Katolíci na Slovensku i v zahraničí slávia Nanebovzatie Panny Márie
15 | 08 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Katolícka cirkev na Slovensku i v zahraničí slávi v utorok 15. augusta mariánsky sviatok, ide o Nanebovzatie Panny Márie.

 Sviatok Nanebovzatia Panny Márie ustanovil v Ríme pápež Sergius I. (687 - 701). V Jeruzaleme sa tento deň vyvinul od 5. storočia ako sviatok Zosnutia Matky Božej, a tak ho aj svätia gréckokatolícki i pravoslávni veriaci. V roku 1950 vyhlásil pápež Pius XII. učenie, že Panna Mária bola telom i dušou vzatá do nebeskej slávy ako článok viery.

Na mnohých miestach na Slovensku i v zahraničí sa okrem pútí a procesií zachováva aj starodávny zvyk požehnávania kvetín a bylín. Základ tohto zvyku vznikol v 10. storočí v Nemecku.

Významným a prikázaným sviatkom je 15. august aj v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, kde ho slávia pod názvom Zosnutie (Uspenije) presvätej Bohorodičky. V tejto cirkvi sviatku predchádza dvojtýždňový pôst, známy je ako Uspenský pôst a trvá vždy od 1. do 14. augusta.

Vo viacerých európskych krajinách je 15. august aj dňom pracovného pokoja. Na Slovensku je pracovné voľno tradične 15. septembra na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 15. augusta
Meniny dnes oslavuje Marcela. Gratulujeme! Bude slnečno. Teploty 28 až 33 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 30 až 33 stupňov C. Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie... Čítať ďalej
15 | 08 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok