Tlačová beseda Smeru: Strašná bilancia verejných financií (VIDEO)
23 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Po dlhšom čase sa tlačová beseda strany Smer v stredu (23. augusta) týkala niečoho iného, ako diania v polícii a bezpečnostných zložkách. Robert Fico sa venoval konsolidácii verejných financií. Smer, keďže má ambíciu vyhrať voľby považuje za potrebné informovať verejnosť, ale aj finančný sektor o ich úvahách, prípadne o plánoch v oblasti verejných financií a rozpočtu v prípade, že budú súčasťou novej vlády.

Po rekapitulácii vývoja slovenskej ekonomiky Fico skonštatoval, že bude nutná vláda bez kompromisov. Prípadným možným koaličným partnerom po voľbách predstavil päť oblastí, v ktorých budú nutné zmeny, no tiež hovoril o tom, kde vziať zdroje na tento plán. Na to je však podľa neho nutný dialóg. Právnička Laššáková poukázala aj na to, kto je za menovaním vlád, ktoré Slovensko dotiahli až na okraj priepasti.

Krátka charakteristika

Na úvod Robert Fico skonštatoval, že Slovensko sa za tri roky prepadlo medzi najchudobnejšie krajiny EÚ, čo je vizitka amatérskych vlád Matoviča, Hegera, ale aj Ódora. Pripomenul, že reálne mzdy klesajú a sme premianti v raste cien, ale slovenské verejné financie sú najhoršie v EÚ. Vlády na to roky odpovedajú, „lebo Smer“.

Komentáre pre políciu SR filtruje firma napojená na Progresívne Slovensko
Spoluzakladateľ spoločnosti TrollWall v nedávnej minulosti nadviazala spoluprácu s komunikačným tímom Policajného zboru SR. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, keby spoluzakladateľ spoločnosti nekandidoval za Progresívne Slovensko. Polícia, ako... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Bez PVV ani slovo

Ak Smer bude zostavovať vládu, navrhne dvojtýždňové moratórium na akékoľvek informácie pre médiá. Odmietajú totiž fungovať štýlom, že sa najskôr dohodnú na koalícii, kto čo obsadí a až potom pôjde o Programové vyhlásenie vlády.

„Strany, ktoré budú tvoriť vládnu koalíciu sa najskôr musia dohodnúť na Programovom vyhlásení vlády,“ oznámil Fico, pričom potom budú môcť oznámiť všetky ostatné dohody. Nechce robiť kompromisy, ktoré môžu škodiť Slovensku.

„Smer SSD má záujem zostaviť vládu, ktorá bude mať program, ktorý posunie Slovensko dopredu,“ prízvukuje Fico.

Politika bez kompromisov

Fico na príklade čísel poukázal na fakt, že aj vďaka politike s najmenšími kompromismi Slovensko zaznamenávalo rast priemerných miezd. Na ďalších číslach hospodárskeho úpadku hovoril o verejnom dlhu, ale aj o deficite. Ich cieľom však nebudú čísla, vďaka ktorým bude Slovensko pochválené v Bruseli, či v USA. Fico preto predstavil päť cieľov, ktoré Smer-SSD chce dosiahnuť.

  • Zastavenie prepadu životnej úrovne a obnovenie jej rastu
  • Boj so zdražovaním
  • Zastavenie šírenia chudoby
  • Stabilizácia napätej situácie v zdravotníctve
  • Návrat profesionality do školstva a podpora kultúrneho dedičstva
Kde na to vziať

Smer uvažuje realisticky a tak chce postupne znižovať aj deficit. Vyrovnaný rozpočet je ilúzia.

„Každé jedno percento zníženia deficitu, sú škrty vo výške 1,1 miliardy eur,“ vysvetlil Fico s tým, že škrtať nie je kde. Krízový menežment musí nastúpiť aj v čerpaní eurofondov, ale aj Plánu obnovy – ak peniaze z tohto plánu neminieme, prepadnú. Odmietajú tiež zvyšovanie výdavkov na zbrojenie nad 2 percentá HDP. V tejto súvislosti sa nová vláda nebude cítiť zaviazaná záväzkami nákupov vojenskej techniky z čias Hegera a Ódora.

„Ak treba niečo kúpiť, tak to kúpime. Ale úlohou Slovenska nie je vyprázdňovať americké sklady a brať to, čo oni nevedia predať,“upozorňuje Fico a menuje ďalšie oblasti, v ktorých budú nutné zmeny. Nebráni sa ani požičiavaniu financií, ale nie na spotrebu – tú podľa neho musíme vykryť z toho, čo vyprodukujeme doma.

Ako ďalší zdroj príjmov bude solidarita firiem, ktoré tu podnikajú, so štátom. Nie je to pritom len o zisku bánk, ale aj o štátnych podnikoch, ktoré hoci majú svoje nehnuteľnosti, platia veľké nájomné súkromným firmám.

Tri JASNÉ odkazy na Západ od Ľuboša Blahu. Ľudia JASALI!
Predstavitelia strany Smer-SSD v utorok zavítali do Vrbového a podpredseda strany Ľ. Blaha vo svojom prejave poslal poslal tri jasné odkazy na Západ. Ľudia v sále jasali. Slovensko chce mier Blaha pred zaplnenou sálou vo Vrbovom vyhlásil:... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Bez dialógu to nejde

Smer v tom má podľa Fica jasno, aj v návrhoch pre možných koaličných partnerov. Dosiahnuť sa to dá len sociálnym dialógom a spoluprácou.

Sarkastická právnička

„Konečne tlačovka Smeru o niečom inom ako o „štátnom prevrate"! Po jej zhliadnutí si však želám, aby hovorili skôr o ňom,“píše právnička Judita Laššáková, ktorú rozhorčili informácie z tlačovej besedy Smeru, na sociálnej sieti.

Padáme do priepasti

„Ďakujeme za skvelý výkon počas celého volebného obdobia od 21. marca 2020 až po dnešok! Skúste mi pripomenúť, kto bol tak múdry, že vymenoval vlády za ostatné tri roky? Jaj, tá osoba, čo tvrdí, že tu nie je štátny prevrat. No, určite sa môže pochváliť aspoň ekonomickými ukazovateľmi. Ibaže by nie,“ neodpustila si Laššáková sarkastický záver.

Hlas ľudu: Policajný puč, alebo Ficov pokus o únos štátu?
Policajný puč, alebo Ficov pokus o únos štátu? Pýta sa Hlas ľudu, Hlavného denníka, Mária Škuletétyová. Komentátor Pravdy Marián Repa sa nad výrokmi Róberta Fica k posledným udalostiam musí pousmiať. A čo tí, čo sa neusmievajú? A čo si má myslieť... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik