Viaceré európske krajiny sú na nohách po tom, ako sa objavili informácie o nebezpečnom kuracom mäse z Poľska. To môže obsahovať baktériu, ktorá spôsobuje salmonelózu. Jeden človek v Rakúsku už dokonca na toto ochorenie aj zomrel. Problémom je, že toto mäso dorazilo aj na Slovensko, informuje portál zoznam.sk.
Ako informuje rakúsky portál Krone, u našich susedov evidujú 27 nakazených a jedno úmrtie. Išlo o 60-ročného muža. Prvé vyšetrovanie ako zdroj nákazy označilo hydinu z poľskej produkcie určenú na výrobu kebabových špízov. Kebab pritom patrí k obľúbeným pochúťkam a denne ho skonzumujú milióny ľudí po celom svete.
Počet ľudí nakazených salmonelou pribúda. Viac ako 100 pacientov evidujú aj v Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku či Veľkej Británii, pričom niektorí z nich sa stále musia liečiť v nemocniciach. Potvrdzujú to aj informácie, ktoré zverejnila Európska komisia o tom, kde sa nachádzajú nebezpečné potraviny. Spomenuté sú tam aj krajiny ako Chorvátsko, Bulharsko či Poľsko.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky poukázala na to, že nakazené poľské mäso našli aj na Slovensku. Konkrétne ide o kurací stehenný plátok chladený, ktorý sa našiel v prevádzke Domäsko, s. r. o. v Lieskovci. Inšpektori museli stiahnuť tony nebezpečného mäsa.
Nevyhovujúce mäso identifikovali v prevádzke Domäsko s.r.o. so sídlom v Lieskovci. Išlo o Kurací stehenný plátok chladený, krajina pôvodu Poľsko, od výrobcu CEDROB s. a.
Ako informuje Štátna veterinárna a potravinová správa, vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Enteritidis hneď v dvoch prípadoch:
Úrad verejného zdravotníctva informuje o tom, že salmonelóza patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia tráviaceho systému. Tieto baktérie sú dokonca schopné množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežijú aj v mrazených potravinách.
“Ochorenie začína vysokou teplotou okolo 39 °C, celkovou nevoľnosťou, kŕčmi brucha, ku ktorým sa pridružia vodnaté nazelenalé hnačkovité stolice. Chorí často potrebujú infúznu liečbu na infekčnom oddelení, pretože organizmus sa pri salmonelóze rýchlo dehydratuje. Pre starých, oslabených ľudí a malé deti môže byť ochorenie až smrteľné,” varuje ÚVZ. Tieto príznaky sa zväčšia dostavia od 12 do 36 hodín od konzumácie kontaminovanej potraviny.
Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.
Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik