Zvláštne praktiky Štefana Hamrana vidí aj advokát Ribár
18 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Aj doktor práv Martin Ribár, predseda OZ Za demokraciu a právny štát reaguje na tlačovú besedu Štefana Hamrana z pondelka, 14. augusta, z ktorej mu vyvstalo niekoľko otázok. Hamran totiž ponúkol analytický, nie doslovný, prepis nahrávky, ktorá navyše vznikla dávno pred tým, ako bol Roman Stahl zadržaný.

Advokát Ribár by očakával, že kvôli dôveryhodnosti ponúkne policajný prezident zvukový záznam dôležitých pasáží z nahrávky, ktorej analytycký prepis ponúkol. Problém s ním mal aj sudca ŠTS Hrubala a Stahlov advokát. Ribár preto ponúka otázku, či Hamran nerobí presne to, čo on vyčíta svojim oponentom. Tlačovú besedu z iného uhla pohľadu vníma aj komentátor Dag Daniš, ktorý priamo poukázal, že ide o pokračovanie tzv. vojny v polícii a likvidácii politickej opozície. Na iný aspekt nahrávky poukázal aj Robert Fico.

Tlačová beseda k prípadu Ezechiel 7

Advokáta Ribára zaujíma, prečo policajný prezident ponúkol len analytický prepis zvukového záznamu z vyšetrovania, ktorým chcel vysvetliť žiadosť väzby pre expolicajta Romana Stahla. Podľa advokáta mala odznieť minimálne časť záznamu, prípadne doslovný prepis podstatných častí.

Tibor Gašpar tvrdí, že ho chcú umlčať!
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa na svojom facebooku vyjadril k svojmu zadržaniu – konkrétne poukázal na zdôvodnenie prokurátora, prečo naposledy nebol vzatý do väzby. Svojmu príspevku dal nadpis: „ZA TLAČOVKY VÄZBA“. „Dodnes som sa od... Čítať ďalej
16 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Prečo sa na to pýta

„Uvedený analytický prepis spochybnil samotný sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Hrubala, ale aj obhajca obvineného Stahla advokát Alyasry,“píše Ribár s tým, že cituje, menuje to, s čím mali menovaní problém.

Sudca ŠTS Hrubala

„Vytkol prokuratúre spôsob, akým parafrázovala nahrávku; vytkol, že jej parafráza „evokovala už dokonané kolúzne konanie“, teda také, ktoré marí vyšetrovanie, hoci v skutočnosti z priameho počúvania nahrávky „k takémuto záveru dospieť nie je možné“; pri rozhodovaní o väzbe pracoval s doslovným prepisom nahrávky a rozhodol, že z nej marenie, ktoré skonštatovali OČTK na základe analytického prepisu nevyplýva,“ vyratúva Ribár

Advokát Namir Alyasry – obhajca obvineného Stahla

„Bol prekvapený krokom polície, ktorá verejne ukázala analytický prepis odpočutej nahrávky, pretože nešlo o doslovný prepis odposluchu, ale o prerozprávanie toho, čo odpočúvanie zachytilo; „Ak by OČTK poskytli médiám priamo originálny dôkaz – nahrávku, alebo jej kompletný prepis, bolo by každému evidentné, že o žiadne ovplyvňovanie nešlo,“ upozornil Alyasry,“ cituje Ribár Stahlovho obhajcu.

„Subjektívny výklad obsahu nahrávky vyšetrovateľom si všimol aj súd, čo napokon prispelo k tomu, že sudca Hrubala s väzobným stíhaním Stahla nesúhlasil,“ dodáva advokát.

OPRAVA! Aktuálne: SANTUSOVÁ ZADRŽANÁ!
Aktualizácia: Podľa najnovších informácii, šéfka vyšetrovacieho tímu Oblúk nie je medzi zadržanými. Podľa pôvodných informácii, mala byť zadržaná vo vo štvrtok, krátko po deviatej hodine ráno. Bolo zrejme len otázkou času, kedy sa čurillovci a... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Samozvaný obhajca čurillovcov

A tu prichádzajú otázky, ktoré z celého vyvstávajú Ribárovi

„Manipuluje a zavádza Hamran vedome verejnosť a médiá⁉ Nerobí Hamran presne to, čo vyčíta on sám iným⁉,“ pýta sa advokát na Facebooku.

„Prezident PZ Hamran ako samozvaný ďalší obhajca čurillovcov -  stíhaných vyšetrovateľov NAKA, ktorých sám nazval tak pekne „naši chlapci“, veľmi často poukazuje na to, že sa voči týmto „elitným vyšetrovateľom so správnym morálnym kompasom“ používajú z kontextu vytrhnuté zvukové záznamy; neúplné a zostrihané zvukové záznamy; neúplné a nesprávne prepísané, teda zmanipulované prepisy zvukových záznamov. Neurobil Hamran na tlačovej besede dňa 14.8.2023 ku prípadu „Ezechiel 7“ presne to isté?,“ pýta sa Ribár.

Tým to však nekončí

Ribára tiež zaujíma, prečo Hamran, aj keď nie je súčasťou OČTK, zverejnil dôkaz zo živého spisu, aj keď prípravné konanie je striktne neverejné. Ribár síce nehovorí o politickom podhubí celej akcie, to však vníma komentátor a novinár Dag Daniš.

Vojna v polícii pokračuje: Bol Ezechiel nielen politická objednávka?
Kauzy bödörovcov a Tibora Gašpara sledujem sedem rokov. A vyzerá to tak, že za prípadom Ezechiel 7 a predvolebným stíhaním Gašpara so Stahlom bola objednávka. A nemusela byť iba politická. Zrejme súvisela s novou kapitolou vojny v polícii,... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Danišovi to smrdí

Komentátor Dag Daniš v tom vidí dve podstatné veci. Jednou z nich je pokračovanie vojny v polícii a tou druhou politická akcia polície namierená na volebnú kampaň.

"Partiu okolo Hamrana, Lipšica a čurillovcov upodozrievam, že tieto "špeciálne úlohy" načasované na kampaň mali naplánované. A ministra Šimka odstrelili len preventívne. Aby ich nikto neotravoval v "práci". A nadpráci," vyjadril sa Daniš.

Nesedí ani Ficovi

„My sme oprávnene čakali, že dnes polícia a NAKA vysvetlia nevysvetliteľný zákrok proti Tiborovi Gašparovi, kandidátovi najsilnejšej opozičnej strany, a to 6 týždňov pred voľbami. Namiesto toho predložil klebety medzi bývalým policajtom a najznámejším udavačom Petrom Petrovom, alias Tigrom. Aby boli zneužité politicky aj trestnoprávne proti GP a riaditeľovi SIS a proti opozícii,“ konštatuje Fico. Pripomína tiež, že predmetná nahrávka, s ktorou má problém aj advokát Ribár, vznikla vo februári 2022.

Opäť manipulácia nahrávok. V hlavnej úlohe Hamran a ÚŠP
Pondelkovú (14. augusta) tlačovú besedu (TB) Štefana Hamrana si so záujmom pozrel aj nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Ten po jej zhliadnutí konštatuje, že Štefan Hamran spolu s Úradom špeciálnej prokuratúry opäť manipulujú... Čítať ďalej
15 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik