PODMANICKÝ: Progresívno-matovičovské vlády ROZBILI ŠTÁT na márne kúsky
20 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Každému, kto má vlastný rozum, musí byť zrejmé, že úzke prepojenie medzi novinárkou, ktorá otvárala významné kauzy a sudkyňou, ktorá ich súdila, je niečo absolútne neprijateľné, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník Ján Podmanický, poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SSD a starosta obce Stará Bystrica.

Hlavný denník: V prvom rade by som sa chcel spýtať na kauzu Moniky Tódovej a Pamely Záleskej. Aké dôsledky z tejto kauzy očakávate v súdnictve, prípadne aké dôsledky bude podľa Vás táto kauza mať pre Denník N?

Podmanický: Vyzerá to tak, že po počiatočnom váhaní sa progresívne médiá, progresívne politické strany, progresívna prezidentka a progresívni justiční a vládni predstavitelia rozhodli, že nepríjemnú situáciu vyriešia tak, že pokrčia ramenami a budú sa tváriť, že je všetko v poriadku. Ale sami dobre vedia, že nič nie je v poriadku. Časť ich priaznivcov dostalo návod na použitie, ako sa majú k situácii postaviť a dookola verklíkujú ich vysvetlenie, no istá časť, ktorá si ešte zachovala zvyšky vlastnej autonómie, si je dobre vedomá, akú ranu dostala dôveryhodnosť rozhodovania sudkyne Záleskej.

Každému, kto má vlastný rozum, musí byť zrejmé, že takéto úzke prepojenie medzi novinárkou, ktorá otvárala významné kauzy a sudkyňou, ktorá ich súdila, je niečo absolútne neprijateľné. Lepší príklad zaujatosti sudcu ani nemusíme hľadať. Vy by ste chceli, aby váš spor so susedom rozhodoval sudca, ktorý chodí na dovolenky s vaším susedom? Verili by ste, že je nestranný? Napokon, pod váhou celej situácie pripustila aj samotná sudkyňa Záleská, že takto to naozaj nemôže ísť ďalej. Pripustila, že buď ona skončí ako sudkyňa, alebo Monika Tódová skončí ako novinárka.

Hlavný denník: Čo nám o kvalite nášho právneho štátu hovorí nedávne zadržanie bývalého policajného prezidenta a kandidáta Smeru-SSD za poslanca parlamentu Tibora Gašpara?

Podmanický: Keďže progresívno-matovičovské vlády dokázali za tri roky rozbiť štát na márne kúsky, boli si jasne vedomí toho, že svoju neschopnosť riadiť štát musia prekryť niečím iným. Celú svoju politiku preto postavili len na účelovej kriminalizácii opozície. Hoci znásilnili políciu a špeciálnu prokuratúru, hoci mali všade svojich ľudí, v podstate sa im nepodarilo nič trestné opozícii dokázať. Tvrdili, že Robert Fico je najväčší zločinec na planéte, a napokon ho chceli zatvoriť za to, že na tlačovej konferencii hovoril o Andrejovi Kiskovi a jeho daňovej trestnej činnosti. Napriek tomu im časť verejnosti verila a verí. Video, ktoré celkom prozaicky preukázalo ako sa rodia rozhodnutia sudkyne Záleskej, však ich naratív o spravodlivosti a rozviazaných rukách rozbilo na márne kúsky. Kto ešte bude veriť ich rečiam o tom, ako nebránia spravodlivosti?

Zadržanie a prepustenie Tibora Gašpara už len podtrhuje bizarnosť tohto ich vládnutia. A útoky na NBÚ a SIS sú len márnou snahou dostať sa k dôkazom, ktoré dokumentujú trestnú činnosť súčasných vládcov. Pohľad na pani prezidentku, ako toto všetko obhajuje, je len smutným náhrobkom jej slávneho prezidentovania a krásnych slov, ako bude prezidentkou všetkých, ako bude trvať na zákonnosti a podobných vznešených heslách.

Európska únia je ZASLEPENÁ americkými nápadmi!
Predseda Smeru-SSD Robert Fico sa v jednom zo svojich videí vyjadril aj k inflácii, ale aj k sankciám proti Rusku. ,,Nestačím sa čudovať, čo Ministerstvo financií dokáže vypotiť, aby odôvodnilo, prečo Čaputovej vláda nerobí nič v boji proti... Čítať ďalej
18 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Hlavný denník: Ste starostom obce Stará Bystrica. Z Vášho pohľadu ako starostu, aká bola v posledných rokoch komunikácia a spolupráca samospráv so štátnymi orgánmi?

Podmanický: Vlády Igora Matoviča, Eduarda Hegera a čiastočne aj Ladislava Ódora, rozbili všetko, čo ešte ako tak fungovalo. Pripomínam, že obciam a mestám tieto vlády zobrali možno až 20 percent z ich rozpočtov, a to najmä tým, že znížili daň z príjmov fyzických osôb, nezvládnutím energetickej krízy, neriešením enormného zdražovania a ďalších negatívnych zásahov do rozpočtov obcí a miest. Úplne prestala komunikácia medzi vládou a samosprávami, vláda sa začala samosprávam buď vysmievať, alebo vyhrážať. Vládli ľudia, ktorí nemali nijaké skúsenosti s riadením štátu a tak to aj dopadlo.

Hlavný denník: Kandidujete vo voľbách na kandidátke Smeru-SSD z 23. miesta. Aké veci mienite presadzovať ako poslanec v prípade Vášho znovuzvolenia? Ste známy aj ako politik, ktorému sú blízke aj konzervatívne hodnoty. Mienite v nasledujúcom volebnom období vyvíjať nejaké aktivity aj týmto smerom?

Podmanický: Predseda Smeru – SSD Robert Fico vždy vytváral v poslaneckom klube atmosféru diskusie a rešpektovania názorov, a tak sme viacerí poslanci mohli celkom slobodne podporovať všetky zákony, ktoré sme z hľadiska nášho konzervatívneho nastavenia považovali za správne. Ale aj bez ohľadu na túto slobodu, ktorá vôbec nie je bežná v iných kluboch, ktoré sa hrdia, že sú demokratické, je Smer stranou, ktorá vždy podporovala všetky rozumné veci: spomeniem najmä ústavný článok o tom, že manželstvo je výlučným zväzkom muža a ženy. To sú prelomové rozhodnutia, ktorých opodstatnenosť čoraz viac potvrdzuje aj súčasný vývoj. Prekvapuje ma preto napríklad fakt, že KDH vylúčilo zo spolupráce SMER a nevylúčilo Progresívne Slovensko. Pritom práve so Smerom KDH presadilo ústavnú normu, ktorou sa dnes najviac chvália. A Progresívne Slovensko, ktoré skoro vo všetkých agendách ide proti konzervatívnym hodnotám – tých v podstate pripustia ako možných koaličných partnerov. Aj kvôli tejto ich nejednoznačnosti a vajataniu v hodnotových veciach, predpokladám, že sa opäť nedostanú do parlamentu.

Zvláštne pôsobí najmä fakt, že sociálno-demokratická strana Smer lepšie zastupuje kresťanského voliča, ako strana, ktorá sa tým chváli. Mohol by som uviesť množstvo zákonov, ktoré sme buď podporili, alebo, ktoré sme iniciovali, či už ide napríklad o zatvorenie obchodov počas cirkevných a štátnych sviatkov, čo bola agenda, s ktorou sme prišli my a aj sme ju presadili. Alebo ide o sprísnenie zákona, ktorý predtým umožňoval registráciu hocijakých náboženských siekt, alebo ide o jasný odmietavý postoj k registrovaným partnerstvám, k adopciám detí homosexuálnymi pármi, k transgender agende, alebo spomeniem pozastavenie ratifikácie Istanbulského dohovoru. V týchto všetkých otázkach sa Smer správal autonómne, rozumne, dokázal si udržať slobodu rozhodovania, jasne sa profiloval ako suverénna strana obhajujúca národno-štátne záujmy Slovenska.

Sudca Truban a jeho rozšírená reakcia na kauzu novinárky so sudkyňou
Blízky vzťah sudcu s novinárom môže zasahovať do nestrannosti a nezávislosti súdu, vyslovil v periodiku Právne listy bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu a jeho súčasný sudca, Michal Truban v reakcii na odhalenie vzťahu Moniky Tódovej a... Čítať ďalej
13 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik