Kauza Záleská - Tódová: Vyhlásenie Združenia sudcov Slovenska. TOTO HRDLIČKY URČITE NEČAKALI!
21 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

VYHLÁSENIE ZDRUŽENIA SUDCOV SLOVENSKA (ZSS) K PRÁVU SUDCU NA OCHRANU JEHO SÚKROMIA. Právne listy prinášajú zaujímavé vyhlásenie. Podľa ZSS  je miera ochrany sudcov na súkromie užšia. Je to dané tým, že nestačí, ak sú sudcovia subjektívne schopní nestranne konať a rozhodovať, ale rovnako dôležité je, aby tak boli aj vnímaní.

Narušeni vážnosti a dôstojnosti funkcie sudkyne

Právo každého na rešpektovanie jeho súkromného a rodinného života je jedným z kľúčových pilierov demokratickej spoločnosti a základnou podmienkou jej pokroku, keďže predstavuje záruku rozvoja osobnosti každého jednotlivca bez vonkajších zásahov v jeho vzťahoch s inými ľudskými bytosťami.

Toto základné právo patrí nepochybne aj každému sudcovi a sudkyni. Miera jeho ochrany je však v ich prípade užšia. Je to dané tým, že nestačí, ak sú sudcovia subjektívne schopní nestranne konať a rozhodovať, ale rovnako dôležité je, aby tak boli aj vnímaní. Nevyhnutne totiž potrebujú dôveru verejnosti v ich nezávislosť a nestrannosť, aby mohli úspešne vykonávať svoje povinnosti a zachovať autoritu súdnictva pri riešení právnych sporov alebo pri rozhodovaní o vine alebo nevine osoby v trestnom konaní.

Pamela Záleská, foto: TASR

Táto požiadavka sa odráža v zákonnej povinnosti každého sudcu a sudkyne aj v občianskom živote (dokonca i po skončení výkonu funkcie) zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu/sudkyne alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov.

Z tohto pohľadu považuje Združenie sudcov Slovenska aktuálne prebiehajúcu verejnú diskusiu o možnom dopade vzťahu exponovanej sudkyne a mienkotvornej novinárky, ktorý má súkromný charakter, na nestrannosť súdneho rozhodovania za plne legitímnu, i keď pre dotknuté osoby z pochopiteľných dôvodov nie príjemnú.

ZSS oceňuje prístup Súdnej rady

Súčasne oceňuje doterajší prístup Súdnej rady Slovenskej republiky k tejto téme, osobitne pokiaľ ide o príspevky Marcely Kosovej, Ayše Pružinec Eren, Dany Jelinkovej Dudzíkovej, Petra Šamka, Evy Mišíkovej, Lucie Berdisovej a Andreja Majerníka na jej 8. zasadnutí 15. augusta 2023.

Príspevky presne tých sudkýň a sudcov, ktoré novinár Marián Leško v debate Denníka N, ktorú viedla dotknutá Monika Tódová s Mariánom Leškom, Milanom Šimečkom - otcom lídra PS - a Richardom Vašečkom z Kresťanskej únie na tému Ako zachrániť demokraciu.

"Niektorým sudkyniam nešlo o zisťovanie pravdy ale o to, aby diskreditovali spôsobom, ktorý je podlý a naničhodný, jednak sudkyňu a jednak novinárku," zalahodil Tódovej Marian Leško, bývalý poradca Zuzany Čaputovej.

Tódová zvolala FUN CLUB a rozoberali súdnu radu: SÚDRUŽKY BOLI NA PAMELU PODLÉ A NANIČHODNÉ! (VIDEO)
Kauza Tódová - Záleská ešte stále nedá spávať jej hlavným protagotistkám. V utorok 15. augusta sa Pamela Záleská postavila pred Súdnu radu, na ktorej mala prítomným sudcom čo vysvetľovať. Hoci predseda Súdnej rady (SR) SR Ján Mazák evidentne stál... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Názor iniciatívy Za otvorenú justíciu ZSS nezdieľa

Združenie sudcov Slovenska pritom nezdieľa pritom názor iniciatívy Za otvorenú justíciu prezentovaný v jej vyhlásení zo 16. augusta 2023 „k útokom na sudkyňu Pamelu Záleskú“ a dôrazne odmieta tvrdenie o tom, že sa „niektoré členky súdnej rady“ pridali k bezprecedentnému zásahu do súkromia sudkyne Pamely Záleskej, ktorý vyústil do očividných snáh o jej diskreditáciu pre jej sudcovskú prácu.

Združenie sudcov Slovenska je zároveň presvedčené, že súčasný rozsah a kvalita verejnej diskusie o tejto otázke, ako aj miera záujmu verejnosti o ňu, sú v nie zanedbateľnej miere podmienené aj tým, že menovaná sudkyňa 15. marca 2023 pri jej vypočutí pred Súdnou radou Slovenskej republiky v rámci konania o dôvodnosti kvalifikovaného podnetu napriek opakovaným otázkam zamlčala, že jej vzťah k novinárke Monike Tódovej presahuje bežný profesionálny vzťah sudca/sudkyňa – novinár/novinárka, vyhlásil prezident Združenia sudcov Slovenska František Mozner.

Nakazené poľské mäso už aj na Slovensku! Európa BIJE na poplach: Jeden človek ZOMREL
Viaceré európske krajiny sú na nohách po tom, ako sa objavili informácie o nebezpečnom kuracom mäse z Poľska. To môže obsahovať baktériu, ktorá spôsobuje salmonelózu. Jeden človek v Rakúsku už dokonca na toto ochorenie aj zomrel. Problémom je, že... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik