JE TO VÝSMECH SPRAVODLIVOSTI! Hamranovcom to predsa len vyšlo, akcia účel splnila
21 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Ako to vidí Dag Daniš a nielen on! Bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za KDH Alojz Přidal uverejnil na sociálnej sieti názor novinára Daga Daniša, s ktorým absolútne súhlasí. Jeho text dopĺňa len o jedinú vetu: "A “kajúcnici sa udavači” dostávajú podmienečné tresty." Redakcia HD ho prináša v plnom znení.

Výsmech spravodlivosti? 

“Veľkovýpravným raziám a úderom NAKA nakoniec chýbala tvrdá koncovka. Takmer všetkých, ktorým našili „zločineckú skupinu“ (v matovičovskom slangu tomu hovoria mafia) už prepustili. A zadržaných vyšetrovateľov inšpekcie ani neobvinili. Zvláštne.

Z pohľadu práva je to dobrá správa. Časy, keď NAKA a špeciálna prokuratúra hromadne hnali do väzby každého, kto nepodpísal spoluprácu, sa končia. A tak by to aj malo ostať. Väzobné stíhanie nemá slúžiť ani ako trest, ani ako nástroj na vynucovanie priznaní.

O niečo horšia správa je to z pohľadu NAKA a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Tvrdé praktiky polície, séria zadržaní a silné reči Hamrana o zločineckej skupine v silových zložkách, ktorá vraj marí vyšetrovanie veľkých káuz, naznačovali rovnako tvrdú pointu. Väzbu – ako to pri „mafii vo vysokých funkciách“ chodí. Takto im to fungovalo tri roky.

Nakoniec jedného po druhom zo zadržania prepustili. Šéf SIS po razii a predvedení nepovedal dokopy nič, lebo ako príslušník tajnej služby nebol zbavený mlčanlivosti. A bývalých vyšetrovateľov inšpekcie nemohli po vypočutí ani len obviniť. Dôkazy o ich údajných zločinoch zjavne neexistujú.

Slovom, výsledky „Rozuzlenia“ a série výsluchov nezodpovedajú intenzite zásahov NAKA. Sú jalové.

Kajúcnik Slobodník už POZNÁ SVOJ TREST
ŠTS odsúdil Bernarda Slobodníka na podmienečný trest, žiadal sprísnenie trestu. Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v pondelok bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA)... Čítať ďalej
21 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Po víkende je namieste otázka, či to NAKA a Hamran s divadlom so zásahovými komandami na inšpekcii, SIS a NBÚ neprehnali. Predsa len, ak majú byť šéf SIS a ďalší aktéri údajnej zločineckej skupiny stíhaní na slobode, potom bol cirkus s raziami a pokrikom Hamrana o „Rozuzlení“ prepálený. V takýchto prípadoch predsa býva bežný postup menej hlučný: predvolanie, vypočúvanie, obvinenie, trestné stíhanie na slobode. Všetko bez akčných scén pred kamerami…

Je však možné, že vyšetrovateľom NAKA, Hamranovi a Lipšicovej špeciálnej prokuratúre išlo práve o to. Narobiť veľký krik. Politický aj mediálny. A potom to skúšať s vyšetrovaním.

Dôvod sme v Štandarde naznačili už v piatok. Je mrazivo prostý. Policajná inšpekcia mala v najbližších týždňoch definitívne uzavrieť vyšetrovanie čurillovcov z NAKA. Sú podozriví, že manipulovali výpoveďami svedkov, aby si urýchlili výsledky. Inšpekcia pripravovala návrh na obžalobu Čurillu, Ďurku a ďalších vyšetrovateľov NAKA.

Ich advokát Peter Kubina – v minulosti kolega a spoločník advokáta Daniela Lipšica – sa verejne posťažoval, že inšpekcia chce prísť s obžalobou čurillovcov ešte pred voľbami.

Dag Daniš, Zdroj - Postoj

Hamranovcom to predsa len vyšlo, akcia účel splnila

Nakoniec to však NAKA celé otočila. Krátko pred voľbami prišiel jej úder na inšpekciu, ktorá vyšetruje podozrenia z trestnej činnosti v NAKA.

Forma v réžii NAKA a Hamrana bola bombastická. Razie u Gašpara a Stahla, potom razie na inšpekcii, v SIS, na NBÚ. Zásahové komandá. Série zadržaní a predvedení. Reči Hamrana o zločineckej skupine (mafii) okolo inšpekcie, SIS a Žilinku, ktorá vraj marí vyšetrovanie a spravodlivosť.

Obsah a výsledky boli však skromné. Návrh vyšetrovateľa na väzobné stíhanie Gašpara a Stahla v prípade Ezechiel 7 (ktorý je dva roky starý), neprešiel. Proti bol službukonajúci prokurátor, respektíve sudca.

Rovnako chabo vyzerajú aj výsledky zadržaní šéfa SIS Aláča, jeho predchodcu Pčolinského, bývalých vyšetrovateľov inšpekcie… Cirkus sa skončil bez obvinení alebo bez návrhov na väzobné stíhanie.

Akcia však účel splnila. Témou dňa neboli závery inšpekcie o manipuláciách a zločinoch v NAKA. Témou dňa sú reči Hamrana o mafii medzi tými, ktorí viedli stíhanie proti vyšetrovateľom NAKA. A témou dňa sú aj čistky v tajnej službe a na inšpekcii.

Jednoducho: NAKA bola vo veľkom finále rýchlejšia ako inšpekcia. A vybavila tým jednou ranou dve veci: aj vojnu v polícii, aj tému volebnej kampane 2023.

Jediné, čo jej veľmi nešlo, bol právny rozmer akcie. Postaviť na nohy bezpečnostnú radu štátu pre úder NAKA na inšpekciu – a hneď nato priznať, že po zadržaní a vypočutí exvyšetrovateľov inšpekcie z ničoho neobvinili – to vyzerá zle.

Príšerne zle.

Kauza Záleská - Tódová: Vyhlásenie Združenia sudcov Slovenska. TOTO HRDLIČKY URČITE NEČAKALI!
VYHLÁSENIE ZDRUŽENIA SUDCOV SLOVENSKA (ZSS) K PRÁVU SUDCU NA OCHRANU JEHO SÚKROMIA. Právne listy prinášajú zaujímavé vyhlásenie. Podľa ZSS je miera ochrany sudcov na súkromie užšia. Je to dané tým, že nestačí, ak sú sudcovia subjektívne schopní... Čítať ďalej
21 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Samozrejme, Hamran to už v predstihu celé otočil a akože vysvetlil. Poslúžil mu na to príklad Gašpara. Ak polícia niekoho zadrží so zámerom väzobného stíhania, no prokurátor alebo súd to zastavia, vraj to dokazuje, že Slovensko je právny štát. A reči opozície, ako stíhanie „politických nepriateľov“ organizuje George Soros, nesedia.

Politológa Hamrana však treba v jeho úvahách poopraviť. Ak sa niečo takéto stane, a opakovane (aj pri zadržaní Gašpara, aj pri zadržaní vyšetrovateľov inšpekcie), potom to v prvom rade dokazuje, že NAKA prekročila mantinely práva. A právneho štátu. Jej chyby potom musia korigovať nadriadené úrady. Prokuratúra alebo súdy.

A je zjavné, že NAKA to nerobí z lásky k spravodlivosti, ale skôr preto, aby marila vyšetrovanie čurillovcov v réžii inšpekcie. A robí to v čase, keď vyšetrovanie smerovalo k podaniu obžaloby.

Hamranovi a jeho oddaným asistentom vo vláde a v Prezidentskom paláci to asi nedochádza, tak im to pripomenieme. Vyfarbili sa ako nová a mimoriadne odolná sorta „našich ľudí“. A dokaličili heslo, ktoré malo garantovať voľné ruky vyšetrovateľov a očistu štátu: padni komu padni.”

Kollár vytiahol na Šimečku ŤAŽKÝ KALIBER - KLAMETE! Toto mladý nerozdýcha (VIDEO)
VÁŽENÝ PÁN ŠIMEČKA! Takto oficiálne oslovil lídra Progresívneho Slovenska vo videu predseda parlamentu Boris Kollár. Ďalej však nasledovalo už niečo, čo si progresívny europoslanec za klobúk nedá! "Čo sa týka Smeru, tak v čase keď nás smerácka... Čítať ďalej
21 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik