Západ verí. Príde nová ukrajinská ofenzíva
20 | 08 | 2023 I Milan Laca

Západ už myslí na novú jarnú ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny – The Wall Street Journal.

Vojenskí stratégovia a politici na Západe už začínajú uvažovať o jarnej ofenzíve ukrajinských jednotiek na budúci rok. Dôvodom je, že súčasná protiofenzíva ukázala, že boj Ukrajiny na  vytlačenie ruských síl bude pravdepodobne trvať dlho.

Nové plány!

Noviny The Wall Street Journal napísali, že zatiaľ čo prielom ukrajinskej armády počas súčasnej kampane ešte nie je vylúčený, vojenskí plánovači už teraz uvažujú na jar budúceho roka o  dlhodobejšej vojne a „pokusu číslo 2“.

Kyjev predĺžil mobilizáciu
Ukrajina predĺžila stanné právo a mobilizáciu. Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákony o pokračovaní stanného práva a mobilizácii na Ukrajine. Výnimočný stav sa nekončí Stanné právo a mobilizácia boli predĺžené o 90 dní, do 15. novembra... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Milan Laca

Tento scenár má dve veľké nevýhody.

Prvou je verejná mienka na Západe, ktorá v prípade dlhotrvajúcej vojny môže začať prejavovať nespokojnosť s podporou Ukrajiny. Preto „cieľom Kyjeva teraz je, aby sa jeho súčasná ofenzíva skončila dostatočným úspechom“. Okrem iného treba ukázať západným spojencom, že ich podpora musí pokračovať. 

...a ešte 

Druhým obmedzením je, že „aj keď kyjevskí západní priaznivci zostanú odhodlaní, hodiny tikajú, keďže ukrajinské sily pália muníciu, výdrž a živú silu na bojisku“.

Nádej ešte žije 

Jednou z hlavných nádejí jarnej kampane je možnosť dovtedy vycvičiť viac ukrajinských vojakov v krajinách NATO. Do jari budúceho roka bude mať Kyjev tiež viac západných zariadení a kvalifikovanejších operátorov. To znamená, že sa počíta s tým, že na budúci rok začnú ozbrojené sily Ukrajiny bojovať mnohonásobne lepšie ako Rusi. 

Aj lietadlá budú

Zároveň očakávajú na bojisku na Ukrajine, až v polovici roku 2024, aj lietdlá f-16, píšu noviny (to znamená, že sa budú môcť zúčastniť na vojne v lete).  Západ tiež môže časom poskytnúť lepšie vybavenie, ako napríklad sofistikované drony, schopné útočiť zo vzduchu. Príkladom je dron Reaper MQ-9, ktorý dokáže odpaľovať rakety.

Nastáva zlomový bod na Ukrajine
Americké médiá už bez akejkoľvek propagandistickej mediálnej masáže aktuálne potvrdzujú, že Rusko postupuje na mesto Kupjansk v Charkovskej oblasti – a je pripravené ho ovládnuť. Citujeme z nytimes.com a z globalresearch.ca. Píšu o ukrajinskej... Čítať ďalej
16 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme