Lekár bije na poplach: COVIDOVÉ REŠTRIKCIE BOLI LEN OCHUTNÁVKA!
14 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Vaše choroby vec verejná? „Počujete to ticho?!“ O hypotéze vzniku pekla na zemi hovorí v súvislosti s novinkou vytvorenie Európskeho priestoru pre zdravotné dáta český poslanec a lekár Vladimír Zlínský (SPD). „Pochopiteľne sa toho chytili firmy farmakologické, biotechnologické, telekomunikačné, informačno-technologické z dôvodu zvýšenia svojich ziskov a najmä mazaní politici a ich bábkovodiči,“ hovorí. Dosť odvážne premýšľa, či sa vývoj uberá smerom k rozhodovaniu o našom bytí alebo nebytí. "Mladá generácia, ale obávam sa, že neunikne tomu, aby si užila život v plne digitalizovanej despócii, ktorá bude vydávaná za vrchol demokracie," zhodnotil.

Rozhovor s Vladimírom Zlínskym pre české Parlamentní Listy publikuje redakcia HD v plnom znení.

 

V Česku sa rozprúdila debata o „recyklácii“ zdravotných dát. Niektoré poisťovne už úspešne dáta pacientov zhromažďujú. Najďalej je vraj Česko v zbieraní dát o covide-19. Čo Vy na to, pán doktor?

Ten pojem „recyklácia“ asi opäť patrí do newspeaku (pozri román 1984) našich geniálnych elít. Ja by som skôr hovoril o utilizácii, teda využití zdravotných dát na rôzne účely od štatistiky a regulácie až po výskum. Zdravotné poisťovne majú pochopiteľne značné množstvo štatistických dát, ktoré sú generované pri vykazovaní zdravotnej starostlivosti zdravotníckymi zariadeniami. Určite majú dosť dát o pandémii covidu-19 a vakcinácii a následných krátkodobých a dlhodobých možných komplikáciách ochorení, vakcinácie i kombinácie oboch, aby mohlo dôjsť k štatistickému šetreniu, ktoré by jasne odpovedalo na otázky účinnosti aj vedľajších následkov vakcinácie genetickými vakcínami.

A počujete to ticho?!

Už som na túto tému interpeloval aj pána ministra zdravotníctva. Údajne nejaké štúdie prebiehajú. Tak som zvedavý, kedy s nimi bude oboznámená odborná aj laická verejnosť. Skupine odborníkov okolo SMIS (Združením mikrobiológov, infektológov a štatistikov) bola ich žiadosť o patričné ​​informácie zamietnutá. Chcem veriť tomu, že to nie je z toho dôvodu, že nemajú ten správny názor na predchádzajúce prístupy k riešeniu problematiky pandémie covid-19 v Českej republike.

Samozrejme postup v Česku akceleruje projekt Európskeho priestoru pre zdravotné dáta. Možno jednoducho povedať, že bude zaistený prístup ku kompletnej zdravotnej dokumentácii pacienta v každej krajine EÚ?

Deklarovaným hlavným cieľom Európskeho priestoru pre zdravotné dáta je práve zabezpečenie prístupu k zdravotníckej dokumentácii každého pacienta z EÚ v akejkoľvek krajine EÚ. Ale ono to nebude také jednoduché, ako to vyzerá. Bude sa musieť asi unifikovať zápis tak, aby bol interoperabilný (opäť euronewspeak) a teda bude musieť byť jednotná forma zápisu. Ďalej sa bude prostredníctvom systémov umelej inteligencie (Arteficial Intelligence = AI) prekladať dokumentácia do iného potrebného jazyka. Mnoho lekárov používa rôzne skratky a dopúšťa sa preklepov počas práce. To bude musieť opäť strážiť systém AI. Pochopiteľne môže dôjsť počas tohto procesu k informačnej chybe, ktorá sa môže ukázať ako fatálna. A to nespomínam otázku kybernetickej bezpečnosti, ktorá bude celý systém zaťažovať zvýšením zložitosti aj finančnými výdavkami v závislosti na množstve a cene dát, ktoré se v Európskom priestore budú pohybovať.

Vladimír Zlínský, foto: ČTK

Virtuálne zdieľanie zdravotníckych údajov sa zdá na prvý pohľad ako bezchybný nápad. Veď jasný cieľ lekára je zachrániť pacientovi život a pacient býva v drvivej väčšine rád, že ho pri živote udržali. So znalosťou diagnózy pacienta má lekár väčšiu šancu na úspech. Lenže o to asi autorom projektu Európskeho dátového priestoru pre zdravotnícke dáta nejde, však?

Nechcem autorov týchto návrhov osočovať, že to myslí inak, než je deklarované. Určite je medzi nimi aj mnoho srdcarov, ktorí skutočne chcú skvalitniť starostlivosť o pacientov v rámci EÚ aj v rámci SR. Zarážajúce ale je, že sú zdôrazňované len klady a na zápory nie je upozorňované.

Pochopiteľne sa toho chytili firmy farmakologické, biotechnologické, telekomunikačné, informačno-technologické z dôvodov zvýšenia svojich ziskov a najmä mazaní politici a ich bábkovodiči, ktorí pochopili schopnosti digitálneho sieťového prepojenia spoločnosti a možnosti umelej inteligencie v spracovaní obrovského množstva digitalizácií produkovaných dát k exponenciálnemu zvýšeniu schopnosti efektívneho. riadenie spoločností prostredníctvom spätného ovplyvňovania jednotlivcov spoločnosti prostriedkami mediálnej manipulácie či skrytého alebo otvoreného nátlaku. Teda, že nebude možné žiť bez toho, aby bol jedinec súčasťou digitalizovanej spoločnosti.

Každopádne základným dôvodom, ako je zdôrazňované, je zatraktívniť región pre priemysel a investorov. Čo to vlastne znamená? Len kšeftovanie so zdravotníckymi záznamami pacientov?  

Znamená to, že farmakologické a biotechnologické firmy sa takmer zadarmo dostanú k našim zdravotným údajom (vrátane genetických) a budú na ich základe produkovať farmaká (teda lieky a vakcíny). Táto farmaka bude možné zacieliť aj individuálne. Čo znie pomerne sľubne, než si uvedomíme, že rovnakým spôsobom sa dá vyrobiť aj toxická látka alebo látka, ktorá nejakým požadovaným spôsobom ovplyvní správanie, zdravie alebo fertilitu (plodnosť) daného jedinca alebo určitej vybranej časti populácie podľa rasy, pohlavia alebo iného kritéria. Dokázať, že k tomu došlo, bude nemožné. Pozri súčasnú nemožnosť sa domôcť dát na posúdenie účinnosti a vedľajších následkov vakcinácie proti covid-19.

Občania ako korisť štátu
"Keď dáte dohromady tri P, je z toho „public - private partnership“. Spoločný projekt štátu a kapitálu, ktorý podľa Ivana Hoffmana často vedie k rozkrádaniu a ožobračovaniu občanov. Jednoducho preto, že neschopný štát vždy bude tým slabším... Čítať ďalej
14 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik