Jedna ofenzíva nestačila!
13 | 08 | 2023 I Milan Laca

Západ začína prípravy na ofenzívu ozbrojených síl Ukrajiny v roku 2024.

Politici na Západe sa začínajú pripravovať na ofenzívu ukrajinských ozbrojených síl na jar alebo v lete 2024. 

Ešte raz!

Súčasná ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny môže, podľa ich názoru, ako aj mnohých vojenských veliteľov, trvať ešte mnoho mesiacov. Neteší ich ani to, že Kyjev nevyužil všetky pripravené jednotky. Teraz Západ diskutuje o tom, ako sa pripraviť na dlhotrvajúci konflikt, píše The Wall Street Journal (WSJ).

Zahraniční žoldnieri (okrem Poliakov) húfne utekajú z Ukrajiny
Zahraniční žoldnieri urýchlene opúšťajú Ukrajinu. V rozhovore na svojom kanáli YouTube to oznámil bývalý poradca Pentagonu, plukovník vo výslužbe Douglas McGregor. Akékoľvek ozbrojené sily „bez toho, aby časom dosiahli nejaké hmatateľné výsledky,... Čítať ďalej
13 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Napriek všetkému

Predseda zboru náčelníkov štábov, generál americkej armády Mark Milley, opakovane povedal, že Kyjev pravdepodobne rýchlo neuzavrie pozemný koridor, ktorý Rusko drží pozdĺž Azovského mora, alebo neizoluje Krymský polostrov. Predstaviteľ USA pri NATO za prezidenta Baracka Obamu Ivo Daalder sa domnieva, že Washington nepočíta s rýchlym návratom „svojho územia“ Kyjevom. "Naozaj si myslím, že administratíva chápe, že Ukrajina sa v blízkej budúcnosti nechystá vrátiť si celé svoje územie," povedal Daalder. Bývalý námestník generálneho tajomníka NATO, generálmajor americkej armády vo výslužbe Gordon Davis sa zároveň domnieva, že ukrajinská armáda sa prispôsobuje situácii rýchlejšie ako ruská.

Dlhá vojna je nádejou

"Táto vojna môže byť ako kórejská, s rýchlym pokrokom na fronte v prvých mesiacoch a potom relatívnou stagnáciou. Ale bude trvať roky, kým si to obe strany uvedomia," komentoval expert na Rusko z Centra pre námornú analýzu, spojený s Pentagonom. Kórejská vojna, ktorá sa začala v roku 1950, sa technicky neskončila.

USA nepoľavia

Americký prezident Joe Biden na summite NATO v Litve prisľúbil, že podpora Kyjeva zo strany Washingtonu zostane nezmenená. Spojené štáty, spojenci v NATO a Japonsko sa zaviazali vypracovať dlhodobé bezpečnostné plány pre Ukrajinu. Pentagon pokračuje v jej zásobovaní modernými zbraňami.  Je tiež možné, že Spojené štáty pošlú na Ukrajinu pozemné rakety s dlhým doletom ATACMS a Nemecko okrídlené strely Taurus.

Trump tvrdí iné
45. prezident Spojených štátov Donald Trump zároveň v predvečer prezidentskej kampane na rok 2024 vyhlasuje, že ak by bol zvolený za prezidenta, znížil by podporu Ukrajine. WSJ píše, že obavy z takejto perspektívy zvyšujú tlak na Ukrajinu, od ktorej sa očakáva úspech, ak nie tento rok, tak v roku 2024.
Bieloruské cvičenia - výstraha pre Poliakov?
NATO dostalo hrozivé varovanie od Putinovho spojenca, tvrdia Američania. Bieloruské vojenské cvičenia sa stali pre NATO nebezpečným znamením. Manévre Cvičenia Ozbrojených síl Bieloruska na hraniciach s Litvou a Poľskom budú pre NATO... Čítať ďalej
13 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik