USA priznali: Ukrajinci sú pre nás POTRAVA PRE DELÁ!
21 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Celkový počet obetí Ukrajiny a Ruska sa blíži k pol miliónu, tvrdia predstavitelia USA. Počet zabitých alebo zranených vojakov od vpádu ruskej armády na Ukrajinu vlani vo februári na oboch stranách konfliktu dosiahol podľa odhadov americkej vlády približne pol milióna, informuje Breitbart.

Hoci je ťažké určiť skutočný počet obetí, ktoré utrpeli Rusi aj Ukrajinci, keďže Kyjev odmieta zverejniť takéto čísla a západní pozorovatelia považujú tie, ktoré zverejnila Moskva, za bagatelizované, americké obranné zdroje tvrdia, že celková suma za obe strany je okolo 500 000.

Podľa správy z New York Times z tohto týždňa, citujúcej nemenovaných amerických vládnych predstaviteľov, Rusko utrpelo takmer 300 000 obetí, odkedy sa minulý rok pustilo do „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Predpokladá sa, že z nich bolo zabitých asi 120 000 Rusov a ďalších 170 000 až 180 000 bolo zranených na bojisku.

Americkí predstavitelia, ktorých citoval denník, tvrdia, že na Ukrajine zahynulo približne 70 000 vojakov a 100 000 až 12 000 bolo zranených.

Zatiaľ čo odhadované straty Rusov prevažujú nad stratami, ktoré utrpeli Ukrajinci, keď sa scenár premietne, Ukrajina sa môže pochváliť len približne 500 000 vojakmi, z ktorých môže čerpať v porovnaní s 1 330 000 ruskými vojakmi v aktívnej službe, čo predstavuje výhodu takmer tri ku jednej. Rusko má tiež oveľa väčšiu populáciu, z ktorej môže čerpať, aby nahradilo svoje zabité alebo zranené sily.

Denník poznamenal, že počet vojenských úmrtí, ktoré Ukrajina utrpela od vlaňajšieho februára, už prevýšil všetky straty americkej armády počas dvadsiatich rokov pôsobenia vo Vietname, ktoré sa pohybovali okolo 58 000.

Západ verí. Príde nová ukrajinská ofenzíva
Západ už myslí na novú jarnú ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny – The Wall Street Journal. Vojenskí stratégovia a politici na Západe už začínajú uvažovať o jarnej ofenzíve ukrajinských jednotiek na budúci rok. Dôvodom je, že súčasná protiofenzíva... Čítať ďalej
20 | 08 | 2023 | Milan Laca

Protiofenzíva znamená pre Západ sklamanie

Zmenil sa aj charakter vojny, keď Rusko teraz hrá obranu na väčšine pozícií pozdĺž frontovej línie od začiatku toľko medializovanej ukrajinskej protiofenzívy, čo je oveľa výhodnejší postoj v porovnaní s ofenzívnymi bojmi v počiatočných fázach invázie. Naproti tomu Ukrajina teraz bojuje proti silne zakoreneným ruským silám, ktoré sa prekopali na svojich pozíciách v regióne Donbas a na juhovýchode krajiny.

Protiofenzíva, ktorá je vnímaná západnými pozorovateľmi ako sklamanie, spôsobila, že Ukrajina utrpela zvýšený počet obetí a tisíce mŕtvych. Okrem toho len počas prvých dvoch týždňov protiofenzívy bolo poškodených alebo zničených asi 20 percent moderných zbraní dodaných Spojenými štátmi a ich európskymi spojencami.

Patria sem tanky a obrnené vozidlá, ako napríklad americké bojové vozidlá Bradley a nemecké tanky Leopard 2, ktoré boli považované za kľúčové pri zatláčaní Rusov.

Vojna, ilustračné foto/TASR

Vedeli o stratách dopredu, a predsa to akceptovali!

Podľa samostatnej správy Washington Post spoločné vojnové hry vedené americkými, britskými a ukrajinskými armádami, ktoré sa začali pred protiofenzívou, predpovedali, že Ukrajina utrpí veľké straty na opevnených ruských líniách. Napriek tomu bojové plány vypracované USA a Spojeným kráľovstvom „predpokladali, že Kyjev akceptuje straty ako cenu za prerazenie hlavnej ruskej obrannej línie“, uviedli americkí predstavitelia citovaní denníkom.

Kanadský nezávislý novinár Aaron Maté v komentári k pochmúrnemu odhaleniu uviedol, že je to „ďalší dôkaz toho, že USA považujú Ukrajincov za potravu pre delá.

V novinách sa ďalej uvádza, že spravodajská komunita USA teraz zhodnotila, že aj keď Kyjev od začiatku zmenil taktiku, protiofenzíva Ukrajiny pravdepodobne nedosiahne mesto Melitopol, čo znamená, že hlavným cieľom misie je prerušiť spojenie s Ruskom na Krymský polostrov — tento rok sa to pravdepodobne nepodarí.

vojna/pixabay

Neochota Kyjeva rokovať

Spochybňuje to aj ochotu Kyjeva prísť k rokovaciemu stolu s Moskvou, vzhľadom na to, že sa zdá, že Ukrajina má v úmysle znovu dobyť svoje územie pred vstupom do mierových rokovaní s Ruskom. 

Namiesto toho, aby presadzovala rokovania bez ohľadu na to, sa zdá, že Bidenova administratíva je odhodlaná naliať viac peňazí do zástupnej vojny a požaduje, aby Kongres schválil dodatočnú pomoc vo výške 20,6 miliardy dolárov nad rámec 113 miliárd dolárov v dolároch daňových poplatníkov, ktoré sa už venovali zahraničnému konfliktu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ako by chcel Západ oblafnúť Putina
Západ by chcel Ukrajine ponúknuť členstvo v NATO výmenou za územie. Niektorí západní predstavitelia ponúkajú Ukrajine dohody o územných ústupkoch za ukončenie vojny. Tie však nespĺňajú ciele Kyjeva ani Moskvy. Márne nádeje? The Wall Street... Čítať ďalej
20 | 08 | 2023 | Milan Laca

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik