Slováci nepotrebujú jesť hmyz
25 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

SNS: Slováci nepotrebujú jesť hmyz, ale rovnaké podmienky pre domácich výrobcov potravín a rozumnú environmentálnu politiku - tvrdia národniari. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) podľa nich schválil už siedmy potravinový produkt z hmyzu. Prášok zo žltých múčnych červov získal označenie „bezpečný“ popri sušených múčnych červoch, mrazených a sušených kobylkách a cvrčkoch. SNS vyzýva na zastavenie presadzovania hmyzu do ľudského jedálnička. Namiesto toho treba rovnaké podmienky pre výrobcov potravín a environmentálnu politiku s rozumom.

„Na jednej strane orgány Európskej únie schvaľujú čoraz viac potravinových produktov z hmyzu a na druhej strane tu vidíme, ako sú farmári nútení doslova vybíjať stáda hovädzieho dobytka kvôli znižovaniu emisií. Je to proti zdravému rozumu, prirodzenou potravou ľudí nie je hmyz. Slovenská národná strana je proti takémuto skrytému prikazovaniu zmeny stravovania pre európskych spotrebiteľov,“ povedala Gabriela Matečná, bývalá podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Bezpečný, ale... (a to už nepíšeme, že nechutný a odpudivý)

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín na žiadosť Európskej komisie zverejnil vedecké stanovisko k bezpečnosti prášku zo žltých múčnych červov. Úrad dospel k záveru, že ide o bezpečnú potravinu na ľudskú konzumáciu, zároveň však vyjadril obavy z možných imunitných a alergických reakcií na hmyzie proteíny najmä u ľudí alergických na roztoče a kôrovce.

Nech si nechajú hmyz v Europarlamentnom bufete

„Európsky úrad pre bezpečnosť potravín určil cieľovú skupinu konzumentov hnedých múčnych červov „širokú verejnosť“. Európska komisia aktualizuje „hmyziu legislatívu“ pre ľudský konzum s čím sa SNS zásadne nestotožňuje. Dôležitejšie je, aby EÚ dorovnala výšky priamych platieb pre slovenských poľnohospodárov. Vyzývame orgány EÚ, aby viac investovali do výskumu namiesto povinného vybíjania stád hovädzieho dobytka kvôli emisiám metánu. Už v súčasnosti totiž existujú spôsoby, ako je ju možné znížiť. Presadzovať hmyz do ľudského jedálnička je zvrátené,“ povedala Gabriela Matečná.

"Progresívci" chystajú štátny prevrat
Pod titulkom, ktorý citujeme zo siete Telegram, podpredseda SMERU-SSD Ľuboš Blaha varuje pred čoraz zreteľnejším scenárom, ktorý nás čaká počas a krátko po voľbách v posledný septembrový deň. "V Ereporte som nakladal Progresívnemu Slovensku - ak... Čítať ďalej
25 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik