POZOR! Žltačka typu A sa objavila aj v Prešovskom kraji!
24 | 08 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovenská pošta v súvislosti so šírením žltačky typu A v niektorých obciach Prešovského kraja zavádza na svojich pobočkách v regióne preventívne opatrenia. Po Košickom kraji sa tak žltačka objavila aj v Prešovskom kraji.

"Keďže Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove potvrdil epidemický a sporadický výskyt ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A v niektorých obciach v regióne, v danej oblasti prijímame opatrenia na ochranu klientov a zamestnancov," informovala TASR hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Pracovníci pôšt a poštoví doručovatelia podľa jej slov prichádzajú každodenne do priameho kontaktu s občanmi a priestory pôšt sú každý deň navštevované množstvom klientov. Pošta preto zvyšuje frekvenciu dezinfekcií priestorov a ponúka svojim zamestnancom z ohrozených oblastí bezplatné očkovanie proti tomuto ochoreniu.

V Košickom kraji, Vo Veľkých Kapušanoch evidujú hygienici 29 prípadov žltačky typu A

Celkovo 29 prípadov žltačky typu A (VHA) evidujú k strede hygienici vo Veľkých Kapušanoch v okrese Michalovce. Začiatkom augusta bolo potvrdených osem prípadov tohto vírusového ochorenia.

"Nové prípady sa vyskytujú u dospelej populácie sporadicky roztrúsene v meste. Protiepidemické opatrenia vykonávame denne a priebežne," uviedla pre TASR regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach Janka Stašková.

V súvislosti s blížiacim sa začiatkom školského roka plánujú písomne upozorniť zriaďovateľov škôl, aby organizačno-technickými opatreniami prispôsobili školské zariadenia aktuálnej epidemiologickej situácii.

Hygienici zdôrazňujú dodržiavanie hygienických štandardov, hlavne správne umývanie rúk a čo najrýchlejšie absolvovanie lekárskeho vyšetrenia s cieľom vylúčenia VHA a následného očkovania proti ochoreniu.

RÚVZ pripravil tiež edukačný leták, ktorý bol distribuovaný mestu, lekárom a obchodným reťazcom.

Mesto na svojej webstránke aktuálne informuje o zrušení podujatia Lečofestival 2023. RÚVZ v Michalovciach z dôvodu zvýšeného výskytu ochorenia na VHA nariadil mestu zákaz organizovať hromadné podujatia.

"Ide o rozhodnutie, ktoré bolo vydané v záujme ochrany zdravia ľudí, a mesto Veľké Kapušany ako hlavný organizátor podujatia Lečofestival 2023 ho v plnej miere rešpektuje," uvádza radnica.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik