Česi o nás: Slovensko NEMÁ PREZIDENTKU ANI PREMIÉRA! Riadi ho policajný prezident (VIDEO)
26 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Čo sa deje na predvolebnom Slovensku? Tak o to sa zaujímajú aj naši susedia a bratia Česi. Panuje tam vojna policajtov, ako tvrdia niektorí politici? Akú šancu má Robert Fico a jeho SMER, že bude vládnuť? Hosťom Aby bolo jasno moderátorky Jany Bobošíkovej bol novinár a moderátor zo Slovenska Jozef Hübel. O téme informujú české Parlamentní Listy.

 

Úvodná otázka patrila tomu, v akom stave sú súčasné médiá a ako sa zmenili za tri desiatky rokov. „Veľmi sa zmenili. Keď sme my dvaja začínali spolu, tak vtedy bola politická kultúra nejako vyššia. Politici boli voči sebe tvrdí, ale boli oveľa slušnejší, vyzeralo to tak, že majú rešpekt voči sebe. Za 33 rokov, si myslím, keby som to mal charakterizovať jedným slovom, tak politika veľmi zhrubla," povedal Hübel. Podľa neho zhrubla politika aj médiá, predovšetkým tie, ktorým sa hovorí mainstream. 

„Mám pocit, že namiesto plurality, po ktorej sme volali po novembri 1989, sa to nejako preklápa vždy na jednu stranu. Prikláňa sa to k tým, ktorí sú práve pri moci," povedal k médiám a rozhovoril sa o tých slovenských. „Keby som mal začať o verejnoprávnych médiách, tak si myslím, že neplnia svoju úlohu, ako by mali, pretože predovšetkým od covidu-19 a koronakrízy sa orientovala jedným smerom. V médiách nedostali priestor ľudia, ktorí majú iný názor. Prevládal len jediný názor a to bol ten smerodajný. A divák, ktorý si to nevie vyhodnotiť, tým pádom musel konzumovať len to, čo mu predostrel mainstream. Podobne sa správali aj súkromné ​​médiá, predovšetkým elektronické, pretože tie sú v rukách záujmových skupín, na Slovensku tomu hovoria hanlivo v rukách oligarchov, a tam môže zaznieť len to, čo si praje majiteľ toho média,“ povedal Hübel.

Hübel následne hovoril o tom, prečo vôbec budú na Slovensku predčasné parlamentné voľby. „Zlyhali tí, ktorí boli pri moci. Ktorí sa dostali v roku 2020 k moci. Premiérom bol najprv Igor Matovič, ten dlho nevydržal, vládol 377 dní. Ale svoju úlohu jednoznačne nezvládol. Chápem, že sa dostal vo veľmi ťažkom období k moci," spomenul na koronavírové obdobie a hovoril o opatreniach, ktoré boli v tom čase považované mnohými ľuďmi za také, ktoré išli proti ľudským právam.

„Potom si to vymenili so svojim straníckym kolegom Hegerom a nič sa nezmenilo, ale Matovič prešiel z postu premiéra na post ministra financií a Heger z postu ministra financií na post premiéra. Ale princíp politiky sa prakticky nezmenil. De facto neexistoval napríklad sociálny dialóg. Vláda sa neradila s tými, ktorí tvoria hodnoty, čiže so zamestnávateľmi a odborármi. Odborári zastávajú práva zamestnancov. Prišla do toho ešte inflácia, vojna s Ruskom na Ukrajine a zrazu tu bol veľký problém ekonomický. Hovoríme o energiách, o cenách potravín, o inflácii. Čiže, keď sa vláda neradí so sociálnymi partnermi, čo je základ fungovania každej jednej spoločnosti, tzv. tripartita, sociálny dialóg, ktorý funguje aj v Českej republike, to je začiatok konca. Za dva roky, čo bola Matovičova vláda pri moci, sa zišla tripartita dvakrát. To je nonsens," dodal. 

TOTÁLNA BLAMÁŽ JARA NAĎA: To nevymyslíš! To je život
Exminister vojny to zase raz nedomyslel! "Tak toto je konečná," píše na sociálnej sieti Jaroslav Naď, odídenec z OĽaNO, ktorý aktuálne kandiduje už za stranu Demokrati. Pár týždňov pred voľbami vyťahuje starý email Milana Uhríka a vyzýva k... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

A čo hovorí o tzv. vojne policajtov? Čo sa teda na Slovensku reálne deje? 
„Je to boj o moc. Je to boj o to, kto prevezme po voľbách moc v tomto štáte. Je bezprecedentné, ako tu fungovali aj rôzne ,hony' na predstaviteľov, ktorí majú iný názor, aj v rámci polície, pretože jediným takýmto kvázi určovateľom toho, čo je spravodlivé a čo nie, bolo policajné prezídium a tzv. NAKA (Národná kriminálna agentúra ), ktorej hlavní predstavitelia boli v minulosti obvinení, dokonca dodnes platí to obvinenie, z toho, že konali protiprávne. Čiže prenasledovanie ľudí z opozície na základe svedectva jedného jediného svedka, tzv. kajúcnikov, ktorí majú za ušami veľké prehrešky, kde by hrozil aj 20-25-ročný trest, tak títo kajúcnici na objednávku svedčia proti predstaviteľom opozície preto, aby sa sami vyvinili nejakým spôsobom. A oni dostávajú podmienečné tresty, zatknutý bol aj bývalý minister vnútra Kaliňák, zatknutý bol aj Tibor Gašpar, advokáti týchto ľudí, mnohí ďalší," rozprával Hübel.
 

"Je tu evidentný boj o moc a za tým všetkým, čo hovoria ľudia a čo hovorí hlavne opozícia, má byť špeciálny prokurátor Daniel Lipšic," dodal. Daniel Lipšic, bývalý minister vnútra a spravodlivosti, odišiel z politiky, keď pri autonehode usmrtil chodcov. Potom do politiky zasahoval ako advokát a aktivista, za Matovičovej vlády sa vrátil ako hlava špeciálnej prokuratúry.

„Úradnícku vládu vnímajú ľudia veľmi rozporuplne. Premiér Ódor, ktorý je dočasným premiérom, prevzal moc v máji a mal doviesť krajinu k predčasným voľbám. Nemali prijímať zásadné opatrenia, napriek tomu vidíme, že sú také pokusy o rozhodnutiach, na ktoré nemajú kompetenciu. A akú úlohu zohráva prezidentka ako najvyšší veliteľ ozbrojených síl? Prezidentka je vnímaná ľuďmi tak, že sa vyjadruje pomerne neskoro. Nevyjadrovala sa dlho k tomu, že boli vzatí do väzby bývalí riaditelia slovenskej informačnej služby,“ popísal Hübel. 

Štefan Hamran, foto: TASR | Štefan Hamran sa podľa Ivana Ševčíka venoval hlavne politickej sebaprezentácii

Túto krajinu riadi prezident policajného prezídia, Štefan Hamran

„Situácia na Slovensku vyzerá tak, že ľudia, ktorí sú pri moci, neboli zvolení, pretože tá úradnícka vláda nemá mandát, nevznikla z volieb, bola poverená k vláde pani prezidentkou. Čiže de facto by sa mohlo zdať, že túto krajinu riadi prezident policajného prezídia, Štefan Hamran, čiže policajti tu určujú, koho kedy zavrú, kde komu vyrazia dvere, kto kedy bude zatknutý a ľudia jednoducho majú strach,“ dodal.

Reč prišla aj na Roberta Fica (SMER) a jeho šanciach na vládnutie a výhru vo voľbách. „Môže nastať patová situácia, pretože prezidentka má podľa ústavy poveriť víťaznú stranu zostavením vlády. Zatiaľ to nie je isté, či tak Zuzana Čaputová urobí, pretože dlhodobo má Robert Fico preferencie plus mínus okolo 20 percent. Niekedy tesne pod, niekedy tesne nad. V závese za ním je Progresívne Slovensko, to sú liberáli, majú na svojej kandidátke bývalého prezidenta policajného zboru a presadzujú dokonca aj v podstate slobodu výberu pohlavia," popísal Hübel.

Čaputová, Ódor, Hamran, Lipšic KOPÚ a KOPÚ... no znova sa prerátali
Bezbrehé a arogantné vyčíňanie polície bude mať ešte nadstavený čas, píše poslanec NR SR Marián Kéry. Na stole prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry skončila hromadná sťažnosť obvinených Tibora Gašpara, Norberta Bödöra a Romana Stahla proti... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

„Osciluje tam ešte ďalšia sociálne zameraná strana Hlas - sociálna demokracia, ktorý sa hýbe niekde okolo 14 percent, tam je Peter Pellegrini, bývalý stranícky kolega Roberta Fica, môže nastať boj dvoch kohútov, záleží na tom, či by sa nakoniec dohodli, ako si rozdelia posty. Jazýčkom na váhach môže byť Republika, o ktorej sa hovorí, že sú to extrémisti alebo fašisti, ale Republika dlhodobo osciluje až do 10 percent. Dlhodobo sa nachádza na 4. mieste," povedal. Problém podľa neho bude s Matovičovým OĽaNO, ktorí vytvorili koalíciu s ďalšími stranami a musia dosiahnuť sedem percent - nie je to tak isté, či sa dostane do parlamentu, rovnako ako SaS či SNS. 

„Väčšina môže vzniknúť, keď sa dohovorí Fico s Pellegrinim a prípadne ešte ďalší,“ poznamenal. On sám po voľbách očakáva možno patovú situáciu. „Už sa stalo viackrát, že napríklad Mečiar vyhral voľby a nezostavil vládu, alebo sa dohodli ľudia okolo Dzurindu, tí vytvorili tú väčšinu, čiže aj teraz môže nastať situácia, že aby sa Robert Fico nedostal k moci, tak sa zjednotia aj tí, ktorí za normálnych okolností by sa vôbec nikdy v živote nezjednotili, len preto, aby nebol Fico pri moci. Podľa mňa SMER vyhrá voľby, záleží na tom, len koľko percent dostane. Čistky v polícii nahrávajú tomu, že tie preferencie nemusia byť reálnym znakom ich podpory, pretože sa hovorí, že SMER môže mať aj 30 percent, to už by bola potom iná káva," dodal Hübel.

TAK AKO TO JE S TÝMI PREFERENCIAMI PS? NEUVERÍTE! Je to na smiech (FOTO)
Progresívne Slovensko rastie, rastie a rastie. Aspoň v rôznych prieskumoch. Sebavedomý Šimečka, ktorého si nevedia predstaviť na poste premiéra ani vlastní, sa bije do pŕs, ako on vybaví skvelú budúcnosť pre všetkých. Znižovaním dôchodkov,... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik