Ďalšia sudkyňa ku kauze TATRAGATE: KOLÍKOVEJ ĽUDIA SÚ NEDOTKNUTEĽNÍ! A Záleská stále mlčí
14 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Nie je to ich súkromná vec! Ayša Pružinec Eren je sudkyňa Krajského súdu Bratislava, členka Súdnej rady a viceprezidentka Združenia sudcov Slovenska (ZSS). Do povedomia bežnej verejnosti sa dostala „vďaka“ sporu s poslancom Alojzom Baránikom, ktorý je povinný vyplatiť jej odškodné. Tentoraz však hovorí o tom, prečo vzťah Tódová-Záleská môže spustiť pochybnosti o objektivite a nezávislosti súdov.

Potvrdzuje tak názor bývalého predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Trubana, či emeritného predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Aj Pružinec Eren si myslí, že vzťah sudkyne, ktorá rozhoduje najväčšie kauzy a novinárky, ktorá o nich píše, nie je čisto ich súkromná vec.

V rozhovore pre Plusku skonštatovala, že Záleská sa mala vyjadriť medzi prvými, pričom ona už v marci pri vypočutí Súdnou radou zahmlievala. Za problém však považuje aj postoj sudcov Súdnej rady a jej predsedu Jána Mazáka. Otvorene tiež hovorí o systéme "našich ľudí" v súdnictve. Práve tejto sudkyni musí platiť nemalú finančnú ujmu poslanec Alojz Baránik (SaSka).

Názorovo sa zhodli

Ku kauze Tódová-Záleská sa vyjadril aj niekdajší podpredseda vlády a emeritný sudca, Štefan Harabin. Upozornil, že Tódová píše tendenčné články s informáciami zo živých spisov, čo sa z nepochopiteľných dôvodov toleruje. Písala o kauzách Lučanského, Kováčika, Lintnera..., ktoré rozhodovala práve jej konkubína Záleská. Harabin si myslí, že prípady, v ktorých Záleská rozhodovala, by mali byť nanovo otvorené a ŠTS „zrovnaný so zemou“.

Menej radikálny bol aktuálny sudca Michal Truban, ktorému duo Záleská-Tódová vyrobilo pár nepríjemností.

Tódová podľa neho od roku 2019 zverejňovala informácie z prostredia ŠTS, ktoré odzneli na porade a oficiálne neboli nikde publikované.

FOTO TASR - Martin Baumann | Michal Truban, bývalý predseda ŠTS

„Je nesporné, že Tódovej tieto informácie boli poskytované osobou, ktorá bola priamo na pracovných poradách sudcov účastná, pričom nedisponujem konkrétnou informáciou, kto vynášal vnútorné záležitosti súdu týkajúce sa jeho chodu a môjho riadenia súdu,“ poznamenáva okrem iného Truban.

Sudca Truban a jeho rozšírená reakcia na kauzu novinárky so sudkyňou
Blízky vzťah sudcu s novinárom môže zasahovať do nestrannosti a nezávislosti súdu, vyslovil v periodiku Právne listy bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu a jeho súčasný sudca, Michal Truban v reakcii na odhalenie vzťahu Moniky Tódovej a... Čítať ďalej
13 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Nie, nie je to len o ich súkromí

Predseda Súdnej rady Ján Mazák sa nedávno vyjadril, že inštitúcia sa Pamelou Záleskou zaoberať nebude, pretože ide o rodinu, ktorú chráni ako slovenská Ústava, tak európska právna legislatíva.

Obidve sú verejne známymi osobami, pani Tódová bola svojím zamestnávateľom označovaná za investigatívnu novinárku a kolegyňa Záleská predsedom Súdnej rady dokonca za významnú sudkyňu,“oponuje sudkyňa Pružinec Eren.

Všetci hovoria, Záleská mlčí

Pružinec Eren hovorí, že hoci sa už vyjadril kadekto, chýba jej najpodstatnejšie vyjadrenie. To by mala dať samotná Pamela Záleská. Za najpodstatnejšie ho jej kolegyňa považuje preto, lebo je výraznou tvárou ŠTS.

„Jeho predseda Hrubala tvrdí, že také závažné trestné kauzy, aké rozhoduje ŠTS, nerozhoduje žiadny iný trestný súd v našom štáte a nikto zo sudcov nevisí na gatiach žiadnemu politikovi alebo novinárovi,“ vysvetľuje členka Súdnej rady, prečo jej chýba Záleskej vyjadrenie.

Nie vždy bola ticho

Obzvlášť pripomína iné kauzy, kedy sa Záleská vyjadrovala k policajným zásahom, či odoberaniu mobilných telefónov sudcom. V roku 2019 dokonca hovorila, že takto si ona reformu súdnictva nepredstavuje.

Zaujímavé je aj Záleskej vyjadrenie po akcii Búrka, kedy žiadala ZSS ukázala, „...aký priepastný rozdiel je medzi sviňami, ktoré na celé roky zašpinili justíciu a dlhé roky ju systematicky krivili, a tými ostatnými, ktorí vyhrali poctivo výberové konanie a vážia si talár,“pripomína členka Súdnej rady, podľa ktorej vtedy tvrdila, že sudca je štátny úradník, vykonávateľ súdnej moci, nie trafikant, brániaci vlastný zadok.

„Prečo teraz mlčí a nepociťuje rovnakú potrebu zachraňovať reputáciu justície v očiach spoločnosti, ktorú jej milostný vzťah s novinárkou, ktorá pravidelne publikovala články o jej kauzách, opäť nahlodal? Ide predsa o osobu, ktorá vyhrala poctivo výberové konanie, váži si talár, v nedávnej minulosti žiadala pomenovať všetky subjekty, ktoré sú zodpovedné za reálne znižovanie dôveryhodnosti občanov v justíciu, a preto je zarážajúce, že sa teraz v tejto skupine nenašla,“ prízvukuje Pružinec Eren.

Prečo Ján Mazák netrafil klinec po hlavičke
Ján Mazák je členom Súdnej rady SR, do ktorej ho zvolil v roku 2020 parlament. Následne bol zvolený za jej predsedu. Predsedom súdnej rady je od 29.06.2020. Prvým jej predsedom, ktorý nie je sudcom, ale zástupcom politikov – poslancov Národnej rady... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Ticho zo Súdnej rady

Členku Súdnej rady zaráža, že nik zo Súdnej rady na marcovom vypočutí Záleskej sa jej nik nemal potrebu na čokoľvek opýtať. Kým prišlo k vypočutiu, z hodinu trvajúcej rozpravy vyplynulo, že podnet Haščákových právnych zástupcov  bude „hodený do koša“.  Tak, ako Dana Jelínková, aj Pružinec Eren hovorí, že na opakovanú priamu otázku týkajúcu sa jej vzťahu s Tódovou vypovedala vyhýbavo, hoci sťažovateľ jednoznačne vyslovil podozrenie, že práve po tejto linke šli úniky z jeho spisu.

Preto ani od Jána Mazáka neočakávala iné vyjadrenie, ako to, ktorým chráni Záleskú s Tódovou a ich rodinný život.

Ján Mazák. FOTO - TASR | Politický nominant v Súdnej rade Ján Mazák najviac brojí proti politickým nomináciám

Šikovné kolegynky – eufemizmus pre „naši ľudia“

„Som presvedčená, že od volieb 2020 sa v justícii vďaka dnes už poslankyni Kolíkovej, politickému nominantovi v Súdnej rade predsedovi Mazákovi a predsedovi ŠTS - vytvorila „kasta“ našich ľudí, ku ktorým sa kompetentní správajú ako k nedotknuteľným a je im dovolené úplne všetko. Rozdielnosť ich prístupu k „našim sudcom“ a tým druhým je zreteľný,“ myslí si sudkyňa Pružinec Eren a pripomína niekoľko príkladov zo Súdnej rady, kde „neposlušní“ sudcovia (Števík, Šamko) sú disciplinárne napomínaní predsedom Mazákom, prípadne sú žiadané tresty pre nich, kým sudcovia, ako Kliment napriek niekoľkým nálezom Ústavného súdu nečelí žiadnemu trestu aj napriek tomu, že „vďaka“ jeho rozhodnutiam niektorí obvinení boli aj viac, ako rok v kolúznej väzbe.

„Rovnako aj sudkyňa ŠTS Záleská, už napomenutá za nenapísané rozhodnutia v zákonnej lehote, po medializácii, že pre jej opakované prieťahy musel byť z väzby prepustený viacnásobný vrah, obíde iba s akýmsi pohovorom so svojím predsedom súdu - pričom je nutné zdôrazniť, že pohovor ako formu disciplinárneho postihu sudcu zákon ani nepozná,“ konštatuje členka Súdnej rady s tým, že pokračovať by sa dalo dlhšie.

Odkiaľ môžete poznať sudkyňu Ayšu Pružinec Eren?

V roku 2021 uznal Baránika za vinného disciplinárny senát Slovenskej advokátskej komory (SAK). Konkrétne z porušenia povinnosti zachovávať vážnosť a dôstojnosť, ktorú vyžaduje postavenie advokáta. Túto povinnosť mal porušiť verejne prednesenými výrokmi na adresu sudkyne všeobecného súdu, v minulosti kandidátky na funkciu členky disciplinárneho súdu. Označoval ju za 'príslušníčku justičnej mafie', za 'ťažkú prieťahárku' či 'najväčšiu korupčníčku' na Krajskom súde v Bratislave.

"Žalovaný je povinný žalobkyni zaplatiť náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 70.000 eur do 15 dní od právoplatnosti rozsudku," priblížila hovorkyňa

Krajský súd ROZHODOL: Poslanec Baránik musí zaplatiť 70 000 eur SUDKYNI!
Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) musí zaplatiť sudkyni Ayše Pružinec Erenovej náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 70.000 eur. Zároveň sa jej musí písomne ospravedlniť. Rozhodol o tom Krajský súd v Košiciach. TASR to potvrdila... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik