Ukrajina: Nevyhrávame, vidí Ivan Hoffman
19 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

„Keď sa rozplynie hmla propagandy, ktorá sa neobzerá na skutočnosť, nestačíme sa čudovať,“ píše pre české Parlamentní Listy spevák, fotograf a novinár Ivan Hoffman. A obáva sa, že v súčasnej ukrajinskej vojne za chvíľu uvidíme realitu. A tou je, že Ukrajina aj napriek podpore Západu nevyhráva.

Názor Ivana Hoffmana prinášame v plnom znení.

Nakoniec sa vyjaví drsná realita

Keď je prianie otcom myšlienky, môže sa teoreticky stať, že sa prianie vyplní. Je to ako s rozbitými hodinkami, ktoré dvakrát za deň ukazujú správny čas. Pravdepodobnejšia alej je, že sa nakoniec vyjaví drsná realita, ktorú sme si nechceli pripustiť. Pri vojne to býva tá pravda, ktorá vo vojne zomrela ako prvá. Keď sa rozplynie hmla propagandy, ktorá sa neobzerá na skutočnosť, nestačíme sa čudovať. U Ukrajiny práve s prekvapením počujeme nahlas konštatovať, že nevyhrávame.

Propagandisti spravidla rezignujú na vymýšľanie alternatívnej, rozprávkovej, respektíve falošnej reality po tom, čo už o nej nevedia presvedčiť publikum, alebo vtedy, keď už je pre nich výhodnejšie odkryť karty, priznať farbu. Tón, ktorým dnes významné americké médiá informujú o vojne s Ruskom na Ukrajine, sa mení. Viera v ukrajinské víťazstvo slabne a objavujú sa analýzy, v ktorých vojenskí stratégovia špekulujú, kde NATO urobilo chybu.
Ukrajina neovláda oblohu
New York Times, Newsweek či The Wall Street Journal objavujú Ameriku, keď konštatujú, že s americkou stratégiou a s výcvikom podľa NATO nemôžu Ukrajinci uspieť, keď Ukrajina neovláda oblohu. To však muselo byť vojenským odborníkom jasné vopred. Ak na Ukrajinu smerujú masívne dodávky zbraní a munície, hoci sa vie, že bez vzdušnej podpory a protiraketovej obrany budú ľahkým cieľom protivníka, potom skutočným dôvodom takejto pomoci, a možno aj vojny samotnej, môže byť rekordných 400 miliárd dolárov, ktoré západní výrobcovia zbraní zarobili za minulý rok, pričom tohtoročné zisky sa vyzerajú ešte o 50 miliárd vyššie.
 
PRICHÁDZA ROZHODUJÚCA BITKA – KYJEV VRHÁ DO BOJA NAJPRIPRAVENEJŠIE ZÁLOHY!
Polovica augusta je pre Kyjev rozhodujúcim obdobím. Na uskutočnenie úspešnej „ofenzívy“ zostáva približne mesiac, pretože Ukrajina vrhá do boja najpripravenejšie zálohy. Pred nami je rozhodujúca bitka. O tom, že je čas, aby Ozbrojené sily Ukrajiny... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková
Západ Rusov podcenil

Stále častejšie potom západní experti priznávajú, že Ukrajinci nevíťazia aj preto, že Západ Rusov podcenil. Američania sa na Ukrajine vmanévrovali do pozície, keď Rusa okrikujú: „Stoj, alebo sa netrafím!“ Pohŕdanie Rusmi je tradičná chyba, ktorú Západ v histórii opakuje pri pokusoch získať kontrolu nad ruským nerastným bohatstvom. Rus takú chybu nerobí. Pre istotu buduje sériu obranných línií, aj keď by sa mohol spoliehať na to, že s americkým know-how nevedia Ukrajinci preraziť ani tú prvú. Rusi Západ nepodceňujú. Poučení minulosťou v ňom vidia existenčnú hrozbu a očakávajú od neho to najhoršie. Ruská propaganda tým pádom hrá s lepšiemu kartami.

Doterajší proukrajinský optimizmus dostáva trhliny

Doterajší proukrajinský optimizmus dostáva trhliny aj u nás. Popri reportážach o mladých ukrajinských vlastencoch, ktorí svoje miesto vidia so zbraňou v ruke na fronte, už čítame aj príbehy ľudí, utečených z Ukrajiny s kúpeným falošným potvrdením o zdravotnej neschopnosti, ktorí hovoria: „To nie je moja vojna. Nechcem zomrieť za skorumpovaný režim.“ To samozrejme znižuje dôveryhodnosť tvrdenia našich politikov, že vojna na Ukrajine je aj naša.

Rusko iba neprehráva

Že Ukrajina nevyhráva a jej ofenzíva sklamala NATO, neznamená, že Rusko vyhráva. Rusko iba neprehráva. Vo vojne sa umiera na oboch stranách. Rovnako ako Ukrajinci, aj Rusi oplakávajú svojich mŕtvych. Ani my v tej vojne nevyhráme, bez ohľadu na to, koľko na zabíjanie prispejeme. Z odstupu času majú všetky vojny jedno spoločné: Nestoja za zmarené ľudské životy. Iba výrobcom zbraní tí mŕtvi za lukratívny biznis stoja.

Poľsko je pripravené na vojnu s Ruskom
Poľsko deklaruje svoju pripravenosť bojovať proti Rusku. Varšava by mohla poslať vojakov na Ukrajinu bojovať proti Rusku. Odvážia sa? Poľské úrady budú môcť poslať vojakov na Ukrajinu bojovať proti Rusku. Písal o tom publicista Michał... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik