BEZPRECEDENTNÝ ROZSUDOK PRE HNUTIE REPUBLIKA
20 | 08 | 2023 I Eka Balašková

V tieni policajnej akcie Rozuzlenie zostal 17. augusta výrok Okresného súdu v Nitre. Iniciátorom procesu bol infektológ MUDr. Peter Sabaka, ktorý požadoval od hnutia Republika odškodné vo výške stotisíc eur. Súd mu nakoniec priznal ujmu vo výške 15-tisíc eur a povinnosť verejne sa ospravedlniť.

Hneď v ten deň reagoval predseda hnutia Milan Uhrík. Ten vo svojej videoreakcii upozornil na to, že súdy na Slovensku nie sú spravodlivé a svojim voličom sľúbil, že po voľbách hnutie urobí poriadok, čím chce dosiahnuť právny štát. Obsiahlu reakciu priniesol aj lekár. V nej vysvetlil, že súd uznal, že Republike šlo o politický boj, ktorého súčasťou sa podľa neho stali aj ďalší odborníci. Práve ich sloboda slova by nemala byť narúšaná, pretože je to hlas vedomostí a odbornosti. Politikom podľa neho treba ukázať hranice a na záver si pán doktor našiel slová aj pre Dannyho Kollára – na nikoho sa nehnevá, naopak, všetkým zmieňovaným praje prácu, pri ktorej nebudú musieť porušovať zákon.

Zasiahli jeho právo na ochranu osobnosti

V rozhodnutí Okresného súdu v Nitre sa konštatuje, že hnutie Republika je povinné uverejniť ospravedlnenie na svojom profile na sociálnej sieti. Súd konštatoval, že statusy zverejnené na profile Republiky obsahovali nepravdivé a hanlivé tvrdenia o Sabakovi, "najmä o tom, že dostal finančnú odmenu, za schvaľovanie nezmyselných covid opatrení, že je zbabelec, pachtivec po peniazoch, ktorý uprednostňuje biznis pred pacientmi, covidový prorok", čo podľa súdu vážnym spôsobom zasiahlo do práva na ochranu osobnosti lekára.

Nevzdávajú to

„Okresný súd v Nitre dnes pred svetlami kamier oznámil bezprecedentný rozsudok, že celé hnutie Republika sa musí ospravedlniť lekárovi Sabakovi a zaplatiť mu 15-tisíc eur,“ konštatuje Milan Uhrík vo videu na sociálnej sieti hneď v ten deň, aby upozornil, že po voľbách to Republika v silových a bezpečnostných zložkách vyčistí tak, aby sme skutočne na Slovensku mali právny štát.

43 dní do volieb: NAKA besní a zatýka všetkých naokolo, a súdy rozhodujú proti REPUBLIKE
OS Nitra rozhodol dnes vo veci žaloby doc. Sabaku voči Hnutiu Republika, kde požadoval nárok 100.000 EUR. Súd napokon priznal žalobcovi sumu 15.000 EUR, vo zvyšku 85.000 žalobu zamietol a uložil povinnosť ospravedlnenia. Ako sa konštatuje v... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Reakciu MUDr. Petra Sabaku na výrok Okresného súdu v Nitre prinášame v plnom znení, bez redakčných úprav

Som veľmi rád, že Okresný súd v Nitre uznal, že výroky ktoré o mne šírili predstavitelia hnutia Republika boli nepravdivé a urážajúce a že nešlo o normálnu kritiku, ale o neoprávnený zásah do mojich práv na ochranu osobnosti. Rovnako som rád, že súd uznal, že tak robili v záujme politického boja v prospech hnutia Republika a ako formu politického zápasu. Súd uznal, že činnosť členov hnutia Republika bola koordinovaná s cieľom získať politický kapitál a že teda celé hnutie je za toto konanie zodpovedné. Som rád, že súd uznal, že je neprípustné o nezávislom odborníkovi šíriť klamstvá, šíriť proti nemu nenávisť a dokonca ospravedlňovať použitie násilia proti jeho osobe. Robím to aj v mene všetkých ostatných odborníkov, ktorí boli počas pandémie politikmi napádaní a očierňovaní ako napríklad pani doktorka Zuzana Baťová alebo pani doktorka Elena Prokopová alebo Profesor Krčméry.

Pán Uhrík a právny zástupca hnutia Republika a zároveň jeho člen pán Solčanský sa odvolávajú na slobodu slova, ktorá im vraj bola odobratá. My sa ale práve snažíme bojovať za slobodu slova pre všetkých nezávislých odborníkov a vedcov, ktorí by sa mali vyjadrovať k verejným otázkam hoci nie sú politici. Ak totiž politici šíria klamstvá o odborníkoch a vedcoch a podnecujú voči nim nenávisť, a dokonca burcujú k násiliu, mnohých z nich to odradí sa vyjadrovať, pretože na rozdiel od politikov nie sú na takú špinu zvyknutý a ani ju podľa zákona nemusia znášať. Teda práve politici takto oberajú právo na slobodu slova nezávislým odborníkom tým, že ich vytláčajú z verejného priestoru. A práve slobodná verejná debata vedcov a odborníkov je jedným zo základných mechanizmov fungovania demokratickej spoločnosti. Ak by sme prišli pri našom rozhodovaní o hlas vedy, môžeme sa vrátiť rovno do feudálnej spoločnosti stredoveku.

Zdroj foto: FB MU | Europoslanec Milan Uhrík

Právny zástupca hnutia Republika sa tiež snažil súd presvedčiť, že ide o politický proces. To samozrejme nie je pravda a zdôraznila to aj sudkyňa. Ja nie som politik ani nemám politické ambície. K pandémii som sa vyjadroval pre to, že som videl v nemocnici obrovské množství trpiacich a predsavzal som si, že urobím všetko čo budem môcť aby som tomu zabránil. Ako zdravotníci sme prisahali, že budeme chrániť život a zdravie a považoval som to teda za moju povinnosť. O to viac ma trápi, že predstavitelia hnutia republika sa snažili zo mňa urobiť korupčníka, zapredanca, dezinformátora a klamára. Považujem to za veľmi nespravodlivé a nemoralne. Preto sa bránim.

Milan Mazurek: Tento svet sa zbláznil a spolu s ním aj docent Sabaka
Docent Peter Sabaka žiada od poslanca Milana Mazureka (Republika) ďalších 50 tisíc eur. "Tomu, čo vystrája nebudete veriť," tvrdí Milan Mazurek. "Prišla mi ďalšia žaloba od doktora proroka. Vraj ho šikanujem a smejem sa mu. Nie však len to!... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

V súdnom spore nejde ani o akciu proti hnutiu Republika. Ide o ochranu môjho mena a ešte o to že politikom treba nastaviť mantinely, že bezbreho o niekom klamať, šíriť nenávisť a ospravedlňovať násilie nie je v poriadku. Taktiež súdny spor nie je motivovaný hnevom alebo nenávisťou. Necítim proti pánovi Uhríkovi ani Mazurekovi ani iným predstaviteľom hnutia Republika nenávisť a ani sa nehnevám. Je mi ich skôr ľúto, že sa pre to aby získali politické body a zaistili si živobytie  musia uchýliť ku klamstvám a šíreniu nenávisti.

Boj nekončí. Pokračujeme na kraji a ešte v iných rozbehnutých procesoch.

Ps...Rovnako sa nehnevám na takého Dannyho Kollára. Skôr mi je ho ľúto a prajem mu aby sa mu raz podarilo nájsť si svoje miesto v demokratickej spoločnosti a takú prácu a hobby pri ktorých nebude porušovať zákon.

Danny Kollar | Danny Kollár

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik