Český minister vnútra zvolal tlačovku kvôli NÁSILIU UKRAJINCOV
14 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

„Každý národ má zhruba rovnaké percento zvrhlých ´hovad´“. Týmito slovami oglosoval minister vnútra Vít Rakušan dva prípady znásilnenia žien ukrajinskými mladíkmi z posledného týždňa. Zvolal kvôli tomu zvláštnu tlačovú konferenciu, kde predložil dáta, že kriminalita ukrajinskej menšiny sa nijako zásadne nevymyká. A varoval pred zovšeobecňovaním na celú ukrajinskú menšinu, píšu české Parlamentní Listy.

Útoky Ukrajincov sa stupňujú

Minister vnútra ČR Vít Rakúšan počas nedele nečakane rýchlo zvolal na dvanástu hodinu do zasadačky ministerstva tlačovú konferenciu. Rýchlosť akcie dokazuje, že akreditácia novinárov končila iba hodinu pred začiatkom. Dôvodom bolo ministrovo vyjadrenie k dvom prípadom znásilnenia Ukrajinci z posledných dní.

Ukrajincov do Česka dorazilo vlani pred vojnou niekoľko sto tisíc, mnoho ďalších tu žilo predtým. Ich spolužitie s väčšinovou spoločnosťou je témou od tohtoročného júna, keď v Brne došlo pri potýčke k vražde Róma Ukrajincom. Dôvodom bola nezhoda na hlasnej hudbe v električke.

Nasledovala bitka medzi Rómami a Ukrajincami v Pardubiciach, po ktorej začali Rómovia protestovať proti tomu, že ich štát nedokáže ochrániť. Nasledovali ďalšie strety, najmä v obciach Ústeckého kraja, všetko vyvrcholilo v júli opäť v Brne pochodom Rómov „na Ukrajincov“ v tamojšej vylúčenej štvrti.

V tomto týždni ale nasledovali udalosti, pri ktorých došlo k brutálnemu znásilneniu dvoch žien mladými Ukrajincami, v prvom prípade (o druhom zatiaľ nie sú známe podrobnosti) zavŕšené neúspešným pokusom o vraždu.

Po týchto udalostiach čelil minister vnútra Vít Rakušan od opozície výzvam na odstúpenie, najmä keď vo svojej reakcii na prvé znásilnenie len formálne vyjadril účasť obeti a viac riešil varovanie pred pomstou na Ukrajincoch.

V sobotu na základe informácií z internetu polícia organizovala v Plzni veľké manévre proti očakávanému pochodu, ktorý sa nakoniec vôbec nekonal.

Mohlo zaznieť ospravedlnenie za Brno, Plzeň i Prahu menom Ukrajiny

"Mohlo zaznieť ospravedlnenie," napísal na Facebook k tlačovej konferencii Rakušana právnik Michal Hašek (ČSSD). S ministrovým zhodnotením situácie Hašek nesúhlasí. Nikto podľa neho netvrdí, že násilie sa dopúšťajú iba „osoby jednej národnosti“, faktom však je, že tri takéto prípady sa v poslednej dobe odohrali. Aj preto by sa mal zaslať „jasný signál“ tým, ktorí si myslia, že pre nich neplatia zákony Českej republiky. Tá má nulovú toleranciu k násiliu - nech už ho spácha ktokoľvek. Normálna vláda by sa podľa Haška snažila, aby tieto násilie páchajúce „hovada“ do Česka neboli vpúšťané.

"Mimoriadna tlačovka ministra vnútra bola mimoriadna iba tým, že prebehla v nedeľu na poludnie a že nakoniec (a ja dodávam bohužiaľ) nedorazil avizovaný ukrajinský diplomat," vyjadril sa k tlačovej konferencii zvolanej ministrom vnútra Vítom Rakúšanom advokát a sociálnodemokratický politik Michal Hašek.

Hašek očakával, že na tlačovej konferencii zaznie ospravedlnenie. „Mohlo zaznieť ospravedlnenie za Brno, Plzeň i Prahu menom Ukrajiny a malo by to svoju váhu. Takto sme sa vlastne dozvedeli, že štatisticky je všetko OK, nič mimoriadne sa z hľadiska konkrétnej národnosti v páchaní kriminality nedeje,“ napísal Hašek v príspevku na Facebooku.

PRAHA V PANIKE! Ďalší Ukrajinec ZNÁSILŇOVAL
Po pokuse vraždy v Plzni sa hovorí o ďalšom brutálnom sexuálnom napadnutí, v ktorom má figurovať páchateľ z Ukrajiny. V pražskej Hostivari mal šestnásťročný mladík znásilniť tridsaťosemročnú ženu a aj jeho zatýkanie so streľbou malo byť veľmi... Čítať ďalej
12 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Tu ide o hrubé násilie!
Rakúšan na tlačovej konferencii poďakoval Polícii SR za skvelú prácu pri dostihnutí páchateľa a zdôraznil, že Česká republika je jednou z najbezpečnejších krajín, pričom zrovnal dáta o kriminalite z rokov 2019 a 2023 a poukázal na skutočnosť, že v tomto roku bolo zaznamenaných zatiaľ o päťtisíc trestných činov menej. Väčšinu zločinov majú na svedomí podľa štatistík stále Česi, cudzinci páchajú trestnú činnosť iba v 11,5 percenta prípadov. Kriminalita páchaná Ukrajincami je podľa Rakušana na štyroch percentách a "vzhľadom na nárast počtu ukrajinských utečencov v Česku je toto číslo v medziach".

Bývalý zastupiteľ Juhomoravského kraja s vyjadrením Rakušana nesúhlasí. „Tak pardon, nie som Tomio Okamura, nie som ani fašista, som len právnik a radový občan Českej republiky, ale s hodnotením ministra nesúhlasím,“ vyjadril sa Hašek a pripomenul prípad zabitého Róma z Brna, znásilnenie mladého dievčaťa v Plzni a znásilnenie 38-ročnej ženy v Prahe .

„Emócie by sa asi nešírili, keby išlo o vreckové zlodejne alebo inú drobnú kriminalitu. Lenže tu ide o hrubé násilie. O zdravie, a dokonca o životy obetí,“ uviedol Hašek a zdôraznil, že je pochopiteľné, že tieto činy nepáchajú na území Českej republiky iba osoby jednej národnosti alebo štátnej príslušnosti. V posledných mesiacoch sa však tri takéto prípady uskutočnili, a to „nie je o policajnej štatistike, to je o troch konkrétnych tragédiách a ľudských osudoch obetí tohto násilia“.

Treba vyslať jasný signál

Preto sa Hašek uchýlil k použitiu „obľúbeného súslovia súčasnej vlády“ o vyslaní „jasného signálu“ všetkým, ktorí sa uchyľujú k násiliu a nemyslia si, že pre neho platia zákony Českej republiky. Česká republika násilie netoleruje nikomu. „Jasný signál všetkým, ktorí si myslia, že si môžu dovoliť všetko, že môžu použiť násilie voči komukoľvek, ktorí si myslia, že pre nich neplatia zákony tohto štátu – chce to povedať jasné NIE! Česká republika má nulovú toleranciu k akémukoľvek násiliu, nech ho spácha ktokoľvek,“ napísal Hašek s tým, že títo ľudia budú vypátraní, zatknutí a postavení pred súd. Zhovievavosť nie je namieste. „Nikto nech nečaká najmenšiu zhovievavosť pri páchaní trestnej činnosti, najmä násilnej povahy a najmä tej zameranej proti deťom či ženám.“

Takéto vyhlásenie by Hašek od Rakúšana očakával. Zodpovedný minister by robil všetko, čo je v jeho silách, aby sa „hovädá“ do Česka nedostávali. „Jasne, každý národ má slovami pána ministra ‚svoje hovädá'. Len normálna vláda a zodpovedný minister vnútra robia všetko pre to, aby sa také ,hovädá' do Českej republiky nedostali alebo dostali čo možno najťažšie...,“ odporučil Hašek.

Česko je na nohách - Ukrajinec znásilnil 15 ročné dievča
Mala iba pätnásť rokov, aby si zachránila život, simulovala, že je mŕtva. Osemnásťročný Ukrajinec v Plzni brutálne znásilnil a pokúsil sa zabiť o tri roky mladšie dievča. Na sociálnych sieťach sa už ľudia zvolávajú k sobotnému protestu práve proti... Čítať ďalej
11 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik