DIVOKÝ ZÁPAD! Štát je ROZVRÁTENÝ! Zbabrala polícia obvinenie bezpečnostných špičiek?
19 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Strašidelný signál a hanba! K súčasným obvineniam šéfov Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu sa vyjadrili aj bezpečnostní analytici – bývalý šéf Národného bezpečnostného úradu Ján Mojžiš a bezpečnostný poradca a bývalý šéf českej vojenskej tajnej služby Andor Šándor. Ich názory priniesol Plus jeden deň.

Rozvrátený štát

Mojžiš hovorí, že súčasná situácia je „šialená“ a nedokáže ju vysvetliť svojim zahraničným kolegom. Šándor si myslí, že obvinenie dvoch riaditeľov bezpečnostných inštitúcií dáva „strašidelný signál smerom do zahraničia, ale aj do vnútra krajiny“. Tak SIS, ako aj NBÚ majú byť podľa neho pilierom bezpečnosti štátu a musí byť isté, že ich vedú ľudia, ktorí sú „nespochybniteľní, morálne integrovaní, neskorumpovaní“.

Podľa Mojžiša obvinenia kazia obraz Slovenska. Myslí si, že šéfovia SIS a NBÚ mali byť najprv odvolaní a až potom mali byť obvinení.

"Ak by boli vyžrebovaní ľubovoľní občania na tieto funkcie, tak by to nedopadlo horšie ako teraz. Asi by mali viac úcty k právu a k štátu. Ak bol predtým štát považovaný za ukradnutý, tak teraz môže byť považovaný za rozvrátený," komentuje aktuálnu situáciu Mojžiš.

Šándor upozornil na to, že NBÚ vydáva osvedčenie o spôsobilosti narábať s utajovanými informáciami, pričom spolupracuje s Európskou úniou a NATO. Podľa analytika môže obvinenie riaditeľa NBÚ vyvolať obavy, komu vlastne vydali bezpečnostné previerky. „Môže sa stať, že Slovensko bude posunuté na nižšie poschodia dôveryhodnosti a bude dostávať iba informácie, ktoré nemôžu partnerov poškodiť,“ vysvetľuje analytik.

Riaditeľ SIS ALÁČ v kolúznej väzbe! BEZ ČAPUTOVEJ BY TO NEŠLO, tvrdí Fico. A TOTO SÚ SVEDKOVIA
Vyšetrovateľ s prokurátorom majú 48 hodín na to, aby sa rozhodli, či budú pre riaditeľa SIS žiadať väzbu. A ŽE NEJDE O PREVRAT! Hodnotí líder Smeru Robert fico. Ale pozrite na tých svedkov! Národná kriminálna agentúra (NAKA) v piatok zadržala... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Partia nímandov?

Mojžiš v tejto súvislosti hovorí, že bezpečnosť je o dôvere. „Keď ju nemáte alebo ju stratíte, tak to nefunguje. Krajina zostáva pred dverami, nedostáva informácie,“ tvrdí. Pokiaľ ide o fakt, že ľudia boli obvinení priamo vo funkciách, Mojžiš tu hovorí o „divokom západe“ a že to nemá žiadnu kultúru. Podľa neho mali dotyčných najprv potichu odvolať a až potom obviniť. Aj v zahraničí sa toto podľa jeho slov berie veľmi citlivo. Spôsob, akým polícia obvinila úradujúcich šéfov oboch bezpečnostných inštitúcií, označuje Mojžiš za „necivilizovaný".

Šándor sa pýta, ako môže NAKA dnes vedieť, že správa SIS, ktorá v máji 2021 poukazovala na manipulácie trestných konaní, je falošná.  „Má zdroje v SIS? Môže im veriť? Alebo je to len umelý zásah do spravodajskej služby?“ rozmýšľa Šándor.

Český analytik vidí chybu nie v rozviazaných rukách polície, ale v jej nedostatočnej kontrole. Podľa neho nie je v poriadku ani to, že v čase policajnej akcie bol riaditeľ SIS Aláč na služobnej ceste, bývalý šéf SIS Pčolinský takisto pracovne v zahraničí a šéf NBÚ Konečný na dovolenke. „Veď ich nešli zadržať na základe informácií, ktoré dostali len deň vopred! Ak sa nedozvedeli, že jeden je na pracovnej ceste, druhý na dovolenke, tak je to buď partia nímandov, alebo to smrdí,“ hnevá sa Šándor.

Šándor pripomína, že štát si zriaďuje bezpečnostné služby na to, aby mu pomáhali vládnuť. Súčasný stav však podľa neho neumožňuje vláde vládnuť. Bezpečnostný systém bude podľa neho potrebné očistiť, prípadne postaviť nanovo. „To však nie je práca na jedno zasadnutie bezpečnostnej rady, ale aj na celé volebné obdobie,“ uzatvára Šándor.

Pani prezidentka! Toto nie je americký trhák, ale slovenská realita!
Kauza policajný prevrat pokračuje aj podľa europoslankyne Kataríny Roth Neveďalovej (Smer-SSD). Aj napriek tomu, že dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov sa tvária, že sa vlastne nič nedeje, Roth Neveďalová je presvedčená, že rôznych... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik