Príprava pre veľkú ruskú ofenzívu
19 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Je ešte príliš skoro na to povedať, či sa zmenil smer ukrajinskej vojny, ale pribúda dôkazov, že neschopnosť Ukrajiny preniknúť ruskou obranou pozdĺž južnej línie a výzvy v smeroch Kupjansk, Lyman a Bakhmut naznačujú, že celá vojna by mohla dospieť k rozhodnému záveru, informuje cz24.news.

Nákladná a ťažká vojna

Z tohto dôvodu žiada Bidenova administratíva Kongres o 20 miliárd pre Ukrajinu. Zdá sa, že myšlienkou je poskytnúť psychologickú podporu ako prezidentovi Vladimírovi Zelenskému, tak ukrajinskej armáde. Tentoraz však Kongres nesmie túto podivnú žiadosť o peniaze škrtnúť. Nie je jasné, prečo je potrebných 20 miliárd USD, a  nálada v USA a Európe sa začína posúvať smerom k nájdeniu riešenia  tejto nákladnej a ťažkej vojny.

Obavy siahajú od vyčerpania amerických strategických rezerv až po predlžovanie konfliktu, ktorý stále viac vyzerá, že skončí zle ukrajinskou porážkou. Opozícia síce nemá väčšinu, ale ďalšie neúspechy na bojisku by mohli viesť Kongres k zmene názoru na finančné požiadavky, ktoré zruinujú banku.

Jedna vec je istá

Je nepravdepodobné, že by niektorý washingtonský politik mohol mobilizovať verejnú podporu pre vojnu.

Informácie o ruských operáciách, najmä v Kupjanskom smere, je ťažké nájsť. Rusi svoje operácie neoznačujú za ofenzívu, aj keď nepotvrdené správy hovoria, že Rusko pre svoju operáciu v tejto oblasti zhromaždilo 100 000 alebo viac vojakov a nasťahovalo veľa ťažkej techniky.

Najviac odhaľujúcim bol  konvoj niekoľkých raketometov BM-21 , ktorý bol videný ako smeruje do oblasti. Objavili sa aj správy o tom, že ukrajinské jednotky odmietajú bojovať, a hoci informácie o takýchto vzburách boli potlačené, zdá sa, že k nim došlo v posledných niekoľkých dňoch.

Zelenskij dúfa, že sa mu podarí znovu dobyť Bachmut, svoj kľúčový cieľ, kým stratil mesto v prospech Wagnerových síl. V tejto chvíli nie je mesto Bachmut ohrozené. Namiesto toho sa Ukrajinci snažia získať späť osady na severe a juhu mesta.

PRICHÁDZA ROZHODUJÚCA BITKA – KYJEV VRHÁ DO BOJA NAJPRIPRAVENEJŠIE ZÁLOHY!
Polovica augusta je pre Kyjev rozhodujúcim obdobím. Na uskutočnenie úspešnej „ofenzívy“ zostáva približne mesiac, pretože Ukrajina vrhá do boja najpripravenejšie zálohy. Pred nami je rozhodujúca bitka. O tom, že je čas, aby Ozbrojené sily Ukrajiny... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Zelenskyj bude pravdepodobne zosadený

Najnovšie informácie hovoria o tom, že rané ukrajinské postupy v oboch smeroch boli odrazené a že akákoľvek nádej, ktorú by Zelenskij mohol mať na víťazstvo na popole Bachmutu, sa zrejme nenaplnila.

Akonáhle bude Bachmut konečne vyriešený, mohol by Zelenskému spôsobiť obrovský vnútorný problém. Chystá sa vyhodiť svojho ministra obrany, muža, ktorý zaňho stál pri získavaní zbraní z Európy a Spojených štátov. Očakávaní kandidáti na náhradu sú z väčšej časti neskúsení a nemajú s vojnou žiadne spojenie.

Oleksiy Reznikov, úradujúci minister obrany, by mohol byť vyslaný do Spojeného kráľovstva ako ukrajinský veľvyslanec. Nikto nemôže s istotou povedať, či ukrajinská armáda stále podporuje Zelenského, ale ako sa v Kyjeve objavujú ďalšie a ďalšie trhliny, je dobré staviť, že môžu vziať veci do svojich rúk. Ak by sa tak stalo, Zelenskyj bude pravdepodobne zosadený.

Biden Kyjevu: Stíhačky vám dáme!
Biden potvrdil poskytnutie stíhačiek F-16 Ukrajine po výcviku. Biely dom potvrdil, že USA schvália poskytnutie stíhačiek F-16 Ukrajine po ukončení výcviku ukrajinských pilotov. Je to oficiálne "European Truth" píše, že poradca prezidenta... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik