Občania ako korisť štátu
14 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

"Keď dáte dohromady tri P, je z toho „public - private partnership“. Spoločný projekt štátu a kapitálu, ktorý podľa Ivana Hoffmana často vedie k rozkrádaniu a ožobračovaniu občanov. Jednoducho preto, že neschopný štát vždy bude tým slabším P.

Autorom nasledujúceho komentára, ktorý vyšiel na webe ParlamentníListy.cz je publicista Ivan Hoffman. Text redakcia HD preberá v plnom znení.

Písmeno „P“ je výnimočné. Existuje návod, ako podľa piatich P dobre vybrať nevestu, a tri P nesie návod, ako spriateliť oheň s vodou, čiže štát s biznisom. Pri neveste sa traduje, že má byť pekná, poctivá, pracovitá, poriadna a prachatá. Kedysi však bola u nevesty cenená aj pobožnosť, prítulnosť či poslušnosť.

PPP

PPP, čiže Public Private Partnership, je idea, podľa ktorej verejná sféra, teda štát a sféra privátneho kapitálu, biznisu, môžu spolupracovať tak, že obe strany majú z partnerstva úžitok. Ako príklad sa uvádza diaľnica, na ktorú nie sú peniaze v štátnej kase. Diaľnica sa postaví za súkromné ​​peniaze, pričom štát vyrieši legislatívu a investor je vyplatený z mýta. V praxi je PPP samozrejme súbojom medzi štátom, ktorý škúli po privátnom kapitále a biznisom, ktorý sa snaží vyprázdniť štátnu kasu.

Partnerstvo verejného a privátneho sektora býva spochybňované kvôli lobingu a korupcii zo strany súkromného kapitálu. Štát podľa kritikov ťahá za kratší koniec povrazu a PPP je vlastne cestou do dlhovej pasce. Za ideál je vydávaný štíhly, efektívny štát, pre ktorý je prioritou prospech občana, ktorého pred chamtivosťou dravého biznisu ochraňuje. Keďže ale nežijeme v ideálnom svete, častejšie bývame svedkami čachrov štátu s kapitálom, keď legislatíva neslúži občanom, ale korporáciám, ktoré súperia o miesto na trhu, o dotácie, stimuly, výnimky, slovom o peniaze.

Zo štátu a kapitálu sa stali sprisahancami, ktorí sa delia o korisť,

...ktorou sú občania. Lenže aj toto nekalé partnerstvo má Achillovu pätu. Sú ňou protichodné záujmy tých, ktorí sa uchádzajú o služby štátu. Keď zobe štát z ruky kapitalistom, ktorí bohatnú na "grýndýle! a zbrojárom, ktorí žiadajú vojnu, výsledkom je drahá energia, kvôli ktorej iní kapitalisti zatvárajú v Európe továrne a za lacnejšou energiou sa sťahujú do sveta. Napríklad do Číny.

Neďaleký príklad

Michal Svätoš pekne zhrnul informácie (ktoré by sme v našom mainstreame ťažko hľadali) zo susedného Bavorska: Podľa generálneho riaditeľa Bavorskej priemyselnej a obchodnej komory 40 percent veľkých a stredných priemyselných podnikov už z Bavorska presúva výrobu do cudziny, pretože ceny energií sú pre podniky úplne neúnosné, a ich výrobky nepredajné. Prezident Bavorského podnikateľského zväzu hlási, že 70 percent podnikov v kovopriemysle a elektronike už v Bavorsku neinvestuje, ale presúva výrobu do zahraničia! Stále reálnejšia je možnosť odchodu VW a Audi do Číny. A DB Cargo oznámila, že namiesto nerentabilných elektrických lokomotív posiela na koľaje dieselové. 

Čaká nás niečo iné?

Nemecko určite nebude jediným chudobincom Európy a asi ani najbiednejším chudobincom. Preto by aj nás malo zaujímať, či katastrofálny dôsledok PPP, partnerstvo verejného sektora s privátnym sektorom zavinili kapitalisti, ktorých zaujíma len zisk, alebo štáty, ktoré peniaze neriešia, pretože ich nevedia zarobiť, iba si ich požičiavajú a zdôvodňujú to občanom militantnými ideologickými fantasmagóriami. V každom prípade partnerstvo, keď jeden hovorí o voze a druhý o koze nemôže fungovať. Politici a biznismeni nežijú v rovnakom svete.

LAŠŠÁKOVÁ: U prominentnej novinárky dochádzalo k mnohým porušeniam zákona
Právnička Judita Laššáková bola hosťkou relácie zverejnenej na YouTube. Témou bola aktuálna kauza videa dokazujúceho blízky vzťah novinárky Moniky Tódovej a sudkyne Pamely Záleskej. Laššáková sa vyjadrila, že ako občan sa v súvislosti s kauzou... Čítať ďalej
13 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik