Do posledného Ukrajinca?
25 | 08 | 2023 I Milan Laca

USA žiadajú Ukrajinu, aby sa akýmikoľvek prostriedkami zmocnila Melitopolu.

New York Times: USA odporučili ozbrojeným silám Ukrajiny, aby vrhli všetky svoje sily do dobytia Melitopolu.

Vpred!
Po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy Washington vyzval Kyjev, aby obetoval životy tisícov vojakov na dosiahnutie hlavného cieľa – Melitopolu, píše americký denník The New York Times.
Za každú cenu
"Americkí poradcovia odporučili, aby sa Ukrajina sústredila na smer Melitopol - hlavný cieľ Kyjeva - a pokúsila sa prelomiť ruské mínové polia a inú obranu, bez ohľadu na straty personálu a vojenského materiálu," uvádza sa v článku. Zdá sa, že Ukrajina vzala radu vážne, pretože po troch mesiacoch protiofenzívy počet strát armády Ozbrojených síl Ukrajiny stále narastá, píše sa ďalej.
Razie na ukrajinských vojenských správach. Lov na úplatkárov
Po celej Ukrajine vykonávajú viac ako 200 prehliadok vo vojenských registračných úradoch a úradoch zaraďovania a vojenských lekárskych komisiách. Štátny úrad pre vyšetrovanie vykonáva hromadné prehliadky vo vojenských náborových úradoch a... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Milan Laca
Robia to zle

Podľa zdrojov novín, sú teraz sily a palebná sila Ukrajiny rozdelené nesprávne. Ozbrojené sily Ukrajiny potrebujú konsolidovať svoju bojovú silu na jednom mieste. New York Times píše, že takéto pravidlá – sústredenie úsilia na jeden sektor frontu – diktuje americká vojenská doktrína. Rusko a  Ukrajina, na druhej strane vedú vojenské operácie podľa sovietskych kánonov, ktoré zahŕňajú rozptýlenie zdrojov vo všetkých sektoroch frontu.

Zmeňte pomer strán

„Hlavným cieľom protiofenzívy je prerušiť ruské zásobovacie linky na juhu Ukrajiny zničením takzvaného pozemného mosta medzi Ruskom a Krymom. Ale namiesto toho, aby sa ukrajinskí velitelia sústredili na túto úlohu, rozdelili jednotky a palebnú silu zhruba rovnomerne medzi východ a juh,“ píšu The New York Times.

Zalužnyj súhlasil

Na odporúčanie sústrediť úsilie jedným smerom, podľa novín, upozornil hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj na stretnutí 10. augusta. Zúčastnili sa na ňom náčelník Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley, náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl admirál Tony Radakin a veliteľ Spoločných ozbrojených síl NATO v Európe generál Christopher Cavoli. Americkí predstavitelia tvrdia, že existujú náznaky, že Ukrajina dokonca začala presúvať svoje najviac bojaschopné jednotky z východu na juh. Najskúsenejšie jednotky boli pre veľké straty viackrát reorganizované a teraz majú problémy s technikou.

Posledná šanca?

Západní predstavitelia, s ktorými sa novinári rozprávali, sa domnievajú, že kyjevská vláda nemá viac ako mesiac a pol na vypracovanie protiofenzívy, pretože potom sa v dôsledku dažďov podmienky na postup skomplikujú. Už v auguste bola Ukrajina nútená odložiť jednu protiofenzívu kvôli dažďom.

Kyjev zakázal prístup novinárom na front!
Le Temps: Kyjev zakázal zahraničným novinárom cestovať na front. Ukrajinská vláda takmer úplne zakázala zahraničným novinárom vystupovať do kontaktnej línie. Odteraz sa na vstup do frontovej línie vyžaduje písomné povolenie vrchného veliteľa... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme