Weiss: Ako Denník N vyrába NEDEMOKRATICKÝCH VOLIČOV
14 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

V podcaste Denníka N, v ktorom šéfredaktor a vedúci reportérov komentovali vývoj volebných kampaní, ma opätovne zarazilo, že títo páni rozdelili voličov na demokratických, teda tých dobrých, a nedemokratických, teda tých zlých, zamýšľa sa v statuse na sociálnej sieti ľavicový politik Peter Weiss.

Všetci vieme, že podstatou demokracie je vláda ľudu, účasť občanov na riadení spoločnosti, rešpektovanie princípu väčšiny, ktorá vzišla z férových volieb, a uznanie slobody a rovnosti všetkých občanov bez rozdielu. Preto neviem, ako môžu v demokratickom zriadení, ktoré títo pani nespochybnili, existovať nedemokratickí voliči.

Volič, ktorý v roku 2020 volil OĽANO, a dnes po prežitom trpkom sklamaní alebo z trucu kvôli nálepkovaniu voličov, chce voliť niektorú zo strán opozície, je demokratický či nedemokratický? Alebo opačne, volič, ktorý v r. 2020 volil Smer, a dnes chce voliť niektorú z donedávna vládnucich strán, je demokratický alebo nedemokratický?

S tým súvisí aj svojvoľné nálepkovanie strán uchádzajúcich sa o hlasy voličov ako demokratické a nedemokratické. Podľa môjho názoru je úlohou politológov, aby na základe vecných kritérií posudzovali, ktoré strany sú svojou vnútornou výstavbou a správaním na politickej scéne viac alebo menej demokratické. Či v nej vládne vnútrostranícka demokracia a či má program, ktorý povedie k oslabeniu demokracie. A o týchto analýzach potom možno viesť verejné polemiky.

Ale deliť vyše štyri milóny oprávnených voličov paušálne na demokratických a nedemokratických je úplne za čiarou. Pokladám za nový prejav arogantného elitárstva hovoriť o jednej skupine voličov, že je lepšia ako tá druhá. A tí, ktorí neprídu voliť alebo hodia prázdny lístok, sa kam zaraďujú - medzi demokratických alebo nedemokratických voličov?

Vzniká ďalšia otázka. Keď tí údajní nedemokratickí voliči v demokratických voľbách nejakým spôsobom rozhodnú, čo sa potom stane? Budú títo publicisti s pocitom morálnej nadradenosti spochybňovať demokratickosť volieb?

Politik a diplomat Peter Weiss FOTO TASR - Martin Baumann

Každý z nás má právo dať svoj hlas nejakej strane. Alebo aj nevoliť. Voľby sú tajné. Na zisťovanie toho, aké boli motívy voľby tej či onej strany, slúžia sociologické výskumy. Napr. exit polly. O ich výsledkoch tiež možno viesť diskusiu.

To je však niečo iné, ako keď publicista diskvalifikuje polovicu národa ako nedemokratov. Je načase skoncovať s týmto elitárskym, subjektívnym a nedemokratickým nálepkovaním voličov. Nielenže popiera podstatu demokracie, ale aj vyvoláva pobúrenie a vzdor. Nálepkovači takto sami vyrábajú tzv. nedemokratických voličov.

P. S. Snažil som sa vygoogliť definíciu slovenského nedemokratického voliča, ale márne.

PRIESKUM Progresívnych liberálov VYSTRIE! FICO POPULÁRNEJŠÍ AKO ČAPUTOVÁ
Vysoké víťazstvo strany Smer-SSD! Exkluzívny prieskum agentúry SANEP pre televíziu ta3 potvrdzuje, že ak by sa voľby konali v týždni od 6. do 13. augusta, Smer si svoju pozíciu utvrdzuje. Najdôveryhodnejším politikom je Robert Fico, po ktorom... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik