Zrodila sa nová sila!
24 | 08 | 2023 I Milan Laca

Rozšírenie BRICS označili za víťazstvo Putina a Si Ťin-pchinga.

Expanzia BRICS je víťazstvom Ruska a Číny.

Rozšíria sa 

Na samite BRICS ( Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika), ktorý bol  v Južnej Afrike, prizvali šesť krajín, aby sa stali plnoprávnymi členmi združenia. Rozšírenie BRICS je víťazstvom Ruska a Číny, ktoré chcú posilniť blok proti Západu a napadnúť ho v kľúčových politických a ekonomických otázkach, píše The Wall Street Journal.

Ako by chcel Západ oblafnúť Putina
Západ by chcel Ukrajine ponúknuť členstvo v NATO výmenou za územie. Niektorí západní predstavitelia ponúkajú Ukrajine dohody o územných ústupkoch za ukončenie vojny. Tie však nespĺňajú ciele Kyjeva ani Moskvy. Márne nádeje? The Wall Street... Čítať ďalej
20 | 08 | 2023 | Milan Laca

Putin a Si

Autor článku považuje rozšírenie tohto medzištátneho združenia za osobné víťazstvo čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorí podľa podľa neho vyhlásili, že zvýšenie počtu účastníkov BRICS by dalo rozvojovým krajinám „silnejší hlas, ktorý by viac zodpovedalo ich veľkosti.“

Vplyv na celý svet

V článku sa tiež hovorí, že Čína sa tak snaží posilniť priateľské vzťahy s Afrikou, Áziou a Latinskou Amerikou a Rusko sa snaží vstúpiť na nové trhy a nájsť nových spojencov, aby zmiernilo sankčný tlak.

Kto sa pripojí?

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa  oznámil, že Argentína , Egypt , Irán , Etiópia , Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia boli pozvané, aby sa stali plnoprávnymi členmi aliancie. Plná účasť nových krajín sa začne 1. januára 2024. Ruský  minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil. že názov BRICS po začlenení nových členských krajín neplánujú meniť.

Kto má ešte záujem?

Celkovo požiadalo o členstvo v BRICS 23 krajín, povedal Anil Suklal, juhoafrický šerpa v BRICS. „Medzi tými, ktorí sa oficiálne prihlásili, sú krajiny Latinskej Ameriky (Argentína), Blízky východ (Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty), Afrika (Egypt, Senegal, Alžírsko, Etiópia), Indonézia. Zoznam krajín je veľký,“ poznamenal Suklal. Túžbu vstúpiť do BRICS podľa neho vyjadrilo viac ako 40 krajín.

Západ znervóznel

O summite informovali popredné masmédiá kolektívneho Západu. Ich intonácia nenechá nikoho na pochybách, že samotný fakt tohto stretnutia neveští pre Západ nič dobré, napísali noviny Vzgljad. Napríklad Foreign Policy otvorene hovorí : "Summit BRICS sa stretol v Južnej Afrike, aby spochybnil dominanciu Západu." Bol to pôvodný nadpis, ktorý je stále viditeľný v niektorých vyhľadávačoch, ale niekto z redakcie si uvedomil, že je príliš úprimný a nahradil ho uhladeným politicky korektným „BRICS Family Gathering“.

The Washington Post poznamenáva , že hoci dedolarizácia (to znamená opustenie dolára) nie je formálne na programe summitu, reči o nej neustávajú, rovnako ako diskusia o spoločnej mene únie, ktorú noviny okamžite nazvali „ rival... ktorý spochybňuje silu dolára." Na svete neexistuje taká peňažná jednotka a už o nej niekto vie všetko.

Po takýchto vyjadreniach sa nemožno čudovať, že BRICS je vnímaný ako „príklad iného svetového poriadku“. A v podstate ako závan slobody po tom, čo sa musel vysporiadať so západným svetom, ktorý sa síce slovami nazýva liberálnym, no v skutočnosti je tuhá hierarchia. Sloboda platiť v národných menách bez povinnej väzby na dolár, sloboda vymieňať si názory bez povinného rešpektovania agendy vo Washingtone, vyhliadky na vytvorenie spoločnej meny, ktorá ešte viac zjednoduší hospodársku spoluprácu – to všetko slúži na posilnenie suverenity zúčastnených krajín, a nie posilňovať pozíciu amerického hegemóna na úkor iných, uzatvára autorka článku.

Spojené štáty zvýšili nákupy ruského uránu 2,2-krát
Spojené štáty v prvom polroku 2023 nakúpili od Ruska 416 ton uránu, čo je 2,2-krát viac ako v rovnakom období minulého roka. Informovala o tom vo štvrtok 24. augusta agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na americké štatistiky. Spojené štáty v prvej... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik