Darček od priateľov. Budeme bez plynu?
17 | 08 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina nebude rokovať s Ruskom o predĺžení zmluvy o tranzite plynu.

Kyjev odmieta rokovať o predĺžení zmluvy o tranzite plynu s Ruskom, ktorej platnosť vyprší na konci roka 2024. Vyhlásil  to minister energetiky Ukrajiny Herman Galuščenko v rozhovore pre Hlas Ameriky.

Stačilo, nám...

"Po prvé, určite nebudeme stranou rokovaní s Rusmi a to je celkom zrejmé.  Po druhé si myslím, že  budúci rok bude indikatívny z hľadiska schopnosti Európy fungovať úplne bez ruského plynu. Vidím všetky predpoklady na to, aby sa to stalo,“ povedal Galuščenko.

Ukrajina na samite G20? India má jasný odkaz!
V Kyjeve uviedli, že hľadajú pozvanie na summit G20. Námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny: Kyjev sa chce dostať na summit G20 a hľadá pozvanie Kyjev pracuje na získaní pozvánky na summit G20 v Indii, povedal námestník ministra... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Je to vraj na Rusoch

Glushchenko zároveň povedal, že Rusko môže zmluvu kedykoľvek vypovedať, keďže dohoda závisí od ruskej strany.

Držia Európu pod krkom

Poznamenal tiež, že Ukrajina môže túto zimu zohrať dôležitú úlohu pri zabezpečovaní stability trhu s plynom v Európe. Európske spoločnosti naďalej uskladňujú plyn v ukrajinských zásobníkoch a tento trend sa podľa neho bude len zintenzívňovať. "Ukrajina je schopná zaručiť bezpečnosť dodávok pre Európu a to je dôležité," povedal minister.

Plyn stále ide!

Pripomeňme, že napriek vojne, ruský plyn pokračuje v tranzite cez Ukrajinu do Európy na základe aktuálneho päťročného kontraktu, uzavretého na konci roka 2019. Európska únia zvažuje možnosť uskladnenia plynu v ukrajinských podzemných zásobníkoch, ktoré pojmú až 30 miliárd kubických metrov paliva. V rámci príprav na zimu môže Európa v najbližších mesiacoch úplne naplniť svoje skladovacie priestory. 

Rusko, hlavný nepriateľ Poľska? NIE!
Poliaci pomenovali svojho hlavného nepriateľa. A nie je to Rusko! V západnom tábore je rozkol. Poľsko podozrieva spojencov, že sa snažia zmeniť moc v krajine, údajne preto, že politika Varšavy zasahuje do plánov Spojených štátov, Nemecka a... Čítať ďalej
16 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme