Očista (čurillovcov) pokračuje
24 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Múdrosť starých otcov hovorí, že všetko raz vyjde na povrch. Ak ste nepoznali meno človeka, ktorý má nastúpiť na miesto povereného riaditeľa SIS po Michalovi Aláčovi, tak pravdou je, že nie je až taký nepopísaný list papiera. Tomáš Rulíšek v SIS pracuje už 20 rokov.

Hoci Tomáš Rulíšek nebol verejnosti úplne na očiach, v SIS pracuje na vysokom poste viac, ako desať rokov. Prezidentkin premiér predpokladá, že tajnú službu povedie aj po voľbách. Rulíšek pritom bol členom skupiny, ktorá mala za úlohu „navrátiť dôveru v právny štát“ – jej úlohou bola očista bezpečnostných zložiek od tých, ktorí im škodia. Oficiálne však šla „po krku“ zbohatlíkom a tým, ktorí škodia štátu. Dnes je však Aláč v premiérových očiach vinný, kým čurillovci, ktorým oprávnenosť obvinenia potvrdilo niekoľko prokuratúr, sú v poriadku.

Diplomovka z trestných činov proti republike

Rulíšek podľa Sme vyštudoval právo na Univerzite Komenského a na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity písal dizertačnú prácu na tému Trestné činy proti republike a spravodajské služby.

Prežil mnohých riaditeľov

Tomáš Rulíšek v SIS začal pôsobiť za jej vedenia Ladislavom Pittnerom v roku 2003. Keď SIS riadil Ján Valko (nom. Smer-SSD), Rulíšek sa v roku 2012 stal jeho námestníkom. Vo funkcii ostal aj počas vedenia SIS-ky Antonom Šafárikom (SNS). 23. augusta ho prezidentkin premiér Ľudovít Ódor navrhol do funkcie riaditeľa, čo prezidentka nebude mať problém potvrdiť. Ódor predpokladá, že Rulíšek vo funkcii zostane aj po voľbách, hoci doterajšou praxou bolo, že prichádzajúca vládna garnitúra si na toto miesto dosadila svojho nominanta.

Heger sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k Lipšicovi, prečo nemohol ísť na rokovanie pracovnej skupiny
Tlačová konferencia predsedu vlády SR Eduarda Hegera po rokovaní odbornej pracovnej skupiny sa uskutočnila v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave. Témou bolo: "Priebeh rokovania odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát."... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Skupina pre obnovu dôvery v právny štát

V polovici septembra 2021 vznikla pri Úrade vlády Skupina pre obnovu dôvery v právny štát, ktorej členom bol aj Tomáš Kulíšek. Skupina vznikla ako reakcia na znepokojujúci vývoj v bezpečnostných zložkách štátu. Z jej nepretržitých zasadaní mali vyjsť podľa vtedajšieho premiéra Hegera (dnes Demokrati) návrhy zmien pre vládu a parlament.

„Zmeny budú zamerané na profesionalitu, bezúhonnosť, kompetencie jednotlivých aktérov a revíziu Trestného zákona a Trestného poriadku. Povedané zjednodušene, z orgánov činných v trestnom konaní musíme vypudiť mafiu,“   prehlásil vtedy Heger o skupine, v ktorej boli zástupcovia súdov, prokuratúry, ministerstiev a ďalších inštitúcií podľa štatútu bezpečnostnej rady.

„Pre očistu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje, potrebujeme v prvom rade garantovať odvážnym vyšetrovateľom a prokurátorom, že môžu ísť po krku zbohatlíkom, ktorí roky rozkladali Slovensko,“ nechal sa počuť vtedajší minister financií a predseda OĽaNO Igor Matovič.

Čo hovorí zákon o štátnej službe

 „Policajt sa musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby alebo priebeh objasňovania jeho konania a je dôvodne podozrivý, že a) porušil služobnú povinnosť zvlášť hrubým spôsobom, alebo b) spáchal trestný čin,“ píše sa v  paragrafe 46  Zákona č. 408/2006 Z. z. o štátnej službe.

Ódorov dvojaký meter

Ako pán Ódor meria, čo mu prezidenti (hlava štátu a prezident policajného zboru) povedia, vysvetlil nedávno aj Tibor Gašpar.

„Uznesenie, ktorým čurillovcom bolo vznesené obvinenie, posudzoval prokurátor, ktorý predkladal návrh na ich väzbu a stotožnil sa s návrhom na ich väzbu, čiže u čurillovcov máme prvého prokurátora, ktorý potvrdil obvinenie,“ opisuje Gašpar s tým, že po následných sťažnostiach obvinenie potvrdila aj Generálna prokuratúra a do tretice ho potvrdila aj okresná prokuratúra. Ódor teda podľa neho povedal, že čurillovcov neodvolá, keďže sú podľa neho dobrí elitní vyšetrovatelia, napriek tomu, čo potvrdilo niekoľko prokuratúr. Dôvod u Aláča však potvrdený nebol, no odvolaný už je.

Gašpar: MANIPULÁCIE A POLICAJNÝ PREVRAT
V relácii Analýzy Na hrane sa stretli dvaja bývalí policajní prezidenti – Jaroslav Spišiak (Progresívne Slovensko) a Tibor Gašpar (Smer-SSD). Obaja sú na pomerne vysokých pozíciách na svojich kandidátnych listinách. Jeden si nechal vytvoriť povesť... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Povráva sa...

„Pán Lipšic, je pravda, že Tomaš Rulíšek, ktorý sa stal novým šefom SIS je Vašim dlhoročným kamarátom a ste aj v úzkom kontakte? Takže sa môže stať, že SIS bude teraz pod Vašim dohľadom?,“kladú si otázku mnohí, okrem iného aj jedna zo satirických stránok na Facebooku.

Facebook / Desolat.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik