Vylepšený ruský tank. Hrozba
25 | 08 | 2023 I Milan Laca

Tank T-90M "Proryv 3": aká je jeho úžasná sila.

Ruská armáda začala na bojisku na Ukrajine používať aj najnovší tank tank T-90M Proryv-3. Označujú za prelomový model, ktorý ničí nepriateľskú  techniku. V roku 2018 dali do prevádzky nový tank s názvom T-90M alebo Proryv 3. Navonok je bojové vozidlo veľmi podobné predchádzajúcej modifikácii T-90. Nazvať to modernizovanou verziou tejto úpravy je však jednoducho nemožné. Má veľa inovácií a mnohí odborníci už toto obrnené vozidlo nazvali „nezničiteľné monštrum“.

3D vizualizácia

História vzniku tanku T-90M

V roku 2010 začal podnik Uralvagonzavod so sídlom v Nižnom Tagile pracovať na modernizácii obľúbeného ruského tanku T-90. Tank mal dokonca schopnosť oddeliť sa od zeme pri prejazde odrazovým mostíkom. Preto ho nazýval lietajúci tank. Navyše, počas tak krátkeho času, keď boli vo voľnom lete, sa tankistom dokonca podarilo urobiť jeden cielený výstrel. Za 30 rokov svojej existencie však táto úprava výrazne zostarla, čo viedlo k jej hlbokej modernizácii. Z predchodcu T-90M zostalo s vskutočnosti len teleso. Zvyšok komponentov, zostáv a systémov tohto obrneného vozidla vyvinuli ruskí konštruktéri takmer od nuly.

400 000 mŕtvych Ukrajincov. Moderátor pozval plukovníka, ktorého Washington naozaj nemá rád
Spojené štáty nemajú šancu postaviť sa v konvenčnej vojne s Ruskou federáciou, varuje bývalý plukovník americkej armády a vojenský expert Douglas Macgregor. V rozhovore s moderátorom Tuckerom Carlsonom na Platforme X vysvetľuje, že americká... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Technické vlastnosti tanku T-90M

Konštruktéri, ktorí ako základ novinky zobrali trup z tanku T-90, vybavili modernizovanú modifikáciu úplne novou vežou, ktorá je pomerne ľahko rozpoznateľná vďaka špeciálnej muničnej schránke umiestnenej v jej zadnej časti. Radikálnym prepracovaním navyše prešli aj obývateľné priestory tanku, určené na umiestnenie 3-člennej posádky.

Mechanik vodiča dostal svoje miesto v prednej časti T-90M, umiestnenej pod vlastným poklopom. A veliteľ a strelec sú umiestnení priamo vo veži tanku po stranách pištole.

Dynamiku novinky má na svedomí 1130-koňový dieselový motor V-92S2F, ktorý je spolu s prevodovými jednotkami prerobený na monoblok. To umožňuje zjednodušiť opravné práce na obnove tankových jednotiek, vykonávané aj v teréne. Zároveň je maximálna rýchlosť T-90M obmedzená na 60 kilometrov za hodinu. A výkonová rezerva tohto obrneného vozidla je 550 kilometrov.

Ochrana tanku T-90M

V prvom rade sa dizajnéri postarali o utajenie nového tanku a vybavili ho súpravou „Cape“, pozostávajúcou z viacvrstvových krytov, umiestnených na veži a na trupeTo umožnilo znížiť jeho viditeľnosť v rôznych rozsahoch a tiež znížilo pravdepodobnosť odhalenia nepriateľskými lietadlami a pozemnými prostriedkami. Ako aktívna ochrana je na tomto obrnenom vozidle nainštalovaný systém Arena-M, ktorý automaticky monitoruje bojovú situáciu, deteguje muníciu letiacu k tanku a protistrelou ju zneškodňuje. Pasívnu ochranu T-90M predstavuje dynamický systém Relict, ktorého nadzemné časti sú umiestnené na prednej časti tanku, ako aj na iných slabých miestach.

Palebná sila tanku

Hlavnou zbraňou modernizovanej verzie je rokmi overený 125 mm kanón 2A82-1M vybavený 40 nábojmi. Zahŕňajú priebojné, vysoko výbušné, podkaliberné strelivo a dokonca aj riadené strely. Ako ďalšie zbrane na T-90M je pár 7,62 a 12,7 mm guľometov, ako aj ATGM 9K119 "Reflex-M" a 9K119M "Invar".

Ďalšie inovácie tanku T-90M

Vrcholom tejto novinky je však jej elektronická výbava.  V prvom rade stojí za to zdôrazniť schopnosť tanku T-90M interagovať sa so spojeneckými obrnenými vozidlami prostredníctvom špeciálneho vojenského bezdrôtového systému, ktorý je veľmi podobný civilnému Wi-Fi.

Vylepšenia:
  • inovatívny systém riadenia paľby "Kalina"
  • veliteľský panoramatický zameriavač s laserovým diaľkomerom, ktorý má termovízne a televízne kanály
  • viackanálový zameriavač strelca "Sosna-U"
  • digitálna rozhlasová stanica "Akvadukt"
  • termodynamické zariadenie TDA, schopné vybaviť nádrž dymovou clonou
  • klimatizácia určená na zlepšenie pracovných podmienok posádky
  • identifikácia znamená "priateľ alebo nepriateľ"
  • aktualizovaný mechanizmus podávania projektilu
  • veľa externých CCTV kamier poskytujúcich všestranný výhľad okolo bojového vozidla
  • obrovský arzenál rôznych senzorov, od senzora vlhkosti vzduchu a rýchlosti vetra až po Geigerov počítač
  • nový moderný prijímač schopný zbaviť bojový priestor nádrže kontaminácie plynom po vypálení nábojov.

Špekulácie okolo Prigožinovej smrti. Bol, či nebol v tom lietadle?
Nezrovnalosti a mystické náhody: zomrel Prigožin v havarovanom lietadle? V Tverskom regióne Ruska sa večer 23. augusta – presne dva mesiace po vzbure zakladateľa súkromnej vojenskej spoločnosti „Wagner“, objavila správa o havárii obchodného... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme