáha. Takže bude to veľmi vyhrotené. Aby sme predišli problémom a podozreniam, mali by sme sa viac rozprávať, viac vzájomne počúvať a rešpektovať. Mali by sme si stanoviská vysvetľovať. V pokoji a s rozvahou. Voľby nemajú byť marketingovým šialenstvom a pretekmi, ktoré ľudí rozdeľujú a robia z nich nepriateľov. Voľby majú byť o zdravom rozume. Ten by mal ľudí spájať – pre spoločné dobro.

Hlavný denník: Aké riešenia by SNS prijala v súvislosti s infláciou?

Farkašovský: Zdražovanie je neznesiteľné. Týka sa prakticky všetkého. Má svoje príčiny. Nie za všetko môžu ceny energií ako sa to podaktorí snažia zdôvodniť. Je tu aj fenomén chamtivosti obchodníkov, bánk, elít zbrojárskych, či farma lobby a rôznych inštitúcií, ktoré na inflácii parazitujú. Na úkor chudobnejúcej väčšiny bohatne menšina. V prvom rade sa treba popasovať s plazivou chudobou. Dajú sa pritom využiť nadmerné zisky bánk, obchodných a priemyselných korporácii, ktoré svoj zisk často vyvážajú do zahraničia.

Treba uprednostniť investície do riešenia vážnych domácich problémov a nie do nezmyselnej podpory zbrojenia. Zbrane ešte mier a prosperitu nikomu nepriniesli. Vždy s nimi súviseli iba útrapy, vyhasnuté životy, strach a beznádej. Je však pravda, že aj z toho dokážu určité skupiny ľudí výrazne bohatnúť.

Bieda, chudoba, nevzdelanosť, chorobnosť - v tom je Slovensko lídrom Únie
"V indexe prosperity sa v rámci Európskej únie nachádzame na 23. mieste z 27 krajín EÚ. Sme na tom podstatne horšie ako susedné Česko. Naše dobiehanie EÚ v ekonomických parametrov sa zastavilo. Zlyhávame v indexe ľudského rozvoja. Porovnaním s... Čítať ďalej
25 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Hlavný denník: Ste bývalým moderátorom spravodajstva. Ako hodnotíte prácu súčasných pracovníkov mainstreamových médií?

Farkašovský: Netvrdím, že všetci, ale žiaľ mnohí mainstreamoví novinári robia nadprácu v prospech vládnej moci. Zabudli na nezávislosť, nestrannosť, vyváženosť a objektivitu. Zabudli, že poslaním médií je – informovať. Nahradili to lokajskou nadprácou a zapáčilo sa im namiesto informovania – ovplyvňovať. Začali všetko vyhodnocovať s príklonom k vládnej propagande. Príklad covid, situácia na Ukrajine, vojenská pomoc atď. Začali bezhlavo kritizovať ľudí s iným názorom, označovať ich za hoaxerov, začali ignorovať právo na slobodu slova a dialóg. Dokonca si prisvojujú patent na pravdu. Vyzerá to akoby cenzurovali spoločenskú realitu. Toto právo im pritom nikto nedal ani nedáva.

Cenzúra zvyčajne nastupuje keď „mocní“ už nemajú argumenty na slušnú a korektnú diskusiu. Dospeli sme až tam, že miesto a poslanie mienkotvorných médií preberajú alternatívne médiá. Paradoxne, z mainstreamu sa stáva alternatíva a zo silnejúcej alternatívy sa stáva mainstream.

Hlavný denník: Predseda Republiky Milan Uhrík sa vyjadril, že v horizonte najbližších štyroch rokov by chcel zorganizovať referendum o vystúpení Slovenska z NATO. Viete si predstaviť, že by SNS alebo Vy osobne ste podporili konanie takéhoto referenda?

Farkašovský: Nemám rád populizmus. Téma zotrvania v NATO nie je otázka, na ktorú sa dá spakruky odpovedať áno alebo nie. Robia to iba nezodpovední, populistickí politici, ktorí hovoria vždy a všade iba to, čo chcú ľudia aktuálne počuť. Téma si žiada veľmi seriózne a dôkladné zváženie plusov a mínusov zotrvania, alebo vystúpenia. Je pravda, že Slovensko ako malá krajina musí mať bezpečnostné záruky. Ich základom sú dobré medzinárodné vzťahy so susedmi i veľmocami tak na západ ako aj na východ, sever či juh.

Ak máme zotrvať v NATO tak určite na báze seriózneho partnerstva a nie ako vazala, ktorý bude slepo plniť rozmary silnejších hráčov. S tým súvisí aj právo nesúhlasiť s rozhodnutiami, ktoré by mohli ublížiť národným záujmom Slovenska. Za výhodnejšiu alternatívu považujeme vytvorenie silného a moderného obranného mechanizmu v rámci členských krajín eurozóny. Na báze korektnej vzájomnej spolupráce a rešpektu.

Politici by nemali rozhodovať o bezpečnostných otázkach unáhlene, ale po komplexnom zvážení. Jeho súčasťou je aj vytvorenie legislatívnych podmienok na ukotvenie referenda v Ústave SR ako záväzného inštitútu pre Národnú radu SR.

Hlavný denník: Ako vnímate podporu liberálnych a globalistických mimovládok zo strany vlády SR či jednotlivých ministerstiev

Farkašovský: Mimovládne organizácie majú právo na existenciu a svoje miesto v spoločnosti. Mnohé plnia kompetencie štátu najmä v oblasti sociálnej. Sú však mimovládky aj vyslovene aktivistické, ktoré sa snažia ovplyvňovať školské vzdelávanie a verejnú mienku. Ale nikto im nedáva právo zasahovať do riadenia a spravovania štátu. Najmä posledné vlády za tri a pol roka im umelo nafukujú dôležitosť. Výrazne ich podporili aj finančne, ale štát zabudol na ich dôslednú kontrolu. Mám na mysli kontrolu ich činnosti, aktivít a najmä finančného pozadia. Ukazuje sa, že bude potrebné nastaviť oveľa prísnejšie limity pre činnosť i podporu mimovládnych organizácií, aby sa vrátili do zákonných mantinelov. Treba legislatívne vyjasniť aj ukotviť ich očakávané poslanie. Tak aby nemali ambície vstupovať do rôznych odvetví politiky a ovplyvňovať ich. Môžu byť nápomocné v poradenskej rovine. Ale niet najmenšieho dôvodu aby zasahovali či nebodaj ovplyvňovali spravovanie krajiny. Na to máme na Slovensku legitímne volenú Národnú radu SR, prezidenta a vládu.

Banáš upozorňuje! Bude fáterfíld a Hajtátras?
Spisovateľ Jozef Banáš už viackrát poukázal na „vkrádanie sa“ cudzích slov do slovenčiny. Aktuálne mu udrelo do očí cudzie slovo v knihe o zvieratkách na gazdovstve... Jozef Banáš umiestnil na sociálnu sieť príspevok o cudzích slovách. „Už... Čítať ďalej
22 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik