A máme tu krupicu z Ukrajiny! Obsahuje toxické látky!
16 | 08 | 2023 I Gabriela Fedičová

Nestačil nám škandál s múkou, na Slovensko dorazila aj kontaminovaná krupica z Ukrajiny! Kontrolóri zakročili, pretože obsahuje toxické látky!

Kontrolóri na východe Slovenska objavili veľké množstvo nebezpečnej kukuričnej krupice, informoval portál Topky!

Štátna veterinárna a potravinová správa zistila zvýšené množstvo mykotoxínu. Povolenú hranicu prekračovalo skoro dvojnásobne.

Kontrolóri to odhalili pri cielenej kontrole, keď odobrali vzorky z krupice od výrobcu Dacsa Bunge Ukraine. Príjemcom bola tunajšia firma Slovkaz investments.

Zvýšené hodnoty zistili až v dvoch prípadoch z troch. Dokopy išlo až o 65-tisíc kilogramov krupice. 

V prípade, že by bola táto obľúbená pochúťka v poriadku, nie je isté, že by sa dostala práve na slovenské obchodné regále. 

„Pri importe z tretích krajín v prípade vyhovujúcich výsledkov je zásielka uvoľňovaná na trh v rámci EÚ, nie je špecifikované v ktorej členskej krajine bude spotrebovaná ani účel jej použitia – je to na rozhodnutí dovozcu,“ uviedol pre Topky.sk riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove Valerián Kvokačka.

Spomínaná látka sa používa sa pri výrobe širokej škály potravín, extrudovaných výrobkoch, pri výrobe piva čo krmív.

Úrad verejného zdravotníctva však upozorňuje, že pri konzumácii vo veľkých množstvách sú toxické. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik