Špekulácie okolo Prigožinovej smrti. Bol, či nebol v tom lietadle?
24 | 08 | 2023 I Milan Laca

Nezrovnalosti a mystické náhody: zomrel Prigožin v havarovanom lietadle? 

V Tverskom regióne Ruska sa večer 23. augusta – presne dva mesiace po vzbure zakladateľa súkromnej vojenskej spoločnosti  „Wagner“, objavila správa o havárii obchodného lietadla Embraer 600 s koncovým číslom. RA-02795, ktorý patrí PMC Wagner. Na palube bolo desať ľudí, všetci zomreli, ich telá vyniesli z trosiek.

Bol, či nebol? 

Podľa Federálnej agentúry pre leteckú dopravu bol medzi cestujúcimi aj samotný Prigožin. O jeho smrti informovala aj televízna moderátorka Ksenija Sobčak, s odvolaním sa na svoje vlastné zdroje. Neskôr informácie o tom potvrdil kanál GREY ZONE, spojený s Prigožinom a sudánskou vládou.    

Aktualizované: Horúca správa! Prigožin je údajne mŕtvy
Ministerstvo pre mimoriadne situácie: Súkromné lietadlo Embraer Legacy havarovalo, medzi cestujúcimi bol aj Prigožin. Aktualizované "Podľa aktualizovaných informácií sa na mieste havárie našli telá ôsmich obetí," uviedol hovorca agentúry. Ako... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Nezrovnalosti

Podľa toho, čo píšu politológovia a novinári, nikto neverí tomu, čo sa doteraz stalo. Novinári našli v smrti Jevgenija Prigožina príliš veľa nezrovnalostí.

Chyba 1: už „zomrel“ pri haváriách 

Správy o Prigožinovej smrti sa objavili už viac ako raz. V októbri 2019 sa v Konžskej demokratickej republike zrútilo vojenské nákladné lietadlo An-72 s ôsmimi ľuďmi na palube. Potom sa objavili správy, že medzi nimi bol aj zakladateľ PMC Wagner. V roku 2022 médiá a telegramové kanály informovali, že Prigožin mohol zomrieť v regióne Lugansk, čo sa tiež ukázalo ako nepravdivé.

Neveria

Zatiaľ málokto verí, že šéf Wagnerovcov naozaj zomrel. Prigožin je nejednoznačná a šokujúca osobnosť, známa svojimi činmi za hranicou slušnosti. Nie je prekvapením, že jeho „nepriatelia“ aj jeho obdivovatelia sa prikláňajú k názoru, že pád lietadla môže byť zásterkou na simuláciu jeho smrti.

Neznáme lietadlo, o ktorom je ticho

Druhé lietadlo Wagnerovcov, ktoré letelo súčasne s havarovaným, pristálo na letisku Ostafjev pri Moskve. V tejto súvislosti sa objavili prvé úvahy, že by tam mohol byť Prigožin. Napriek tomu, že predtým sa podnikateľ za účelom sprisahania pokúsil viac ako raz zmiasť okolie - prihlásil sa na jednej strane a v dôsledku toho sa dostal na druhú. Okrem toho v júli pri prehliadkach u Prigožina našli množstvo parochní a pasov s jeho fotografiou a ďalšími menami a priezviskami. Ekaterina Šulmanová, politologička , ktorú vyhlásili v Rusku za zahraničnú agentku, verí, že Prigožin by mohol jednoducho zmiznúť: 

Chyba 2: je nemožné pomýliť si lietadlo s dronom

Na sociálnych sieťach bolo zverejnené video, na ktorom je vedľa padajúceho lietadla na oblohe viditeľná ďalšia stopa, pravdepodobne z práce protivzdušnej obrany. Kanál GREY ZONE Telegram, spojený s Wagnerovcami tvrdí, že miestni obyvatelia pred pádom lietadla počuli dva výbuchy, typické pre protivzdušnú obranu. Podľa ich názoru to potvrdzujú kondenzačné stopy na oblohe v jednom z videí, ako aj slová priamych očitých svedkov. Služba Flightradar oznámila, že lietadlo kleslo o 2,4 km za 30 sekúnd, niekoľko sekúnd si udržalo výšku, potom začalo klesať a havarovalo. Pri farme Kuženkino spadlo krídlo a stabilizátor,  trup lietadla a druhé krídlo spadli pri dedine Kuženkino, dva kilometre od bývalej farmy. Vojenský expert, riaditeľ Múzea protivzdušnej obrany Jurij Knutov, v rozhovore pre MK vysvetlil, že nie je možné zameniť si lietadlo s dronom. 

Chyba 3: „symbolizmus dvoch mesiacov“

Sociálne siete aktívne diskutujú o symbolike havárie: vzbura zamestnancov Wagnerovcov, počas ktorej sa Prigožin a jeho spoločníci zastavili asi 200 km od Moskvy, sa začala presne pred 2 mesiacmi, 23. júna.Po odchode do Bieloruska sa Prigožin dlho neozval, no nedávno zverejnil novú video správu, v ktorej oznámil obnovenie náboru v na prácu v Afrike. Situácia okolo Prigožina je v poslednom čase napätá - objavili sa správy, že niektorí z bývalých vodcov Wagnerovcov údajne lanárili bývalých spolubojovníkov do alternatívnych spoločností.  

Že by Kyjev?

Niektorí komentátori veria, že pokus o atentát na Prigožina mohli načasovať  špeciálne služby Ukrajiny na  24. august, ukrajinský  Deň nezávislosti. Iní komentátori dokonca spájajú Prigožinovu smrť s pripravovaným konfliktom v Afrike, kde by Wagnerovci mohli pôsobiť na strane Nigeru proti prozápadnej koalícii. Televízny moderátor Jevgenij Popov vyhlásil: „Toto je teroristický útok na ruskom nebi. Treba to vyšetriť. Páchatelia musia byť braní na zodpovednosť."

A ďalšie konšpirácie

Niektoré telegramové kanály šírili informácie, že zostrelené obchodné lietadlo Jevgenija Prigožina havarovalo 50 kilometrov od sídla Vladimira Putina vo Valdaji. Zástancovia tejto konšpiračnej teórie majú teraz tiež veľa prívržencov.  Margarita Simoňan, šéfredaktorka kanála RT, takmer súhlasí s Jekaterinou Šulmanovou:  „Medzi diskutovanými verziami je inscenácia. Osobne sa však prikláňam k tomu očividnejšiemu.“ Politológ Sergej Markov vyjadril presvedčenie, že „teroristický akt“ spáchala Ukrajina v Deň nezávislosti. "Potvrdením" toho je, podľa môjho názoru skutočnosť, že spolu s Prigožinom a Utkinom boli zabití "nevinní piloti". "Ruské špeciálne služby by to Rusom nikdy neurobili," napísal Markov. Podľa správ zo zahraničných médií , Veľká Británia plánovala v najbližších týždňoch označiť Wagnerovcov za teroristickú organizáciu. 

Chyba 4: Spálené telá 

Vo viacerých telegramových kanáloch sa objavila informácia, že na palube mohol vybuchnúť neznámy predmet, umiestnený v lietadle pred štartom. Podľa jednej verzie by to mohlo byť darčekové balenie vína. Televízna stanica Al-Džazíra, s odvolaním sa na zdroj z Wagner PMC uviedla, že na mieste havárie sa našiel Prigožinov. Telá, nájdené na mieste havárie, boli ťažko spálené a na oficiálny záver je potrebné genetické vyšetrenie. Zdroje blízke šéfovi PMC však potvrdzujú, že Prigožin a Utkin skutočne zomreli, uvádza agentúra Cargrad. 

Wagnerovci odkázali Kremľu: "Začíname!"
"Kremeľ bude náš!" – skupina Wagnerovcov prisahala pomstu za Prigožinovu vraždu. Skupina žoldnierov sa hnevá. Rusi podľa maďarského portálu Mandiner priznali, že v lietadle, ktoré pravdepodobne havarovalo, bol aj Prigožin . Jevgenij Prigožin,... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme