Tajné voľby poštou? Veľká ilúzia (FOTO)
26 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Voliť na rodnom Slovensku sa rozhodol aj Pavol V. Podolay, ktorý síce dlhodobo žije v Nemecku, no k Slovensku má stále silný vzťah. Keďže v čase volieb sa na Slovensku nebude nachádzať, rozhodol sa využiť svoje právo a zaregistroval sa ako zahraničný Slovák, ktorý chce voliť poštou. Keď však dostal potrebné dokumenty aj so spiatočnou obálkou, ostal veľmi nemilo prekvapený. Voľby poštou nie sú tajné tak, ako to zaručuje Ústava.

Na obálke, ktorá slúžila na odpovednú zásielku totiž svietila adresa odosielateľa. Podolay však hovorí, že ďalším problémom je forma sčítavania hlasov. (Nie len) jeho podozrenia nemusia byť pravdou, ale príležitosť tu je. Aj férovosť volieb podľa neho mohla byť jedným z dôvodov odvolania prezidentkinho ministra vnútra Šimka. O volení na korešpondenčnom lístku hovorí aj Juraj Štubniak. Podolay pritom ako pozorovateľ OBSE v USA či v Rusku vie porovnať, ako to kde funguje a nefunguje. Zahraničných Slovákov pritom do volieb neverbovala len Dorota Nvotová, ale aj množstvo mimovládnych organizácií.

Tajné hlasovanie? Toto je výsmech

„Prišli mi podklady na voľbu do NR SR formou listovej zásielky. Prehorlivé Ministerstvo vnútra SR na spiatočnú obálku dokonca uviedlo aj moju kompletnú adresu. Toto má byť potom to tajné hlasovanie, ako o tom hovorí Ústava? To je výsmech,“rozčúlil sa slovensko-nemecký politik. To je však len časť problému. Podolay problém vidí aj v spôsobe sčítavania hlasov, ktoré poslali voliči zo zahraničia poštou. Tie sa budú otvárať na Ministerstve vnútra SR.

Facebook / Pavol V. Podolay

„Kde je tam záruka, že správne lístky nepôjdu len jednej strane, keď tam najnovšie menovali tzv. “nočného primátora Bratislavy“ – progresívca Martina Kráľoviča akurát do funkcie I. štátneho tajomníka ministerstva vnútra. A tie iné lístky poputujú rovno do skartovačky. Nemusí to tak fungovať, ale je to veľmi zvádzajúce,“ netají sa svojimi obavami ani Podolay.

Aj toto je dôvod Šimkovho odvolania?

„Pán Kráľovič je po poverenom ministrovi v demisi Ódorovi dvojka. Prečo tam šiel? Aby mohol progresívne zrátať tieto doposlané hlasy zo zahraničia?,“ pýta sa Podolay a uvažuje nad možnosťou, že aj toto bol dôvod odvolať ministra vnútra Ivana Šimka, ktorý by garantoval férovosť volieb.

Juraj Štubniak: Voľby poštou sú protiústavné (VIDEO)
Nedávne „vyplakávanie“ Doroty Nvotovej vo vlaku o tom, ako by mali vo voľbách zabrať zahraniční Slováci, pretože sa prepadneme do temnoty, zaujalo aj glosátora a spisovateľa Juraja Štubniaka. Voľby zo zahraničia preto rozobral vo svojom videu a... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Tajná voľba?

„Navyše pri hlasovaní poštou vás nik nemôže skontrolovať, či je vaša voľba skutočne tajná a nie je niekým ovplyvňovaná. Je to v povahe veci, že to jednoducho nie je za plentou, ako vo volebnej miestnosti. Voľby poštou zo zahraničia sú pre uvedené skutočnosti podľa mojej mienky protiústavné,“ pokračuje v kritike tejto formy volieb Podolay.

Za tento názor sa aj na Juraja Štubniaka zniesla vlna kritiky. „Ja som hovoril o neústavnosti. Kto chce voliť, nech volí v súlade so zákonom,“ uvádza na pravú mieru Štubniak s tým, že počas premiérskeho pôsobenia Petra Pellegriniho sa zákon ohýbal až príliš. „Ak to bude v zákone, plenty môžeme zahodiť a vy, zahraniční, môžete hlasovať na korešpondenčnom lístku, ale za platnosti aktuálneho zákona,  si myslím, že je to protiústavné,“ dodal Štubniak.

Porovnanie veľmocí

„Plne chápem, že v Ruskej federácii sú voľby listom zakázané, na rozdiel od USA. Bol som 4 roky delegátom OBSE pre pozorovanie volieb. Okrem iných krajín som sa zúčastnil aj volieb prezidenta Putina v roku 2018 v Moskve a v roku 2020 volieb prezidenta Trumpa / Bidena vo Washingtone D.C. a v Pensylvánii. Takže mám dobrý prehľad, ako demokraticky vo svete prebiehajú voľby. Ak by som mal tieto dve spomínané voľby oznámkovať, tak RF na jednotku a USA na päťku,“uzatvára Podolay.

Verbovali mimovládky, verbovala Nvotová

Za stranu Eduarda Hegera Demokrati, kandiduje aj cestovateľka Dorota Nvotová. Tá si na verbovanie zahraničných Slovákov našla čas aj vo vlaku, cestou za voličmi. Pár dní pred ukončenia registrácie pobádala k pomoci.

stránka voľby srdcom doma / Reprofoto | Za projektom stojí 49 neziskových organizácií

„Chcela by som vás teraz poprosiť, ktorí tam ste, aby ste nám pomohli,“ prihovára sa Dorota precíteným hlasom s tým, že ak sa aj nechcú vrátiť, o voľbu zo zahraničia by požiadať mali. Nvotová do svojho videa vložila link na stránku, na ktorej sa dozviete, že „doby temna“ sa nebojí ani tak pani Nvotová, ako neziskové organizácie, ktoré sú za projektom, ktorý pani Nvotová propaguje. Medzi signatárov výzvy patria Nadácia otvorenej spoločnosti, Globsec, Pontis, či Iniciatíva Inakosť.

ZÚFALÁ Demokratka Dorota PROSÍ O POMOC zahraničných Slovákov (VIDEO)
Ak žijete v zahraničí, máte už len pár dní na to, aby ste nepremeškali šancu zúčastniť sa predčasných volieb. Tie sa uskutočnia 30. septembra a o možnosť voliť môžete požiadať do 9. augusta. Termín pripomína aj Demokratka Dorota Nvotová. Určite si... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik