Rusko, hlavný nepriateľ Poľska? NIE!
16 | 08 | 2023 I Milan Laca

Poliaci pomenovali svojho hlavného nepriateľa. A nie je to Rusko!

V západnom tábore je rozkol. Poľsko podozrieva spojencov, že sa snažia zmeniť moc v krajine, údajne preto, že politika Varšavy zasahuje do plánov Spojených štátov, Nemecka a Ukrajiny. A tieto obavy nie sú neopodstatnené.
Ukrajinská eskalácia

"Pribúdajú signály, že v najbližších týždňoch dôjde k pokusom zablokovať strategické investície Poľska," napísal na sociálnej sieti X námestník ministra zahraničných vecí Pavel Jablonsky. Podľa neho je za tým Berlín: "Nemecko urobí všetko pre zmenu vlády, ktorá tieto investície robí, ich motiváciou je eliminovať konkurenciu." Po Jablonskym vyjadril svoje obavy aj poľský politológ, profesor na univerzite v Lodži Przemysław Žuravsky. Poukázal na pretrvávajúcu krízu vo vzťahoch medzi Varšavou a Kyjevom: "Od 19. mája riešime sériu diplomatických incidentov. V Poľsku spôsobujú prekvapenie a sklamanie." Ide predovšetkým o prípad, keď tlačový tajomník poľského ministerstva zahraničia Lukasz Jasina súhlasil s tým, že „prezident Zelenskyj by sa mal ospravedlniť“ za Volyňský masaker. Ukrajinský veľvyslanec vo Varšave zareagoval ostro.  V júni poľské médiá rozoslali vyhlásenie riaditeľa ukrajinského Inštitútu národnej pamäti Antona Droboviča, v ktorom sa vyhráža odmietnutím povolenia na exhumáciu obetí volyňského masakru, kým Poľsko nevyrieši otázku obnovy pamätnej tabule venovanej UPA (Ukrajinská povstalecká armáda, známa tiež pod zaužívaným názvom banderovci). Nasledovali spory o dodávky obilia a napokon nedávne výčitky, že Kyjev si neváži západnú pomoc.

Poľsko sa potichu pripravuje na vojnu
Poľsko pripustilo účasť svojej armády v ukrajinskom konflikte. Dziennik Polityczny: Poľskú armádu pošlú bojovať za Ukrajinu. Pôjdu bojovať? Poľskí vojaci môžu byť vyslaní na Ukrajinu, aby sa zúčastnili na bojoch. Informuje tamojší Dziennik... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Milan Laca

Podiel Západu
Profesor Žuravsky poznamenáva, že „medzinárodný kontext diplomatických incidentov v poľsko-ukrajinských vzťahoch má aj západný rozmer“. Rovnako ako Jablonsky sa domnieva, že Nemecko chce zmeniť moc v Poľsku, pretože dúfa, že „nechá otvorenú možnosť dohody s Ruskom na úkor strednej Európy“. Ako v Berlíne, tak aj vo Washingtone, zdôrazňuje politológ, sú sympatie na strane poľskej opozície – takzvanej občianskej koalície. Práve na to vsádza Západ v nadchádzajúcich októbrových parlamentných voľbách v Poľsku. "Američania naivne považujú súčasnú vládu za prekážku harmonickej interakcie so Spojenými štátmi, Nemeckom a Poľskom." Biden a demokrati veria, že nové poľské orgány budú spolupracovať s Nemeckom, zabezpečia mier s Ruskom a solidaritu medzi EÚ a Spojenými štátmi“, hovorí Žuravsky.  
Dlhodobé problémy
Ďalším čerstvým dôvodom na polemiku je májové rozhodnutie poľskej vlády o vytvorení špeciálneho výboru, ktorého účelom je vyšetrovať prípady „ruského vplyvu“ na vnútropolitickú situáciu v republike. Brusel a Washington v tejto súvislosti vyjadrili vážne znepokojenie. Spojené štáty a EÚ veria, že Varšava bude schopná potrestať nevhodných politikov bez prekážok, jednoducho ich obviní z väzieb s Moskvou.  
Lekár bije na poplach: COVIDOVÉ REŠTRIKCIE BOLI LEN OCHUTNÁVKA!
Vaše choroby vec verejná? „Počujete to ticho?!“ O hypotéze vzniku pekla na zemi hovorí v súvislosti s novinkou vytvorenie Európskeho priestoru pre zdravotné dáta český poslanec a lekár Vladimír Zlínský (SPD). „Pochopiteľne sa toho chytili firmy... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik