Situácia je vážna: Bezpečnostná rada zasadá
18 | 08 | 2023 I Eka Balašková

O tom, že situácia je vážna, nepochybuje už ani premiér, ktorý na piatok (18.8.) ráno zvolal Bezpečnostnú radu (BR) štátu, k čomu ho vo štvrtok na poludnie vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová. Zasadnutie BR si vyžiadali masívne zásahy NAKA voči vedúcim predstaviteľom slovenských bezpečnostných zložiek.

Celú situáciu vyvolali policajné akcie Ezechiel 7 a neskôr Rozuzlenie. Aktuálna zostava BR sa preto zišla v piatok ráno.

Ezechiel 7 a Rozuzlenie

V piatok 11. augusta príslušníci NAKA zadržali bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a expolicajta Romana Stahla na základe výpovede jedného z multiudavačov. Vo štvrtok, 17. 8. sa zadržiavanie zopakovalo, no záber príslušníkov NAKA bol ďaleko širší. Okrem pokusu zadržať riaditeľa SIS Aláča v rukách vyšetrovateľov skončili napríklad aj vyšetrovatelia zo zrušeného tímu Oblúk, ktorý vyšetroval čurillovcov – tí sa práve v ten deň mali oboznamovať so spisom.

Hysterické reakcie

Prezidentka v reakcii na mohutné zaisťovanie v bezpečnostných zložkách reagovala žiadosťou premiérovi, aby zvolal BR.

"Až potom, keď aj ja získam dostatočné informácie o situácii, tak sa rozhodnem, do akej miery je potrebné zvolať bezpečnostnú radu štátu k tejto situácii," uviedol premiér. "Dovtedy, kým nemáme kompletné informácie o prípade, by sme nemali robiť unáhlené závery," podotkol s tým že neskôr svoje rozhodnutie prehodnotil a prezidentkina žiadosť sa mu už nezdala taká hysterická.

Ódor zrušil Čaputovú. Grendel: Je to porušenie práv
Dočasne poverený premiér, ktorého na miesto dosadila prezidentka, sa dnes predviedol „v plnej paráde“. Okrem toho, že odmietol zvolať Bezpečnostnú radu (BR) kvôli situácii v štáte, zbavuje sa zodpovednosti tvrdením, že on do práce polície nijako... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Zasadá BR

Prví činitelia prišli na rokovanie BR okolo 8:15 – boli medzi nimi prezidentka, riaditeľ NAKA, či policajný prezident. Do Bezpečnostnej rady patria aj Lívia Vašáková (MIRRI, podpredsedníčka vlády), Michal Horváth (minister financií), Martin Wlachovský (minister zahraničia), Daniel Bútora (minister školstva), Peter Dovhun (minister hospodárstva), Jana Dubovcová (ministerka spravodlivosti) a Pavol Lančarič (minister dopravy). Očakáva sa však aj účasť predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik